Zakaj je hrana iz McDonald’sa tako slaba za vaše telo? Spoznajte resnico!

12. 1. 2024
Deli
Zakaj je hrana iz McDonald’sa tako slaba za vaše telo? Spoznajte resnico! (foto: shutterstock)
shutterstock

McDonald'sova hrana je zelo priljubljena po vsem svetu zaradi okusnih menijev. Zakaj pa je slaba za vaše telo? 

Čeprav lahko v McDonald'su dobite tudi nekaj dobrih možnosti, pa lahko večina povzroči dolgotrajno škodo vašemu zdravju. McDonald'sova hrana je škodljiva za telo zato, ker ima višjo vsebnost kalorij, maščob, natrija in sladkorja od povprečnih človeških potreb.

Po poročanju Science Alert vsebuje najslavnejši McDonald'sov burger Big Mac  toliko kalorij in maščob, da človeško telo potrebuje kar tri dni, da ga popolnoma prebavi.

PETA je poročala, kako piščance, ki jih uporablja McDonald's, gojijo v umazanih hlevih, kjer jih napolnijo z zdravili, da čim hitreje zrastejo. 

McDonald's predstavlja razvajanje, ki se mu večina težko upre. Toda njihova hrana je bila pod radarjem zdravstvenih strokovnjakov zaradi nezdrave in visoke vsebnosti kalorij, maščob in sladkorja, zaradi česar tvegamo razvoj zdravstvenih težav.

Oglejmo si težave, povezane s čezmernim uživanjem McDonald'sove hrane:

1. Tveganje za visok holesterol

Včasih so krompirček cvrli v živalski maščobi, zdaj pa v rastlinskem olju. Zaradi tega dejavnika je bil krompirček manj okusen, zato se je McDonald's odločil, da krompirčku doda aromo govedine, ki vsebuje hidrolizirano pšenico in mleko. Ti dve sestavini sta nevarni za zdravje ljudi z alergijami na mleko in gluten.

Prehranska strokovnjakinja Sarah Chatfield opozarja: "Ocvrta hitra hrana, kot je ocvrt krompirček, je največji vir umetnih transmaščob, saj lahko visoka temperatura cvrtja poveča vsebnost transmaščob v olju."

Nezdrava prehrana vodi tudi do težav s holesterolom. Povprečna potreba po holesterolu je 300 mg na dan, vsebina, ki presega to povprečje, pa lahko povzroči težave s srcem, raka dojke, raka debelega črevesa, sladkorno bolezen, kognitivni upad in depresijo. Če redno jeste v McDonald'su, obstaja tveganje za visok holesterol.

2. Telo se počuti polno

McDonald'sovi burgerji so vsekakor okusni, vendar so sestavine, uporabljene za njihovo pripravo, tako mastne, da presegajo dnevno vsebnost kalorij. Višje kalorije pomenijo tudi več časa za prebavo. To pomeni, da se boste po uživanju McDonald'sovega obroka dlje časa počutili siti in morda celo obteženi. 

Kot je bilo že omenjeno, slavni burger verige Big Mac potrebuje skoraj tri dni, da se popolnoma prebavi in izloči iz telesa. Po podatkih NHS je povprečni dnevni vnos kalorij za moške 2500 in za ženske 2000 kalorij. En sam Big Mac vsebuje 550 kalorij. Glede na to, da boste poleg drugih obrokov v dnevu izbrali verjetno tudi paket krompirčka in pijačo z Big Macom, lahko debelost kmalu potrka na vrata, če je McDonald's vaš tedenski običaj. 

Visokokalorični redni vnos povzroča visok krvni tlak, bolezni srca, sladkorno bolezen, žolčne kamne in raka.

3. Visoka vsebnost soli

Če se vaš krvni tlak po okusnem obroku v McDonald'su poveča, lahko krivite hrano. McDonald's streže obroke z višjo vsebnostjo natrija, kot ga potrebuje naše telo.

Povprečna oseba potrebuje skoraj 2300 mg natrija na dan. Toda ljudje z visokim krvnim tlakom potrebujejo le 1500 mg. Če pogledamo vsebnost natrija v najbolj znanem McDonald'sovem burgerju Big Mac, ta vsebuje 1010 mg soli.

Sedaj pa k temu dodajte še druga živila, ki jih boste naročili zravem, skupaj z drugimi obroki čez dan, in pomislite, kakšne bodo vaše ravni natrija.

Višje ravni natrija v telesu lahko zvišajo krvni tlak. Lahko pa povzročijo tudi napenjanje, kap in izgubo kalcija.

4. Nezdrave maščobe

Če pogledamo statistiko najvišjih stopenj debelosti, so Severna Amerika, Mehika, Nova Zelandija, Avstralija, Združeno kraljestvo, Kanada in Irska na vrhu lestvic. Razlog? Zahvaljujoč hrani, bogati z maščobami.

McDonald'sovi burgerji vsebujejo veliko maščob, kar je za telo nezdravo. Priporočena količina maščobe na dan je približno 50-83 g. Povečana raven maščobe lahko povzroči zvišanje ravni trigliceridov v krvi. 

Običajno se izločijo v nekaj urah, toda v primeru hrane z nizko vsebnostjo vlaknin pa postane to težko. To povzroči otrdelost arterij in poveča tveganje za možgansko kap in bolezni srca. Lahko imate tudi zaprtje zaradi pomanjkanja prehranskih vlaknin.

5. Višji vsebnost sladkorja

Povprečna količina sladkorja, ki jo telo potrebuje na dan, je:

Moški: 38 g ali 9 žličk
Ženske: 25 g ali 6 žličk
Otroci: 25 g ali 6 žličk

McDonald'sove sladice vsebujejo več sladkorja, kot ga telo potrebuje, vendar niso edine, ki vsebujejo sladkor. Po poročilu so imeli McDonald'sovi burgerji leta 1989 2,6 grama sladkorja na porcijo, zdaj pa je ta številka narasla na 10 gramov na porcijo.

Profesor Graham MacGregor, vodja Action on Sugar, je dejal: »Te številke so resnično šokantne. McDonald's očitno zaostaja v času, ko bi si morali tako proizvajalci hrane kot živilska industrija prizadevati za preoblikovanje in zmanjšanje števila živil z visoko vsebnostjo sladkorja, soli, nasičenih maščob in kalorij."

Visoko vsebnost sladkorja najdemo tudi v McDonald's prelivih, piškotih in solatah. Visok krvni sladkor lahko povzroči hiperglikemijo in uničenje črevesnih mikrobiomov.

Ali ima McDonald's tudi zdrave možnosti?

V skladu s trendom je tudi McDonald's delal na svojem jedilniku in na svoj jedilnik uvedel bolj zdrave možnosti. V McDonald'su lahko uživate v nekaterih nizkokaloričnih možnostih, poleg tega pa so v svoj jedilnik za veganske stranke dodal tudi dietne izdelke.

Na koncu pa je to osebna odločitev posameznika. Uživanje hitre prehrane enkrat ali dvakrat na mesec je poleg zdrave prehrane lahko povsem v redu. Dnevi "goljufanja" morajo biti vedno del življenja.

Vir: thefoodxp.com

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk