Uživajte v sivki!

Vijoličasta in opojna rastlina, ki bo v vaš dom vnesla dobro razpoloženje, pozitivno energijo, spokoj in ljubezen.

31. 5. 2014

Pomirjajoč pogled

Prostor okoli sebe doživljamo z vsemi petimi čuti. Ker pa je naša kultura pretirano vizualna, enega od njih, voh, velikokrat prezremo. Pa ga ne bi smeli, saj ima na naše dobro počutje izjemen učinek. Vonje in čustva namreč obdeluje isti del možganov, zato vonje doživljamo izjemno čustveno in lahko v hipu spremenijo naše razpoloženje. Pomembno vlogo pri tem ima naš spomin. Vonj po sivkinem milu, ki ga je uporab­ljala vaša babica, vas lahko zaziba v prijetne spomine.

Idila

Verjamem, da ni nikogar, ki ne bi vsaj enkrat v življenju užival v sivki – pa naj gre za njen vonj ali zdravilne značilnosti olja ali pa le sivko na našem vrtu ter njeno okrasno funkcijo.

Nebeško

Zdravilne učinke, ki jih ima sivka, poznajo že stoletja. Malo katera rastlina se lahko pohvali s tako učinkovitimi lastnostmi za pomirjanje in sproščanje. Najbolj poznano je eterično olje, ki so ga uporabljali že stari Rimljani. To pomirja, pomaga pri živčni izčrpanosti, motnjah spanja in migreni. Koristna pa je tudi v ljubezenskih vodah. Njen vonj ljubimcem najbolj požene kri po žilah.

Klasika

Ob večernih urah si lahko pričaramo romantično in mirno vzdušje s svečnikom za eterična olja. Potrebujete le svečnik, čajno svečko, kapljice vode in sivkino eterično olje. V vodo nakapajte približno 3–5 kapljic olja in tako privabite ter vdahnite čudovit vonj sivke.

Dobrodošli

Več kot dovolj možnosti je, da z vonjem sivke ali lavande, kakor ji pravijo Francozi, pričaramo poletni dom. Šopki posušenega cvetja naj krasijo predsobo in mizico v dnevni sobi, manjši šopek spada tudi v spalnico na nočno omarico, da nas vsak večer popelje na tista prostrana polja vijoličaste modrine.

Senca

Ko je sonce najmočnejše, je idealen čas, da se umaknemo in si privoščimo počitek. In to je tudi pravi čas, da se prepustimo iskanju lepega, dišečega, šumečega …

Pripravimo pa si lahko tudi čaj...

Pripravimo ga kot poparek iz ene ali dveh čajnih žlic posušenih cvetov. Namakate 5–10 min in popijete dve do tri skodelice na dan po majhnih požirkih. Sivkin čaj je dober tudi za izpiranje ran, masažo lasišča in pri srbenju kože.

V branje priporočamo tudi Sivka - za celjenje in pomirjanje.