Vedno starejši kot smo, bolj čisto hrano potrebujemo in manj moramo jesti

8. 7. 2014
Deli
Vedno starejši kot smo, bolj čisto hrano potrebujemo in manj moramo jesti

Obstajajo splošna pravila prehranjevanja. A vseeno smo si tako različni, da je pomembno le to, da poslušamo svoje telo, ga opazujemo, kako se odziva na posamezno jed (po njej ne smemo biti utrujeni, ni dobro, da nas napihuje ...).

Našemu telesu ustreza drugačna hrana poleti kot pozimi, ko smo mladi in ko se staramo (vedno starejši kot smo, bolj čisto hrano potrebujemo in vedno manj moramo jesti). Ali, kot pravi Lina Lo Faro: "Poznati moramo svoje telo in to, katero gorivo mu najbolj ustreza."

Hrana naših prednikov. Pomembno je, da jemo čim več hrane, ki so jo jedli naši predniki, živil, ki jih včasih pri nas ni bilo, pa se čim bolj izogibajmo.

Jedi oranžne barve so dobre za želodec, zelene za jetra, bele za ledvica, rdeče za krvni obtok in srce.

Sokovi. Preizkusite, ali vašemu telesu odgovarja določeni sok: kozarec napolnite s polovico soka in polovico vroče vode ter popijte. Če vam ustreza, je dober za vas, drugače ne. La Farova tudi svetuje, da v sokove pred zaužitjem vedno nalijete nekaj vroče vode.

Žita prinašajo dobro voljo, če jih jemo, smo manj živčni, vendar Lo Farova ne priporoča, da žita kuhate 'al dente', saj so takšna zelo težko prebavljiva, obenem pa v črevesju posrkajo vso vodo, da se lahko prebavijo. Sama skuha žita večer prej v veliki količini vode, ki jo čez noč pusti v posodi, da žita nabreknejo.

Moka ... kruh, testenine, peciva ... Ker se moka ne prebavi v črevesju (slina je prebavni sok), bi vsak košček kruha morali 200-krat prežvečiti, da bi ga telo lažje prebavilo.

Proso niža inzulin, vendar ga moramo dobro prekuhati, nato pa v njem pustiti še malo vode, da nabrekne.

V enem obroku ni dobro mešati različnih žit, sadja ali oreščkov; če niso skladni med seboj, naredimo celo prebavno zmedo. Za zajtrk, če imate radi mislije, torej priporoča le eno vrsto žita, eno vrsto sadja in eno vrsto oreščkov, ki jih prelijete z jogurtom, mlekom ali kompotom.

Če sestavimo obrok iz več jedi, morajo biti manj začinjene in soljene, zanje uporabimo manj olja, da jih bomo lažje prebavili. Če po obroku ne želimo biti napihnjeni, se moramo odreči tudi pitju vina, kave, čaja, lahko pa pijemo toplo vodo. Edini čaj, ki ga lahko pijemo po obilnejšem obroku, je janežev s komarčkom.

Tofu je živilo, zelo bogato s kalcijem in proteini. Kombinirate ga lahko s čimer koli, saj je nevtralnega okusa, dovolj pa je, da ga jeste enkrat na 15 dni.

Riž je nevtralen in umiri črevesje. Kuhan basmati riž imate lahko v hladilniku tudi pet dni, tako ga lahko na hitro uporabljate pri različnih jedeh in v različnih kombinacijah. Makrobiotiki riž najprej na suho prepražijo, nato pa zalijejo z vodo – tako ga jangizirajo (rižu takoj dajo ogenj).

Čičerka je čudovita hrana za želodec.

Kvinoja ima ogromno mineralov in je podobna materinemu mleku.

Oves lahko v večjih količinah povzroči izsušenost, rdečico na obrazu, zato Lina Lo Faro odsvetuje uporabo ovsenega mleka. Obenem pravi, da sta ovseno mleko in ajdova moka za palačinke zelo slaba kombinacija, saj sta popolnoma različni žiti.

Parmezan (ali drugi siri) in paradižnik (pogosta kombinacija na picah, testeninah, sendvičih) sta zelo slaba kombinacija za telo, saj takšna kombinacija takoj posrka kalcij iz telesa.

Jajca so zjutraj dober obrok, po 15. uri pa jih Lo Farova ne priporoča, pravi tudi, naj jih jemo manj, ko je zelo mraz ali vroče.

Akacijev med pomaga proti razdraženemu grlu. Telo samo naredi zaščito pred preveč suho hrano tako, da naše grlo postane razdraženo.

Celoten članek lahko preberete v poletni številki revije Sensa.