Mikroplastika, majhni plastični delci, ki so prisotni v vsem, od kozmetike do hrane in tekstila, zdaj povezujejo s pomembnimi zdravstvenimi tveganji, zlasti ob izpostavljenosti mikroplastike v hrani, vodi in zraku.
Nedavna obsežna študija, objavljena v reviji Environmental Science & Technology, je analizirala skoraj 3000 študij in odkrila zaskrbljujoče povezave med izpostavljenostjo mikroplastiki in različnimi zdravstvenimi težavami, vključno z rakom debelega črevesa, težavami s plodnostjo in boleznimi dihal, ki lahko povečajo tveganje za pljučnega raka.
Mikroplastika, velika od šest milimetrov do samo enega nanometra, je stranski produkt 460 milijonov metričnih ton plastike, proizvedene letno po vsem svetu – število, ki naj bi se do leta 2060 skoraj potrojilo.
Ti delci pridejo v človeško telo z vdihavanjem, uživanjem morske hrane in s pitjem vode, pojasnjuje dr. Nicholas Chartres, glavni avtor študije in višji znanstveni sodelavec na Univerzi v Sydneyju.
Rezultati študije
Pregled je ocenil kakovost obstoječih študij, od katerih so bile številne izvedene na živalih, in kategoriziral povezave med mikroplastiko in učinki na zdravje kot 'znane', 'domnevne' ali 'nekategorizirane'.
Ugotovitve kažejo, da mikroplastika toksično vpliva na prebavni, reproduktivni in dihalni sistem, z možno povezavo z rakom debelega črevesa.
Čeprav je bila večina študij opravljenih na živalih, strokovnjaki menijo, da so rezultati pomembni tudi za ljudi, saj so ji ti izpostavljeni na podobne načine.
Kako zmanjšati izpostavljenost mikroplastiki?
Mikroplastika je vseprisotna in se pojavlja v kozmetiki, embalaži, sintetičnih tkaninah, hrani, pijači in celo v zraku. V zrak pride iz različnih virov, kot so obrabljene pnevmatike, škropiva in dim gozdnih požarov, sčasoma pa se lahko prične kopičiti tudi v človeških tkivih.
Družbenoekonomski dejavniki lahko povečajo tveganje izpostavljenosti, pri čemer so bolj ogroženi prebivalci, ki so izpostavljeni višjim stopnjam onesnaženja z mikroplastiko ali uživajo hrano, pakirano v plastiko.
Zmanjšanje izpostavljenosti mikroplastiki ostaja izziv.
Čeprav lahko posamezniki tveganje zmanjšajo z izbiro svežih živil in izogibanjem sintetičnim materialom, so potrebni širši ukrepi. Dr. Chartres in drugi raziskovalci na tem mestu poudarjajo potrebo po posredovanju, kot je prepoved nebistvene plastike in podpora proizvodnji nesintetičnih alternativ.
Za preprečevanje škodljivih učinkov mikroplastike je priporočljivo vzdrževati zdrav črevesni mikrobiom s pre- in probiotičnimi dodatki ter uživanjem fermentirane hrane, hrane, bogate z vlakninami, omega-3 maščobnimi kislinami in polifenoli. Poleg tega lahko nekatera veziva, kot sta aktivno oglje ali glina, pomagajo odstraniti toksine iz telesa, čeprav so za potrditev njihovih učinkovitosti potrebne nadaljnje raziskave.
Ste vedeli?
- ... da so papirnati kozarčki za kavo od znotraj obloženi s plastiko?
Številni ljudje so šokirani. "Nisem vedela, da s svojo jutranjo kavo spijem tudi dozo plastike."
They put plastic in the paper coffee cups. We've been drinking hot plastic with our coffees. Good to know 😑 pic.twitter.com/cNAx0OVpCP
— chantzy (@chantz_y) January 10, 2025
- ... da s tem preprostim trikom odstranite do 90 % mikroplastike v vodi!
Raziskava je bila izvedena v mestu Guangzhou na Kitajskem in je pokazala, da lahko vrela voda iz pipe, bogata z minerali, povzroči, da strukture kalcijevega karbonata zakapsulirajo mikroplastične delce. To enkapsulacijo lahko nato odstranite s preprostim filtriranjem vode skozi kavni filter.
Povzeto po Kreni zdravo in drugih virih.