Vrtenje aktivira celotne možgane

19. 1. 2015
Deli
Vrtenje aktivira celotne možgane

Medicina je dokazala, da je gibalna aktivnost, ki aktivira celotne možgane, vrtenje. Zato lako prav z vrtenjem občutno izboljšamo svoje življenje na številnih področjih.

Osnova našega bivanja je odvisna od možganov, ker je njihova funkcija zagotavljanje preživetja. Možgani predstavljajo 2 % telesne mase in tehtajo približno 1,4 kg. Zgrajeni so iz okoli 100 milijard živčnih celic oz. nevronov in 80 % vode. Za nemoteno potovanje informacij po živčnem sistemu skrbijo sinapse, t. i. stik med dvema sosednjima nevronoma.

Možgani ne tvorijo sinaps, ki jih potrebujemo, temveč tiste, ki jih uporabljamo. Kot zelo ekonomičen organ tudi ne ohranjajo sinaps, za katere ni potrebe. Večina sinaps se razvije do 7. leta starosti, po 24. letu pa se samo še obnavljajo. Znanost je ugotovila, da je človekova inteligenca odvisna od števila sinaps.

Da bi se možgani dobro razvijali, iščejo stimulacijo. Človek je bitje, katerega primarna telesna aktivnost je gibanje. Medicina je dokazala, da je gibalna aktivnost, ki aktivira celotne možgane, vrtenje.

Slovar slovenskega knjižnega jezika ima pod geslom vrteti se več vnosov, prvi pomen pa je gibati se okoli svoje osi.

Okoli svoje osi se lahko gibamo na različne načine: nerodno, okorno, upognjeno ali pa zravnano, s široko razprtim prsnim košem, svobodni med nebom in Zemljo, a hkrati trdno na tleh. Morda ravno zaradi občutka svobode in popolne predaje vrtenje nariše nasmeh na vsak otroški obraz. Pa pri odraslih?

Poleg tega da vrtenje aktivira celotne možgane, je lahko orodje, s katerim si zgradimo neomajno stabilnost.

Postanemo organizirani, odločni, disciplinirani. Učinkovito uresničujemo to, kar smo si zadali. Ne vrtinči nas več sem ter tja, temveč odločno korakamo po zastavljeni poti. Postavili smo si trden steber, ki ima stabilen temelj in se pne visoko navzgor. Postanemo gospodar, pokončni upravljalec svojega telesa, čustev in misli.

Vrtenje po izsledkih znanosti povzroči pomembne spremembe v strukturi možganov v samo dveh mesecih. Vendar ni dovolj, da se samo vrtimo, pomembno je, da se znamo pravilno vrteti.

Učinkovita tehnika, razvita prav v ta namen, se imenuje No dimensions.

VRTINEC - OPIS TEHNIKE in UČINKI

No dimensions je aktivna gibalno-meditacijska izkustvena tehnika, ustvarjena z namenom vzpostavitve stabilnosti, dviga zvesti in usmerjenega delovanja misli.

Sestavljena iz 3 faz, ki skupno trajajo 60 minut, nam ob zadostnem številu ponovitev omogoči, da doživimo - ne le razumemo -, da znotraj nas obstaja stabilnost, ki je trdna in nespremenljiva. Z rednim izvajanjem tehnike si damo dovolj časa, da stabilnost spoznamo, jo stabiliziramo, razumemo in začnemo iz nje tudi delovati v vsakdanjem življenju.

Povsem spontano tudi razbremeni ramena, vrat in vretenca v hrbtenici, ki se namesti v svoj pravilen položaj. Služi tudi kot meditacija, ki pelje v stanje, ko misli ne delujejo brez potrebe, temveč le, ko jih potrebujemo. Miselni procesi v možganih namreč črpajo 20 - 30% človekove energije.

1. FAZA, usmerjeno dihanje in zaporedje koordiniranih gibov, 30 minut

V tej fazi pripravimo fizično telo na vrtenje.

Z zaporedjem koordiniranih gibov stabiliziramo korak, naučimo se pravilno drsati in prenašati težo, da korak postane mehek in lebdeč. Zgradi se tudi pravilni nartni lok, ki je pri marsikaterem odraslem prenizek. Medicinske raziskave namreč kažejo, da ima zaradi premalo ali nepravilnega gibanja danes 70% otrok plosko stopalo.

Da bi se v naslednji fazi pravilno vrteli, moramo pripraviti tudi dih. Prečistimo kanal diha, zvoka in govora, da se popolnoma odpre. Če dihamo plitko, na tak način tudi živimo. Polno dihati, pomeni živeti realnost.

2. FAZA, vrtenje, 15 minut

Med vrtenjem se vračamo v prelepo stanje bivanja, kjer naše bitje postaja čisto in dišeče. Pričnemo biti glasba skrivnosti, v kateri se skrivajo barve, zvok in vonj – vonj po ljubezni. Da bi znova bivali v svoji pravi naravi, se vrtimo nazaj tja, od koder smo prišli. Vrtenje odpira čutenje, čisti um in kot močna notranja prha očiščuje plasti nečistoč, ki so se naložile v nas.

Zgodi se trenutek, ko atomi v nas preprosto tako močno vibrirajo in pretresejo naše celotno bistvo, da se zgodi eksplozija, veliki pok, vrisk, krik našega bitja. Ko pademo v vrtinec življenja, pademo v točko ljubezni, tako močno, da zmaga nad vsemi miselnimi mehanizmi. Dotakne se namreč našega srca, in to direktno.

Vrtenje je skrivnosten proces, ki nas osvobaja vsiljenih spon zunanjega sveta: besed, konceptov, vzorcev vedenja, navad, navezanosti. Bistvo življenja je v kroženju. Vse v obstoju se vrti in ponavlja. Človekov biološki ritem, menjevanje dneva in noči, delovanje organov, vrtenje planetov, menjavanje letnih časov. In ko smo v ravnovesju, potem vse deluje prav. Znova najdemo mir, ki nas boža s svojo blagodejnostjo. Ko se predamo vrtincu/krogu življenja, stabilno stojimo na tleh srca Zemlje in svoje srce odpiramo nebu.

Zaradi hkratnega delovanja centrifugalne in centripetalne sile se po določenem času razbremenijo ramena, vrat in vretenca v hrbtenici, ki se namesti v svoj pravilen položaj. Mišice postanejo zelo lepe, vztrajne in dolge. Postanemo lep človek navznoter in navzven, ki odprto sprejema vse, kar mu v življenju prihaja naproti.

3. FAZA, v tišini ležemo na trebuh, meditacija, 15 minut

Potem, ko nas je zajel vrtinec življenja, potrebujemo čas, da se umirimo in se novo stanje integrira in stabilizira. Nove vibracije potujejo do možganov in obudijo 'zaspale' sinapse. Postanemo inteligentnejši, sposobnejši in znova najdemo stik s svojim bistvom, ki ga prežemajo nežnost, stabilnost, uravnovešenost in čudovita moč čutnosti.

Več informacij ...

PRIJAVA in INFORMACIJE:  Tadeja Kern 040 423 719 (ob delavnikih od 14-18h), tadeja@drustvo-bindu.si

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije