Za bolečinami v hrbtu se skrivajo neizražena čustva

Za bolečinami v hrbtu se v resnici skrivajo neizražena čustva. Fizični dogodki so le sprožilo za napad bolečine, ki se pojavi zato, da odvrne pozornost od potlačenih nezaželenih čustev.

Za bolečinami v hrbtu se skrivajo neizražena čustva (foto: profimedia) profimedia
21. 5. 2022

Mnogo se vas je že srečalo z bolečinami v hrbtu, ki so vas neusmiljeno prikovale na posteljo. Saj veste, kako to gre, nenadoma vas 'useka' v hrbtu, nato se s težavo 'odvlečete' do zdravnika po tablete ali celo injekcije. Sledijo terapije, raztezanje, masaže, nato je za nekaj časa dobro. A na tak način ste odpravili le simptome, in ne vzroka.

Morda ravno v tem trenutku občutite bolečine v križu, vratu ali rami, težave pa pripisujete slabi drži, nepravilnemu gibu, prepogostemu sklanjanju ali celo poškodbi, ki jo je povzročila neka fizična aktivnost.

Ste kdaj pomislili, da se za vsemi bolečinami v resnici skrivajo vaša neizražena čustva? Da so fizični dogodki le sprožilo za napad bolečine? In da se bolečina pojavi, da odvrne pozornost od potlačenih nezaželenih čustev?

Avtor knjige Ozdravimo bolečine hrbta – povezava uma in telesa je prepričan, da bolečine v hrbtu lahko odpravite brez zdravil, telesnih vaj in operacij.

Dr. Sarno na primerih svojih pacientov dokazuje, da so kronične bolečine rezultat napetosti in neizraženih čustev, posebno strahu in jeze, in da sta ključna koraka k ozdravitvi pozornost in razumevanje, kako nastanejo bolečine.

Gre za idejo, ki nasprotuje sodobni medicinski dogmi, zato je avtor omenjene knjige naletel na številne kritike, saj konvencionalna medicina uči, da so bolečine rezultat nepravilne zgradbe hrbtenice (artritis), hernije diska v križu ali pa kemijsko ali mehansko izzvanih pomanjkljivosti mišic ter da čustva ne povzročajo fizioloških sprememb.

Četudi je vzrok sindroma tenzijskega miozitisa (TMS) napetost, se po klinični medicini diagnoza postavlja na fizičnem, in ne na psihološkem temelju.

Kaj je sindrom tenzijskega miozitisa (TMZ)?

Dr. Sarno zdravstveno stanje, ki je najpogostejši vzrok običajnih bolečin v vratu, ramenih, hrbtu, zadnjici in udih, imenuje sindrom tenzijskega miozitisa – TMS. Gre za nenevarno bolezensko motnjo, ki je pravzaprav zelo boleča fiziološka sprememba mehkega tkiva (ne hrbtenice), ki jo povzročajo čustveni procesi. Večina bolečin je posledica napetosti.

TMS je nova diagnoza, in ker so čustva odgovorna za bolečine v hrbtu, je edini pravi način zdravljenja bolečin tam, kjer nastajajo – v možganih.

Paciente pa je treba poučiti, kaj se z njimi dogaja. Čeprav TMS povzročajo čustva, je to fizična motnja, ki jo mora zato diagnosticirati nekdo, ki lahko prepozna fizične in psihološke dimenzije tega stanja. Prav zaradi pomanjkanja tovrstnih strokovnjakov pacienti pogosto ostanejo brez prave diagnoze.

Za TMS-jem lahko zbolijo tako otroci kot tudi odrasli. Oseba je za TMS dovzetna tako dolgo, dokler je sposobna čutiti. Največ primerov TMS-ja se pojavlja pri človeku, ki je pod pritiskom (uspeha, dela, napredovanja) ali je že po naravi pretirano vesten, kompulziven in perfekcionist.

Fizični dogodki (dviganje težkih predmetov, naprezanje, šport) so lahko samo sprožilo bolečin, kar potrjuje to, da glede na dolgotrajnost napada bolečin ni mogoče razlikovati bolečin, ki so se začele postopoma, od tistih ki so se začele nenadoma.

Drug pogled

Ključno za vse, ki trpijo za TMS-jem, je, da se otresejo mišljenja, da je njihova bolečina fizična posledica poškodbe. Začeti morajo razmišljati o svojih psihičnih stanjih (nova služba, poroka, rojstvo otroka, bolezen v družini, finančne težave), ki lahko povzročijo akutni napad. Strah, zaskrbljenost in jeza so gonilo TMS-ja, zato je pomembno, da se z njimi soočite.

Premislite, kaj vam v življenju povzroča stres in napetost. Ne potlačite svoje jeze. Čeprav težko, se odprite sebi in dovolite svojim čustvom, da splavajo na površje. Ne bojte se bolečin. V sebi imate moč, da jih premagate. Sprostite se – smešno, kako lahko in hkrati težko je to, kajne?

Morda za konec še poudarek, da je temeljni namen knjige Ozdravimo bolečine hrbta dviganje ravni zavesti znotraj in zunaj področja medicine, saj ti pogosti sindromi bolečine glavi predstavljajo težavo javnega zdravstva, ki se ne more razrešiti, dokler se ne spremeni medicinsko dojemanje vzrokov bolečin.

Špela Sila