V 6 minutah do sreče

Igraje, lahkotno in hitro – s samo 6-minutnimi miselnimi vajami na dan lahko dobesedno spremenite svoje življenje. Le vedoželjni morate biti. Bistveno je veselje do učenja!

22. 3. 2014

Naši možgani so se sposobni naučiti novih stvari v vsakem obdobju življenja. V njih obstajajo tudi predeli, kamor 'shranimo' svoja prepričanja. Zavestno se lahko odločimo misliti pozitivno.

Če si boste denimo govorili, da ste vredni ljubezni in si ta stavek večkrat tudi ponovili, boste negativni miselni vzorec preprosto spremenili v pozitivnega.

Miselni trening je najbolj učinkovit, če ga izvajamo kot nekakšen redni ritual – najbolje pred spanjem ali pa takoj po vstajanju. Po tritedenskem rednem izvajanju bodo vaje postale pozitivna navada. Če se kljub vsemu spet pojavijo negativne misli, spet izvedete 6-minutno vajo.

Z vajami do pozitivnih misli

Na začetku je vaje priporočljivo izvajati v zapisanem vrstnem redu.

Prvo vprašanje naj se glasi: Kakšno imam mnenje o sebi? K temu spada tudi vprašanje Kdo sem? ali vprašanje o otroški sobi. Šele ko si boste znali odgovoriti na ta vprašanja, boste vedeli, kaj vas osrečuje.

V naslednjem koraku, torej naslednji dan, pa boste videli, kam vas popelje pot. In vprašajte se, kako lahko dosežete cilj.

Naši možgani nadvse radi rešujejo težave. Če se boste odločili spisati seznam, bodo možgani avtomatično začeli iskati točke, ki bi ga zapolnile. Tudi nekaj dni pozneje. Zato imejte pri sebi vedno pisalo in list papirja ter si zapišite svoje misli!

Dobra motivacija je tudi branje biografij znanih osebnosti – v njih pogosto vidimo, da se v življenju da premagati še tako velike ovire in da je treba na poti do uspeha in zadovoljstva vedno računati tudi na številne prepreke in poraze.

5 vaj za več zadovoljstva in sreče

Kdo sem?

 • 1.–3. minuta: narišite možica s črtami. Okoli njega zapišite svoje vloge (na primer: mama, prijateljica).
 • 4. in 5. minuta: pozorno si oglejte risbo.
 • 6. minuta: osredotočite se na vloge, ki jih radi izpolnjujete. Cilj je spoznati, kaj trenutno ste.

Otroška soba

 • 1.–6. minuta: narišite svojo otroško sobo. Kje so bila vrata, postelja in omara? Razmislite, kakšni občutki vas vežejo na ta prostor. Cilj je izvedeti, kakšen značaj ste prenesli v svoje odraslo življenje.

Dragocena ideja

 • Prva minuta: narišite se z žarečim izrazom na obrazu.
 • 2.–5. minuta: narišite žarke iz obraza. Na koncu zapišite ideje, ki vam v tistem trenutku pridejo na misel.
 • 6. minuta: odločite se, da boste zavestno sledili eni ideji. Spoznanje, da imate čudovite ideje.

Ljubezen je ...

 • 1.–5. minuta: na list papirja napišite seznam, kaj pričakujete od ljubezni. Na primer, po čem hrepenite, kaj si želite.
 • 6. minuta: preberite seznam. Imate kaj dopolnil? Cilj je določiti, kaj je za vas pozitivno v ljubezni.

Zakon staršev

 • 1.–5. minuta: odgovorite na vprašanja, kot na primer: kakšen odnos sta imela vaša starša? Sta se prepirala pred vami? So bili vmes nezvestoba, ljubosumni izpadi, stroga pravila?
 • 6. minuta: preberite odgovore. Cilj je spoznati, kaj ste prevzeli po njunem zakonu?