Yoni parna kopel - blagodejna rešitev za ženske z menstrualnimi težavami in za moške, ki jih muči prostata

 

Sodeč po nedavni italijanski študiji naj bi za bolečimi menstruacijami trpelo kar 84% žensk. Maginja Blinkita je s pomočjo starodavnih majevskih modrosti in znanja dr. Rosite Arvigo izumila leseni stolček, ki omogoča učinkovito pripravo Yoni parne kopeli za ženske in tudi za moške. Le-ta lajša težave z rodili in težave s prostato.

Yoni parna kopel - blagodejna rešitev za ženske z menstrualnimi težavami in za moške, ki jih muči prostata (foto: Unsplash) Unsplash
26. 2. 2019

Maginja Blinkita, poznavalka majevske tradicionalne medicine, v intervjuju podrobneje predstavlja svoj novi izum - stolček za pripravo Yoni parne kopeli, in razkriva, kako si lahko na preprost način sami doma olajšamo zdravstvene težave.

Kaj je Yoni parna kopel in za koga je primerna?

Yoni je sveta Sanskrit beseda za maternico ali vagino. Vaginalna parna kopel je stara toliko kot gore in je visoko spoštovana pri tradicionalnih zdraviteljih po celem svetu, saj neguje skoraj vse aspekte patalogije maternice. Namenjena je predvsem čiščenju in revitalizaciji maternice, učinkovito pa odstranjuje tudi neprijetnosti v povezavi s ‘’tistimi dnevi v mesecu’’.

Vaginalna parna kopel, v Centralni Ameriki imenovana bajo,je v majevski kulturi tako popularna kot je pitje mentolovega čaja v ameriški.  

Dr. Rosita Arvigo je več kot 25 let živela in študirala z Maya tradicionalnimi zdravilci in je nato starodavno majevsko modrost o yoni kopeli prebudila v moderni svet. Sicer je zdravnica naprapatike (naprapatska medicina je zdravstveni sistem, ki vključuje manualno medicino, prehransko svetovanje in terapije, specializirane za zdravljenje bolečin, povzročenih zaradi motenj v veznih tkivih), zeliščarka, svetovna govornica, pisateljica in učiteljica Maya tradicionalne medicine.

Učinkovitost vaginalne parne kopeli ni samo omejena na eliminiranje krčev, pomaga tudi pri drugih zdravstvenih težavah:

 • Znatno zmanjša neprijetnost, napihnjenost in izčrpanost, povezano z mesečnim ciklom
 • Zmanjša menstrualno krvavenje, kot tudi zmanša temno vijolično ali rjavo kri na začetku ali na koncu cikla
 • Uredi neredne in »odsotne« menstrualne cikle
 • Poveča plodnost, še posebno v kombinaciji z Maya Abdominal masažo
 • Pospeši celjenje in krepitev reproduktivnega sistema po rojstvu
 • Naslavlja endometriozo, ciste na jajčnikih, šibkost maternice in prolaps maternice
 • Pomaga pri zdravljenju hemeroidov
 • Zdravi kronične okužbe nožnice / gljivična vnetja in ohranja zdrav vonj
 • Lajša simptome menopavze

Tradicionalno so to tehniko uporabljali tako, da so očistili maternico, obenem pa kot podporo ženskim kroničnim težavam s plodnostjo, pa tudi za ohranjanje zdrave plodnosti.

Najlepše pri tej kopeli je to, da jo vsaka ženska lahko naredi sama doma. Za to potrebuje zelišča in vodo ter stol za vaginalno parno kopel.

Kako deluje vaginalna parna kopel in na kakšen način izboljša menstrualne težave?

Kot pravi dr. Rosita Arviga, so tkiva v nožnici izjemno porozna in vpojna. Toplota pare jih zmehča in odpre. Ko damo zelišča v vročo vodo, se njihove zdravilne lastnosti sprostijo in so prenešene na površje naše kože ter v notranjost vagine, kjer so asorbirana v krvni obtok ... in končno v maternico. K temu pripomorejo tudi eterična olja. Zdravilna para se dotakne tudi prebavnega sistema in nenazadnje celotnega organizma, ko krvni obtok zaokroži po celem telesu.

Zdravilna zeliščna para poveča cirkulacijo, stanjša sluz in očisti celotni reproduktivni sistem. S tem početjem podpremo maternico, da deluje v svoji najboljši verziji in s tem zmanjšamo količino dela, ki naj bi ga opravila, ob čimer nelagodje v smislu krčev in podobnih tegov preprosto izgine.

Ženske, ki so v procesu ART (asistirana reproduktivna tehnologija) postopka, uporabljajo vaginalno parno kopel kot podporno modaliteto za podporo z zbiranjem jajčec in implatacijskim uspešnim postopkom.  

