V poletnem času uporabljajte v kuhinji čim več začimb in dišavnic, ki hladijo.
Odkar ljudje kuhajo in pečejo, uporabljajo tudi dišavnice in začimbe. Dišavne snovi vzbujajo tek, ker vznemirijo vohalne in okušalne živce ter pospešujejo dejavnost prebavnih žlez. Poveča se njihovo izločanje, sočasno pa tudi prebavna moč. Nekatere dišavne snovi vplivajo tudi na količino krvi, ki jo srce požene po žilah in tako vplivajo tudi na krvni pritisk.
Dišavnice in začimbe je potrebno znati pravilno uporabljati - to velja za pravo kuharsko umetnost. Pri tem je zelo pomemben občutek za pravo mero. Vedeti je treba tudi, kako se posamezni aromatični dodatki prilegajo živilu, kako se skladajo z njim in kako s kombinacijo dišavnih snovi dosežemo zaokrožene vonje in okuse.
Začimbe pa imajo pa še eno pomembno lastnost, ki jo je potrebno upoštevati: da lahko grejejo ali hladijo naše telo ter gasijo ali ustvarjajo ogenj v telesu. Zato je pomembno, katere začimbe uporabljate glede na letni čas.
V zimskem času tako uporabljamo začimbe, ki nas pogrejejo. To so denimo cimet, klinčki, kardamom, kurkuma, muškatni orešček, zvezdasti janež, vanilija...
V poletnem času pa je pripročljivo, da se izogibamo težko prebavljivi hrani, ki telo greje: meso, mlečni izdelki, jajca, kava, čokolada pa tudi ostrim začimbam in ocvrti hrani.
Uživamo pa čim več presne hrane (najbolje sezonsko in lokalno oziroma iz vrta), torej naj prehrana bazira predvsem na zelenjavi in sadju, ki je lažje prebavljiva.
Katere pa so torej začimbe, ki nas prijetno ohladijo v poletni vročini?
- meta
- melisa
- vrtnica
- črna kumina
- citronka
- limonska trava
- žafran
- kumina
- kreša
- sivka
- žajbelj
- bazilika
- lovor
- drobnjak
- koper
- koriander
- origano
- rožmarin
- timijan
- pehtran
Vir začimb, ki hladijo: zazdravje.si, wanderlust.com
Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj