Zakaj je paradižnik pravi blagoslov za naš organizem? (+ NAGRADNA IGRA)

Ta slastni rdeči sadež, ki je predvsem v poletnih dneh postal nepogrešljiv na naših krožnikih, ni le raj za brbončice, temveč tudi nadvse blagodejno vpliva na naš organizem.

Zakaj je paradižnik pravi blagoslov za naš organizem? (+ NAGRADNA IGRA) (foto: Lušt) Lušt
7. 6. 2022 | Promocijsko sporočilo

Paradižnik pogasi žejo in nas osveži, poleg tega pa je slastnega okusa in priročen za vsestransko uporabo v kuhinji. V 94 % ga sestavlja voda, vsebuje pa še 1 % beljakovin, 0,3 % maščobe in 4 % ogljikovih hidratov ter ogromno vitaminov (A in C) in mineralov (kalcij, železo, magnezij, mangan, cink) in kisline, ki ugodno vplivajo na delovanje našega organizma.

Vsebnost kalija, niacina, folatov in vitamina B6 v paradižniku naj bi dobro delovala na naše srce in ožilje. Kalij namreč pomaga uravnovešati srčni tlak, niacin se uporablja tudi za zniževanje povišane ravni holesterola v krvi, medtem ko kombinacija vitamina B6 in folatov lahko učinkovito zmanjšuje raven homocisteina v krvi.

Namig 1: Paradižnika ne olupimo

Rastline pred škodljivimi vplivi iz okolja varujejo olupki. Ravno olupek naj bi tako pri paradižniku vseboval največji del antioksidantov, ki omogočajo sadežu, da se uspešno upira škodljivim vplivom narave. Olupki pa so hkrati del sadeža, kjer se nabirajo škodljive bakterije in pesticidi, zato moramo vsak sadež pred uporabo dobro oprati.

Namig 2: Izberimo na pravi način pridelane paradižnike 

Vsi jih poznamo, letos pa praznujejo že 10 let. LUŠTni paradižniki iz Prekmurja so zagotovo prava izbira, če iščemo okusne paradižnike, in to v kateremkoli času leta.

Njihova zgodba se je začela z idejo zunajsezonske pridelave paradižnika ter kilogramom pridelanega paradižnika na letni ravni za vsakega Slovenca. Letos pa mineva že 10 let, odkar so pri LUŠTu na police trgovin prvič postavili njihov grozdasti paradižnik, ki nas že od začetka mami z dozorelo rdečo barvo. Grozdastemu so se sčasoma pridružile še druge sorte paradižnika: mali, slivov, pisani češnjevi paradižniki. 

NAGRADNA IGRA: Odgovorite na nagradno vprašanje in že se lahko potegujete za LUŠTno doživetje v Prekmurju in za druge privlačne nagrade. Sodelujete lahko TU!

Še nekaj okolju in zdravju prijaznih dejstev o paradižniku LUŠT:

• V Sloveniji pridelani paradižniki LUŠT so ročno obrani takrat, ko na rastlini popolnoma dozorijo, kar odražata okus in videz paradižnika. 

• Paradižniki so pridelani na okolju in zdravju prijazen integriran način

• Sadike so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen in zasajene v naravno podlago, t. i. organski substrat, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken (rastlinam zagotavlja dobre pogoje za rast in razvoj koreninskega sistema). 

• Cvetove LUŠTnih rastlin oprašujejo čmrlji, ki so hkrati tudi živi dokaz, da pri pridelavi ne uporabljajo škodljivih preparatov za škropljenje – čmrlji bi v nasprotnem primeru zagotovo poginili. 

• Če rastline ali plodove vseeno napadejo škodljivci, zanje poskrbijo njihovi naravni sovražniki, ki jih naselijo v rastlinjaku. 

• Na lokaciji v Renkovcih za ogrevanje v hladnih delih leta uporabljajo obnovljivo geotermalno energijo

• V rastlinjaku v Mali Polani uporabljajo t. i. sistem za zimsko vzgojo paradižnika, ki vključuje kompleksen in okolju prijazen način ogrevanja s soproizvodnjo toplote in elektrike ter odvajanjem ogljikovega dioksida iz izpuhov. Slednjega vpihujejo v rastlinjak, kjer ga rastline s fotosintezo pretvorijo v kisik, in tako okolja ne obremenjujejo z izpusti toplogrednega plina (CO2 ). 

• S kratkimi transportnimi potmi LUŠT poskrbi še za manjši ogljični odtis med potjo paradižnika od rastlinjaka do naših krožnikov.