Stanja, ob katerih lahko ženske s pridom uporabljajo vaginalno parno kopel:

 • fibroid maternice,
 • boleče menstruacije,
 • šibka maternica,
 • zdrs maternice,
 • neredni menstrualni cikli,
 • ciste na jajčnikih,
 • endometrioza,
 • notranja brazgotinska tkiva po operacijah,
 • predhodna vaginalna natrganost ali epiziotomija
 • temno vijolična ali rjava kri na začetku in na koncu menstrualnega cikla,
 • zaprtost,
 • slaba prekrvavitev.

Kako ste prišli na idejo za razvoj stolčka za parno kopel?

Sama sem prvič izvedela za vaginalno parno kopel leta 2008, ko sem se udeležila prve stopnje šolanja o starodavni majevski masaži v Grčiji. Potem sem svoje šolanje nadaljevala v Centralni Ameriki v Belizeju pri dr. Rositi Arvigo in postala terapevtka Maya Arvigo Abdominal masaže in majevske tradicionalne medicine. Zadnjih 10 let aktivno delam na ozaveščanju in opolnomočenju žensk skozi tradicionalno majevsko medicino, katere pomemben del za zdravje ženske in njenih rodil je vaginalna parna kopel. Do danes sem več tisoč ženskam osebno predala modrost o vaginalni parni kopeli. Zdela se jim je zelo zanimiva, a je povečini niso izvajale, ker niso imele primernega stolčka.

Tudi  jaz sem na začetku improvizirala na različne načine - ker nisem imela primernega stolčka, kopeli nisem redno izvajala, čeprav mi je bila že prvič zelo po godu. Po njej sem se tako dobro počutila, da sem se začudeno sprašala kako da nas tega niso naučili v šoli. Tako kot sem se spraševala, zakaj se že v osnovni šoli nismo naučili sami zmasirati svojega trebuha oz. celotnega telesa in še marsičesa drugega, bolj življenjsko pomembnega.

Ideja o mobilnem stolčku se je pojavila v želji, da bi ga lahko uporabnik in/ali uporabnica vzela s seboj na dopust oziroma da bi si lahko naredil-a kopel v naravi ter da da bi ga bilo zaradi prostorske stiske lahko pospraviti.

Ko sem dobila prototip tega BlinkitArt mobilnega stolčka, ki ga je naredila ekipa, kot se šika, Kraca – unikatni izdelki iz lesa in filca, sem takoj dobila idejo, da bi lahko imel tudi čudovito oblekico. In po naključju, ki to ni, se del ekipe Kraca, ki je izdelala ta unikaten izdelek po mojem navdihu, ukvarja tudi s šivanjem, tako da verjamem, da bo tudi oblekica kmalu na voljo. Idej mi zagotovo ne manjka, saj bom verjetno nekaj prenosnih parnih stolčkov še dodatno obogatila z dot paintingom - starodavno tehniko slikanja.

Ali je Yoni parna kopel ob uporabi stolčka lahko koristna tudi za moške?

Kopel obstaja v dveh verzijah; V para in P para. P para je uporabljena kot podpora prostati, plodnosti, pri zaprtosti in težavami s cirkulacijo:

 • Zmehča napete mišice medeničnega dna
 • Olajša težave s prostato 
 • Stimulira prekrvavitev ter čiščenje medeničnega dna

Kako stolček deluje in kaj vse potrebujemo za celovito izkušnjo parne kopeli?

Za “V paro” ali “P paro” potrebujemo:

 • Prenosni/mobilni stol za parno kopel
 • 2 veliki oddeji (dekici)
 • Veliko jekleno posodo, cca. 3-5l in pokrovko
 • Palo Santo sveti les ali skodelico suhih zelišč ali en kozarec svežih zelišč

Palo Santo

Najbolj pogosto uporabljene rastline so Palo Santo, ognjič, oregano, bazilika, rožmarin, materina dušica, šentjanževka, kamilica, regrat, rdeča detelja, vinska trta in preslica.

V parni kopeli ne uporabljamo eteričnih olj, ker lahko opečejo občutljive dele genitalij.

Ravno tako se parna kopel ne izvaja, če ima posameznica močne menstrualne cikle. V tem primeru je potrebno najprej izvesti majevsko abdominalno masažo, da se cikel normalizira.

Ravno tako se parne kopeli ne izvaja, če so prisotne rane, razjede, mehurji, nosečnost ali če posameznica predvideva, da je noseča. Parne kopeli se ravno tako ne izvaja med ciklom ali v času aktivne infekcije.

Nam zaupate navodila za pripravo kopeli ob uporabi stolčka?

