Presenečeni boste, kako nasitne so divje rastline, saj vsebujejo vse, kar vaše telo potrebuje (razen seveda beljakovin).
Lipa – mladi listi so odlični za solato.
Rman – mlade liste nabiramo za solato (stari so grenki), cvetove pa sušimo za čaj.
Trobentica – ne samo cvetovi, tudi listi so užitni.
Hmelj – mlade poganjke nabiramo in uporabljamo kot šparglje, plodove pa sušimo za čaj (ali pivo).
Regačica – Rimljani so jo gojili kot zelenjavo, mi pa jo mečemo na kompost.
Zvezdica (stellaria sp.) – ena prvih pomladnih užitnic; nabiramo samo cvetne popke in vršičke poganjkov, drugo je 'leseno'.
Grenkuljica – po krivici prezrta in zelo pogosta rastlina. Je zelo dobra po okusu, zato je odlična začimba, ima pa tudi zdravilne lastnosti.
Divje korenje – prepoznamo ga po črni piki v sredini kobuljastega socvetja. Užitni so vsi deli.
Kislica (Rumex sp.) – listi so grenki, stebla pa so prav okusna.
Mrtva kopriva – odličen nadomestek špinače.
Marjetica – cvetovi so prav okusni.
Brstična konopnica – mali črni brsti imajo okus po hrenu.
Travniška penuša –okus ima po hrenu, najboljši so cvetovi.
Smrekovi vršički – poglodajte kakšnega kar med potjo – so izvrsten vir vitamina C in kupa drugih koristnih snovi.
Vijolica – sicer nimajo posebnega okusa, so pa užitni tako listi kot cvetovi.
Preberite tudi Kako nabirati, sušiti, spravljati zelišča za domačo rabo.