Sanja Lončar: "TO so najmočnejši antioksidanti na planetu!"

8. 6. 2024
Deli
Sanja Lončar: "TO so najmočnejši antioksidanti na planetu!" (foto: Sensa)
Sensa

Razlog, da tega ne vemo, je preprosto v tem, da so preveč poceni in da je bolj dobičkonosno prodajati dražje rešitve. 

Le malokdo se zaveda, da že gram origana vsebuje toliko antioksidantov, kot jih najdemo v 400 gramih paradižnika, ali da je že v dveh gramih zaužite bazilike toliko antioksidantov, kot če bi zaužili 700 gramov neolupljenih svežih bučk.

Seveda pa potrebujemo kakovostne začimbnice, ki jih pravilno uporabimo. 
Nekatere začimbe so pri svojem delovanju enakovredne ali celo močnejše od sinteznih antibiotikov.

Posebnost začimbnic pa je, da delujejo selektivno in ne poškodujejo našega koristnega mikrobioma, kljub temu da vsebujejo protimikrobne učinkovine. Inteligentno, mar ne?

Patogeni, ki so sicer mojstri prilagajanja, na začimbnice niso razvili odpornosti, kar pa ne velja za številna sintezna sredstva, s katerimi si prizadevamo obvladovati patogene bakterije, viruse ali kvasovke.

Sistem delovanja začimbnic je namreč v nasprotju s sinteznimi snovmi veliko bolj zapleten, zato za patogene ostaja uganka. Česen, čemaž, origano ali šetraj lahko uživamo vse življenje, pa bodo še naprej delovali z enako močjo. Seveda pod pogojem, da so divje rasli ali bili vzgojeni brez pomoči kemije. 

Tekst: Sanja Lončar

Celoten članek lahko preberete v PRILOGI: ČREVESNI MIKROBIOM v novi reviji Sensa junij/julij 2024; v prodaji od 7. junija