Zakaj bi nujno morali imeti svoj vrt?

Kmalu bomo spet veselo vrtičkali. Vrtičkanje pa ni opravilo, ki je primero le za babice, temveč je primerno za vse, ki bi si želeli izboljšati kakovost življenja. Navajamo nekaj razlogov, zakaj pridelovati svojo hrano, ki so nekaterim morda samoumevni, a vendar se je dobro zopet spomniti, zakaj je vredno poprijeti za vrtnarsko orodje.

Zakaj bi nujno morali imeti svoj vrt? (foto: profimedia) profimedia
22. 3. 2017

1. Vedeli boste, kaj jeste

Ker je danes tako težko zaupati prehrambni industriji in se ne potrebujete več obremenjevati s tem, kateri dodatki v hrani so škodljivi. EPA je izdala, da je 60 % vseh herbicidov, 90 % fungicidov in 30 % insekticidov karcinogenih. Svetovna akademija znanosti pa pravi, da pesticidi samo v ZDA letno povzročijo vsaj 4 milijone primerov raka, rojstnih napak, poškodb živčevja in genskih mutacij. No, te podatki vas ne bodo več obremenjevali, ko boste imeli svojo hrano. 

2. Več časa boste preživeli zunaj na zraku

Ker večina že tako preživi preveč časa za štirimi stenami.

3. Povečali boste samozadostnost

In posledično ne boste odvisni od trgovin ter prihranili denar. 

4. Pregnali boste depresijo

Raziskave so pokazale, da kontakt z zemljo (kjer ni uporabljenih nobenih pesticidov) in njenimi mikroorganizmi spodbudi sproščanje serotina, naravnega antidepresiva, v možganih.

5. Pojedli boste več zelenjave in izboljšali svoje zdravje

In to takšne, ki vsebuje mnogo več hranil kot hrana, ki je izgubila svojo energetsko vrednost med tovorjenjem, skladiščenjem, v trgovinah...

6. Prihranili boste energijo

Koliko energije in goriva bi prihranili, če ne bi bilo potrebno transportirati toliko hrane po svetu?

7. Zmanjšali odpadke

In koliko nepotrebnih embalaž in plastike se porabi za vsa živila v trgovini...

8. Vzpostavili stik z zemljo

Kot družba smo v večini izgubili stik z zemljo, ki nam omogoča vse, kar potrebujemo. Z pridlovanjem svoje hrane boste vzpostavili povsem drugačen, posvečen in globlji odnos do zemlje in njenih darov.