Izkažite hvaležnost materi Zemlji!

Materi Zemlji, ki nas obdarja tako obilno, izkažite hvaležnost s svojo nežnostjo, razumnim in odgovornim ravnanjem tako med nakupi kot spopadanjem z malimi nepovabljenimi gosti v svoj dom.

Zadihajte pomlad (foto: Shutterstock) Shutterstock
23. 8. 2012

Perete potratno?

Anketa, ki jo je Henkel opravil v Sloveniji, je pokazala, da uporabniki okoljske teme ocenjujejo kot pomembne ali zelo pomembne (90,4 odstotke), a jih samo nekaj več kot polovica (53,3 odstotke) vedno upošteva navodila za doziranje pralnih praškov, ki so navedena na izdelku.

Nekaj več kot polovica uporabnikov kupuje kompaktne pralne praške (53,3 odstotke), izmed tistih, ki jih ne, pa jih je 85 odstotkov odgovorilo, da bi jih kupili, če bi vedeli, da s tem prispevajo k nižji obremenitvi okolja.

Kupujte torej kompaktne pralne praške, perilo pa ne bo nič manj čisto, če jih boste ob vsaki uporabi odmerili malo manj, kot piše na embalaži – preizkusite in varčujte svoj denar ter okolje.

Naravno nad mravlje

Če so si vaš dom za bivališče izbrale tudi mravlje, jih boste od vstopa v hišo odvrnili tako, da ob vseh vhodih v stanovanje razdelite nageljnove žbice.

Mravlje pobegnejo tudi pred vonjem paradižnikovih listov in krebuljice. Poti mravelj potresite s soljo, pecilnim praškom ali apnom.

Sladka past za mravlje je izdelana iz čiste gobe, na katero potresemo sladkor. Mravlje se bodo hitro vselile, gobo pa zatem nesite daleč od hiše ali stanovanja v gozd.

Če so se mravlje že ugnezdile, žlico sladkorja in dve žlici kvasa raztopite v vodi. Raztopino v plitvih posodah razdelite po stanovanju, ali pa polijte mešanico kafre (en del) in špirita (devet delov) po mravljišču. (Povzeto in prirejeno po knjigi z nešteto praktičnimi in naravnimi namigi Babičini nasveti za dom, MKZ, 2011).

Eko pleničke

S pralnimi pleničkami imamo res malce več dela, a z njimi podarimo otrokom in materi Zemlji veliko več od majhnega udobja. Z uporabo pralnih pleničk boste naravi prizanesli s slabima dvema tonama smeti, razgradljivega v 500 letih, otrokovi koži pa s pleničnimi izpuščaji in za kar 1,1 % višjo nižjo temperaturo v predelu, pokritem s pleničko za enkratno uporabo, kar je lahko razlog za poznejše težave s plodnostjo pri moških.

Raziskovali so tudi dolgoročne posledice neprestanega stika kemikalij – v pleničkah za enkratno uporabo natrijev poliakrilat vsrka tekočino in jo pretvori v gel, a drobci želiranega natrijevega poliakrilata lahko povzročajo plenični izpuščaj in zaidejo celo v otrokov urinarni trakt.

Zelo sporna je tudi prisotnost dioksina (ki je na seznamu najbolj rakotvorih snovi), ki nastaja kot stranski produkt beljenja plenic s klorom. V umetno odišavljenih pleničkah so še ftalati, ki povečajo tveganje za hormonske težave – ne le v otroški, temveč tudi v odrasli dobi.

V pralnih pleničkah ni kemikalij.

Nevarna lončevina

Kislina v jabolčniku, solati ali kislem mleku lahko načne lošč lončenih posod, v katerih je svinec, če s certifikatom ni dokazano drugače, zato takšne posode raje zavrzite, saj lahko močno zbolite, če boste hrano daljši čas jedli iz takšnih posod.

Bodite iznajdljivi

Občutljivo perilo perite v odsluženi prevleki za vzglavnik, namesto da bi kupovali vrečke za pranje – prihranili boste nekaj denarja in zmanjšali svoj CO2 odtis.

Pozabite na plastenke

Voda iz pipe je 225-krat cenejša, sveža in bogatejša s kisikom od tiste v plastenkah. Plastenke so okolju neprijazne tudi zato, ker jih izdelujejo iz nafte, vaše telo pa motijo z umetnimi hormoni.

Ureja Petra Arula, foto: Shutterstock