Vaje za SRČNO ČAKRO: Če imate težave v odnosih, imate verjetno težave s srčno čakro

Najprej preverite, ali je pretok energije skozi vašo četrto čakro oviran. Predstavljamo vam nekaj preprostih načinov, kako lahko srčno čakro znova harmonizirate.

Vaje za SRČNO ČAKRO: Če imate težave v odnosih, imate verjetno težave s srčno čakro (foto: pexels) pexels
20. 8. 2021

Če se počutite osamljeni in težko navezujete stike, imate težave v partnerskem odnosu oz. ste ločeni od partnerja, če se v partnerski zvezi preveč prilagajate, ker se bojite zavrnitve in samote, če čutite potrebo, da bi bili bolj ljubeči do sebe in bližnjih, če se po srečanju s prijatelji pogosto počutite povsem izčrpani, ča imate težave s srcem in krvnim obtokom ali imate redne napade astme oz. težave z dihalnimi organi in ste pogosto prehlajeni, je zelo pomembno, da poskrbite za čim bolj intenziven pretok energije v srčno čakro.

Četrto čakro krepijo:

- občutenje lepote narave
- sprehodi po zelenih pokrajinah (gozd, travnik)
- razvajanje (privoščite si na primer masažo)
- oblecite se v zelena oblačila in v stanovanje namestite dodatke v zeleni barvi
- uredite si zeleni kotiček z bujnimi zelenimi lončnicami in uživajte v njem
- vrtnarjenje
- ljubeč odnos do družine, partnerja, prijateljev, bližnjih
- poklanjanje srčne pozornosti svojim hišnim ljubljenčkom in prav tako rastlinam 
- tehnike samosproščanja
- vpišite se v tečaj masaže
- poslušanje vedre glasbe Mozarta, Haydna ali Bacha

Aromaterapija: Izberite eterično olje vrtnice, jasmina, vanilije ali pehtrana. Kanite tri do štiri kapljice ene od rastlinskih esenc v dišečo lučko, primešajte jih k losjonu za telo ali dodajte kopeli.

Vaje za srčno čakro

Položaj 'mačji' ali 'konjski' hrbet

Izvajanje: Pokleknite, postavite se na vse štiri (roke so oprte na tla, hrbtenica je vzporedna s tlemi). Ob vdihu dvignite glavo in zadnjico (položaj spominja na konjski hrbet). Iz tega položaja preidite v mačji položaj z ukrivljenim hrbtom. Ob vdihu znova preidite v položaj konjskega hrbta. Vajo izvedite sedemkrat.

Meditacija

Srčno čakro lahko harmonizirate tudi s pomočjo meditacije. Lezite na hrbet in zaprite oči. Levo dlan položite na sredino prsi, konice prstov naj bodo obrnjene na levo, desno dlan položite čez levo. Globoko vdihnite in si predstavljajte, da pri vdihu sprejemate kozmično življenjsko energijo, ki jo ob izdihu s sklenjenimi dlanmi usmerjate v središče prsi.

Predstavljajte si, da je ta energija zelena zdravilna energetska krogla, ki počiva na vaših prsih, od koder postopno prežarja vse telo. Med vajo najmanj sedemkrat vidhnite in izdihnite. Na koncu položite roki ob telo na tla in še nakaj časa uživajte v meditaciji.

Če boste vajo redno izvajali, boste sčasoma opazili, da so se je vaša sposobnost pri ravnanju z ljudmi izboljšala. Vse bolj se boste s srcem sposobni odpreti drugim ljudem in postali boste bolj strpni in tolerantni. 

Vir: Govinda, Kalashatra: Atlas čaker: pot k zdravju in duhovni rasti. Mladinska knjiga, 2005.

Poglejte si še: Jogijske vaje za VRAT, s katerimi boste zaživeli bolj lahkotno

ali pa prisluhnite SENSA podkastu: MEDITACIJA za mir in notranjo moč za vse dobro (14 min)