Kateri vitamin blaži posledice hitrega življenja in stresa?

Kateri vitamin blaži posledice hitrega življenja in stresa? (foto: PROMO) PROMO
14. 4. 2021 | Promocijsko sporočilo

Prilagoditve, ki jih od nas zahteva hiter način življenja, ne delajo ravno usluge našemu fizičnemu in psihičnemu zdravju, saj nas opustošijo že tako prenizkih količin vitaminov in mineralov. In čeprav so za naše telo pomembna prav vsa mikrohranila, pa nam običajno zaradi posledic modernega življenja še posebej primanjkujejo vitamini skupine B, poznani kot B-kompleks. Gre za skupino osmih vitaminov B, ki imajo na naše zdravje številne koristi.

Zakaj nam pogosto primanjkuje vitaminov B?

Prvi razlog je neuravnotežena prehrana. B-vitamini so v največji meri prisotni v mesu, ribah, jajcih, mleku, oreščkih, zelenjavi in polnovrednih žitaricah. Gre za hrano, ki je sicer pogosto na našem jedilniku (če se ne prehranjujete vegansko ali vegetarijansko), a ker je ta prevečkrat sprocesirana, osiromašena ali pridelana na neekološki način, večina ljudi z njo prejme premalo omenjenih vitaminov.

Drugi razlog – verjetno še pogostejši kot prvi – pa je stres. Ta zelo osiromaši telo omenjenih vitaminov oz. je njihova poraba med stresnimi situacijami precej večja. Pri tem pa ne govorimo samo o stresu, ki prihaja od zunaj. Problematičen je tudi oksidativni stres, do katerega prihaja zaradi nezdravih navad, kot so kajenje, alkohol, pretirano uživanje belega sladkorja in pitje kave.

Kako prepoznati njihovo pomanjkanje?

Pomanjkanje vitaminov B ni vedno enostavno prepoznati, saj jih pogosto povezujemo z drugimi dejavniki. Med najpogostejše znake pa spadajo: utrujenost, razdražljivost, kožna vnetja, pekoče in utrujene oči, spominske motnje, izguba teka in hujšanje, nespečnost, težave z zbranostjo, depresija, pusta koža, razpoke v ustnih kotičkih, migrene in še bi lahko naštevali.

Spekter delovanja B-kompleksa je zelo širok

Posebnost vitaminov skupine B je ta, da delujejo homogeno, kar pomeni, da lahko pomanjkanje enega od njih povzroči pomanjkanje drugega. Zato je zelo smiselno, da njihov primanjkljaj  nadomeščamo s pomočjo B-kompleksa, ki vsebuje vseh osem – za naše telo pomembnih – vitaminov B. V nadaljevanju si lahko preberete, katere so najpomembnejše naloge posameznega vitamina te skupine …

VITAMIN B1 (TIAMIN) – prispeva k delovanju mišic, živčevja in srca, pomembno vlogo pa ima tudi pri sproščanju energije iz glukoze. 

VITAMIN B2 (RIBOFLAVIN) – sodeluje pri sproščanju energije v telesu, ohranja zdravo kožo, lase in nohte ter odstranjuje strupe iz krvi.

VITAMIN B3 (NIACIN) – ima zelo pomembno vlogo pri zdravju prebavil, vpliva na boljšo prekrvavljenost, izboljšuje videz kože ter zmanjšuje vsebnost holesterola in trigliceridov.

VITAMIN B5 (PANTOTENSKA KISLINA) – upočasnjuje proces staranja in vpliva na zmožnost obvladovanja fizičnega in psihičnega stresa.

VITAMIN B6 (PIRIDOKSIN) – pomemben je za presnovo beljakovin, ki so potrebne za rast, obnovo mišic in drugih tkiv, obenem pa je ključen tudi za zdravo kožo, dobro delovanje živčnega sistema in tvorjenje protiteles, ki jih potrebujemo za obrambo proti okužbam.

VITAMIN B7 (BIOTIN) – telo ga potrebuje za presnovo makrohranil ter zdravje las, nohtov in sluznic.

VITAMIN B9 (FOLNA KISLINA) – vitamin, ki je najbolj poznan nosečnicam in ženskam, ki se trudijo zanositi. Igra veliko vlogo pri sintezi DNK, pomemben je za tvorbo eritrocitov (rdeče krvne celice) ter zdravo rast in delovanje celic.

VITAMIN B12 (KOBALAMIN) – ima pomembno vlogo pri delovanju živčnega sistema, sodeluje v procesu tvorbe rdečih krvnih celic, prav tako pa vpliva tudi na zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti.

B-vitamin je torej skupina vitaminov, ki vam pomaga do boljšega razpoloženja, več energije in večje zbranosti ter vam pomaga, da se lažje soočate z vsakodnevnimi obremenitvami in s tem povezanim stresom. Istočasno pa vpliva na procese v telesu, ki so ključni za ohranjanje našega zdravja, zato njegove pomembnosti vsekakor ne smemo zanemarjati.

B-kompleks najvišje kakovosti

Ker vitaminov B pogosto ne prejmemo dovolj s prehrano, istočasno pa jih s hitrim tempom življenja precej izgubljamo, je smiselno, da jih k prehrani dodajamo v obliki prehranskega dopolnila. V spletni trgovini Malinca lahko najdemo B-kompleks najvišje kakovosti, s katerim poskrbimo za vse prednosti tega pomembnega vitamina. Za boljši učinek pa so mu dodali še naravni vitamin C in alfaalfa liste v prahu. Slednji so bili v kompleks dodani zaradi njihovih mnogih mikrohranil, ki jih ta rastlina vsebuje in tako še dodatno dopolnjuje delovanje kompleksa. Vitamin C pa je izdelku dodan v obliki izvlečka sadeža camu camu, ki velja za sadež, ki je odličen vir naravnega vitamina C. Ta ima pomembno vlogo pri imunskem sistemu, delovanju živčnega sistema, nastajanju kolagena za normalno delovanje kože in absorpciji železa. Obenem pa prispeva tudi k normalnemu psihološkemu delovanju ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Malincin B kompleks bo poskrbel za pravo sinergijo narave z močjo 8 vitaminov B-kompleksa, s katerimi boste lažje kljubovali modernim tegobam, kot so nespečnost, utrujenost, razdražljivost, neobvladovanje stresa in številne druge.

Če si želite tudi vi nekoliko ublažiti posledice hitrega tempa življenja, lahko svojo škatlico B-kompleksa najdete v Malincini spletni shrambi na povezavi www.malinca.si/b-kompleks.html.