Z manipura čakro je tesno povezano delovanje trebušne slinavke

23. 6. 2016
Deli
Z manipura čakro je tesno povezano delovanje trebušne slinavke (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Nezadostna energija manipura čakre (3. čakre) in slabo delujoči prebavni sistem predstavljata vzrok za številne bolezni, kot so: sladkorna bolezen, kožne bolezni, bolezni srca in ožilja, putika, artritis, revmatske bolezni, nekatere oblike migrene, alergije in veliko drugih.'Premik' trebušne slinavke je pogost vzrok za motnje v delovanju manipura čakre. Če je trebušna slinavka na pravem mestu, sredi popka občutimo rahlo utripanje.

Včasih pa čutimo utrip desno ali levo od popka, nad ali pod njim. Tak premik utripa lahko povzroči različne težave – glavobol, migreno, drisko, bolečine v trebuhu, pomanjkanje energije in občutek strahu.

Če otipamo utrip na primer levo nad popkom, lahko to nakazuje težave z dihanjem. Če pa ga otipamo levo od popka, je lahko to vzrok za čustvene težave. Na desno premaknjen utrip lahko povzroči energetske zapore. Če je premaknjen desno navzdol, se lahko pojavijo prebavne motnje.

V manipura čakri se srečata energiji prane in apane

Predstavljata osnovni funkciji dajanja in jemanja, širjenja in krčenja, asimilacije in izločanja. V telesu sta dve osnovni funkciji: sprejemanje energije (pran) in izločanje odpadnih snovi (apan). Obe morata nemoteno delovati; motnje in zapore v njunem delovanju povzročajo bolezni, v skrajnem primeru tudi smrt.

Prana je sprejemajoča moč, ki omogoča in nadzoruje preskrbo z energijo. Njen sedež je v zgornjem delu telesa. S prano sprejemamo iz zraka življenjsko pomemben kisik in življenjsko energijo, ki je v zraku, ki ga vdihavamo.

Apan je izločevalna moč, ki skrbi za razstrupljanje s pomočjo ekskrecije in sekrecije (z izločanjem oz. odstranjevanjem odpadnih ali škodljivih snovi oz. presnovkov skozi izločala) ter z izdihavanjem. Sedež ima v spodnjem delu trebuha. Če apan vaju nima prostega pretoka, pride do zastrupitve. Bolezni, ki prizadenejo trebuh, črevesje, ledvice, sečila, noge itd., so posledica motnje v delovanju apan vaju.

Pran in apan nimata le telesne, temveč tudi zelo pomembno duhovno funkcijo. Energijo prane zaznamuje naše duhovno izžarevanje, torej naše lastnosti, občutki in misli. Dokler je še onesnažena in obremenjena s karmično 'navlako', se ne more dvigniti in združiti z najvišjo zavestjo.

Vishwaguru Paramhans Maheshwarananda v knjigi Skrite moči v človeku

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu