Vaja dihanja, ki hladi telo

Če so vam odpovedale ustaljene metode ohlajevanja - od pahljače do klime, od pogostih hladnih prh do uživanja ledenih čajev, poiskusite preproste jogijske tehnike za ohlajanje telesa.

23. 7. 2015

Udobno se usedite na stol ali v meditacijski položaj, vzravnajte hrbet, spustite roke na kolena, po možnosti v meditacijski mudri (spojite blazinice palca in kazalca). Osredotočite se na dihanje in naredite nekaj globokih vdihov in izidhov.

Sheetali pranajama

Iztegnite jezik in brez naprezanja ovijte robove navzgor tako, da bodo tvorili obliko cevke. Počasi in globoko vdihnite skozi 'cevko' in pri tem proizvajajte zvok tihega srkanja. Na jeziku boste takoj občutili rahlo ohladitev. Potem jezik potegnite navznoter, zaprite usta in čim bolj lahkotno izdihnite skozi nos. Če vam jezika ne uspe oviti v 'cevko', ne skrbite, ker spadate v tretjino populacije, ki tega ne zmore izvesti. Lahko pa poskusite naslednji dve tehniki.

Sheetkari pranajama

Lahkotno stisnite zobe, medtem ko imate usta razpotegnjena - kot v širokem nasmehu. Jezik je lahko sproščen ali zavit nazaj, tako da se njegova spodnja stran dotika mehkega dela neba (kechari mudra). Vdihnite počasi in globoko skozi prostore med zobmi, zaprite usta in čim lahkotneje izdihnite skozi nos.

Pri izvajanju sheetali in sheetkari pranajame vzdržujte pozornost na dihanju, jeziku, zvoku, ki ga proizvajate, in ohlajanju, ki ga prinaša vdihnjeni zrak. Za večjo učinkovitost sčasoma postopno povečujte trajanje vdiha. Ponovite 10-15-krat.

Kaki mudra

Počasi začnite gledati v vrh nosu, poskušajte brez trepetanja. Našobite usta, kot bi pili na slamico, v 'kljun', skozi katerega lahko dihate. Vdihnite počasi in globoko skozi ustnice, ki ste jih oblikovali v 'kljun'. Ko končate z vdihom, jih sprostite, zaprite usta in počasi izdihnite skozi nos.

Če se bodo vaše očesne mišice utrudile, jih vsake toliko sprostite; v primeru nelagodja pa se osredotočite v neko točko pred vami. Hitro boste opazili, da se kljub odprtim očem nehate zavedati sveta okoli sebe, s tem je ustvarjen osnovni cilj te vaje - samoopazovanje. Vajo izvajajte 3-5 minut.

Kaki mudra ni priporočljiva, če imate probleme z očmi ali trpite zaradi globoke depresije.

Poleg ohlajevalnega učinka opisane pranajame sproščajo mišice, duševno in emocialno napetost, zato so odlične pri blaženju psihosomatskih bolezni, kot sta visok krvni tlak in diabetes. Pomagajo tudi razvoju nadzora nad lakoto in žejo in ustvarjajo občutek zadovoljstva. Njihovo izvajanje ni priporočljivo za asmatike, če imate bronhitis, nizki tlak ali kronično zaprtje. Prav tako jih ne izvajajte v nečistem ali hladnem okolju.

Željka Ciganović, svetovalka za jogo in naravno medicino