1.  Pripravimo prijeten ambient, yoni stol in 2 odeji, prižgemo Palo Santo, svečko, glasbo, kozarec vode ali čaja, knjigo, ali pa dnevnik oz. zvezek in pisalo, saj se nam v tem času lahko pojavijo čudovite ideje, razkritja, spoznanja ali pa se nam dogaja čiščenje in samozdravljenje na različnih nivojih in marsikdo bi si želel vse to zabeležiti.

2.  V posodo nalijemo vodo, dodamo zelišča, ki smo jih izbrali. Po majevski tradiciji lahko povemo v ta pripravek 9x molitev in/ali kaj želimo, da se iz našega življenja očisti ter tudi kaj želimo v svoje življenje privabiti. Pokrijemo posodo, da voda zavre in pustimo, da nežno vre naslednjih 10 - 15 minut.

3.  Desko postavimo pod stol in nanjo posodo s parno kopeljo. Vsedemo se na stol brez spodnjic in se dobro zavijemo (spodnji del do pasu), najprej z eno odejo in potem z drugo, da para ne bi uhajala ven. Tudi zgornji del telesa naj bo toplo oblečen.

4.  Počasi in previdno dvignemo oz. odmaknemo pokrovko. Pomembno je, da je vroče, ne sme pa biti prevroče, saj nas lahko opeče. Če imamo občutek, da je prevroče, pokrijemo posodo s pokrovko nazaj in počakamo nekaj minut, da se malce ohhladi in jo nato ponovno odkrijemo.

5.  Naslednjih 20 – 30 minut sedimo in uživamo v parni kopeli.

6. Po koncu parne kopeli je pomembno, da ohranjamo toploto. Priporočeno je, da se ko kopeli za eno uro uležemo, saj med počivanjem kri, ki je bila spodbujena iz medeničnega predela, zaokroži po telesu in tako dovrši svoj očiščevalni cikel.

Kako pogosto naj bi se parna kopel izvajala?

Ženske z menstrualnim ciklom naj bi vaginalno parno kopel izvajale dvakrat mesečno. Enkrat en dan - pred svojim menstrualnim oziroma luninim ciklom oziroma prvi dan cikla, če se natančno ne ve, kdaj pride in ni močna ter en dan po svojem menstrualnem ciklu.

Ženske, ki nimajo več svojega menstrualnega cikla, naj bi vaginalno parno kopel izvajale na dan polne lune in na dan nove lune oziroma mlaja.

Imajo lunine mene po vašem velik vpliv na menstrualni cikel?

Ko še ni bilo javne razsvetljave, je bila luna ponoči najsvetlejša. Po majevski tradiciji naj bi vedno spali v popolni temi, razen 3 dni pred polno luno, v času polne lune in tri dni po polni luni, da se napolnimo z lunino svetlobo.

Po majevski tradiciji naj bi vedno spali v popolni temi, razen 3 dni pred polno luno, v času polne lune in tri dni po polni luni, da se napolnimo z lunino svetlobo!

Hočemo ali nočemo, z luno smo vsi zelo povezani in na vse nas vpliva, tako ali drugače. V starih časih so imele ženske običajno svoj lunin cikel bodisi ob polni luni bodisi ob novi (prazni) luni. Če so imele svoj cikel ob polni luni, so imele svojo ovulacijo ob novi (prazni) luni in so bile  posledično v vlogi zdraviteljice. Če so imele svoj lunin cikel na novo luno, so imele ovulacijo na polno luno in so bile v vlogi matere, torej pripravljene na oploditev, zanositev, donositev … Skratka, pripravljene dati rojstvo novemu življenju.

Še danes lahko z opazovanjem in sledenjem svojemu luninemu ciklu veliko izvemo o sebi. Tudi to, v katerem obdobju smo; ali smo zdravilke ali smo matere. Ravno tako nam barva našega luninega cikla pove več o naši maternici oziroma o našem zdravju na splošno. Don Elijio Panti, ki je bil eden izmed poslednjih avtentičnih Maya zdravilcev v Belizeju in je v več kot dvanajstih letih predal mnogo znanja in modrosti dr. Rositi Arvigo, je rekel: “Če maternica ni v svojem pravilnem položaju, potem tudi ženska ni v harmoniji. Je izven ravnotežja. Maternica za žensko predstavlja druge možgane.”

Maternica za žensko predstavlja druge možgane!

Če se na začetku in na koncu cikla pojavi rjavkasta ali vijolična barva, to pomeni, da maternica ni srečna in zadovoljna. Pri večini žensk dandanes ni –več kot 80% žensk ima premaknjeno ali zamaknjeno maternico. Če se na začetku in na koncu pojavi roza barva krvi, pomeni, da je maternica srečna, zdrava in zadovoljna in da je pripravljena na nove kreacije.

Preberite še:

Pogovarjala se je Vesna Hauschild Pyakurel

Foto: osebni arhiv Maginje Blinkite, Unsplash, Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Preberite tudi...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri