Užiten in okusen je lahko tudi plevel

Če vas na poletnem sprehodu v naravi zagrabi lahkota, si le privoščite kakšno mrtvo koprivo ali drugo užitnico, ki jo srečate na poti.

Užiten in okusen je lahko tudi plevel (foto: Shutterstock) Shutterstock
23. 7. 2014

Presenečeni boste, kako nasitne so divje rastline, saj vsebujejo vse, kar vaše telo potrebuje (razen seveda beljakovin).

Lipa – mladi listi so odlični za solato.

Rman – mlade liste nabiramo za solato (stari so grenki), cvetove pa sušimo za čaj.

Trobentica – ne samo cvetovi, tudi listi so užitni.

Hmelj – mlade poganjke nabiramo in uporabljamo kot šparglje, plodove pa sušimo za čaj (ali pivo).

Regačica – Rimljani so jo gojili kot zelenjavo, mi pa jo mečemo na kompost.

Zvezdica (stellaria sp.) – ena prvih pomladnih užitnic; nabiramo samo cvetne popke in vršičke poganjkov, drugo je 'leseno'.

Grenkuljica – po krivici prezrta in zelo pogosta rastlina. Je zelo dobra po okusu, zato je odlična začimba, ima pa tudi zdravilne lastnosti.

Divje korenje – prepoznamo ga po črni piki v sredini kobuljastega socvetja. Užitni so vsi deli.

Kislica (Rumex sp.) – listi so grenki, stebla pa so prav okusna.

Mrtva kopriva – odličen nadomestek špinače.

Marjetica – cvetovi so prav okusni.

Brstična konopnica – mali črni brsti imajo okus po hrenu.

Travniška penuša –okus ima po hrenu, najboljši so cvetovi.

Smrekovi vršički – poglodajte kakšnega kar med potjo – so izvrsten vir vitamina C in kupa drugih koristnih snovi.

Vijolica – sicer nimajo posebnega okusa, so pa užitni tako listi kot cvetovi.

Preberite tudi Kako nabirati, sušiti, spravljati zelišča za domačo rabo.