Zakaj poleti ne smemo piti mrzle vode in jesti mrzle hrane?

Po tradicionalni kitajski medicini času poletja pripada čas srca.

Zakaj poleti ne smemo piti mrzle vode in jesti mrzle hrane? (foto: profimedia) profimedia
21. 6. 2022

Poletje je že po svoji naravi čas dobre volje, veselja in veselih dni. To je obdobje, ko moramo posebno pozornost nameniti prav krepitvi srca in ga zaščititi - tako kot pred vročino in pripeko zaščitimo našo kožo, da nismo opečeni, moramo znotraj nas zaščititi tudi srce - da bo le to dobro delovalo in oskrbovalo vse naše organe s krvjo. 

In prav kri je tista, kateri moramo nameniti posebno pozornost. Zaradi neprimerne prehrane, pitja premalo in premrzle vode in nepravilnega življenskega sloga, se začne naša kri gostiti. Bolj je kri gosta in visokozna, večje težave ima pri črpanju in prenašanju krvi naše srce, ki je mišica in se zato ob črpanju goste krvi bolj utrudi in še bolj segreva (pregreva!). Na dolgi rok to lahko privede do velikih težav, med drugim tudi infarkta. 

Zato je prav, da se poleti poslužimo nekaj preprostih, učinkovitih in telesu prijaznih nasvetov, ki bodo delovali od znotraj in se zrcalili navzven z zdravjem, dobrim počutjem in veliko energije. 

V poletnih mesecih iz prehrane črtajte naslednje izdelke, ki gostijo kri, zasluzujejo in obremenjujejo naš organizem:

- pšenico (zasluzuje in gosti kri)
- sladkor (zdrava sladila se lahko uživajo le do 9.00 ure zjutraj)
- kruh (napihuje in zasluzi)
- mrzlo vodo (ne pijte mrzle vode ali celo vode z ledom)
- mrzlo hrano (ne jejete hrane direktno iz hladilnika)
- sladke pijače 
- večerja naj bo do 19. ure zvečer in ne kasneje
- žita uživamo le do 15. ure popoldne, zvečer ne

Namesto tega posezite po sezonskem sadju v dopoldanskem času in veliko lokalne in sveže sezonske zelenjave skozi cel dan, še posebej večerje naj bodo izključno zelenjavne. Pijte veliko tople vode (ali vsaj vode sobne temperature), vendar po požirkih, da bo absorbcija le te v telesu maksimalna, s čimer bodo naše telo in celice hidrirane, ledvice manj obremenjene in kri ne pregosta, kar bo olajšalo delo našemu srcu. 

Zakaj ne smemo piti mrzle vode in jesti mrzle hrane? 

Ko uživamo mrzle izdelke, le ti pridejo v naš želodec, ki jo mora nato šele segreti na temperaturo med 37 in 42 stopinj celzija, da se aktivirajo presnovni procesi in razgradnja hrane z encimi, ki delujejo na teh temperaturah. Ko mora telo mrzlo hrano in pijačo segrevati, porablja za to dodatno energijo in se zato še dodatno segreva, zato lahko to povzroči pregrevanje telesa - v tem začaranem korgu nato ljudje običajno posežejo po še več mrzle pijače, da bi se navidezno ohladili. Mrzlo vodo telo tudi ne absorbira dobro - ker je premrzla, jo kot višek večino izloči iz telesa, kar opazimo po tem, da jo veliko odvajamo. Če pijemo toplo vodo, je absorbcija zelo dobra in posledično tudi odvajamo manj vode. 

Namesto hladne pijače si zato za osvežitev raje pripravite Kneipp hladne oblive, ki bodo okrepili srce in telo ter vas fantastično osvežili.  

Srčna morfologija ljudi po TKM

Srcu po tradicionalni kitajski medicini pripada čustvo velikega veselja, smeha, srčna oseba se rada dotika drugih ljudi, rada pomaga, vedno najprej pomisli na druge, šele nato nase. Zelo rada dobro in veliko je, sicer pa so ti ljudje zelo družabni, radi govorijo in trpijo v samoti. So bolj jutranji tipi, zato so zjutraj aktivni, zvečer pa radi zgodaj zaspijo. Radi se smejijo, a istočasno hitro pokažejo tudi žalost. Dobro pa je vedeti, da nihanja razpoloženja (evforija - depresija) kažejo na energetski deficit srca, saj takrat srce izgublja energijo. 

PRESEŽEK TOPLOTE V TREBUŠNI VOTLINI 

Srčni osebi je poleti vedno vroče, prevroče, zato išče mrzle pijače ter se težko odžeja, kar pa že nakazuje na toksično pregretost želodca, ki je posledica uživanja neprimerne hrane in pijače. Takšne osebe, ki se poleti ne morejo odžejati, morajo še bolj poskrbeti za to, da umirijo pregretost telesa, saj je pri njih tudi absorbcija vode v telo minimalna. Zaradi pregretosti trebušne votline se namreč voda slabše absorbira - zaužita voda namreč takrat le gasi presežek toplote v želodcu in do črevesja, kjer sicer poteka absorbcija večine vode, niti ne pride (je kot bi dajali vodo na žerjavico v želodcu, zato ta do črevesja niti ne pride oz. pride v minimalni količini). 

Do pregretosti trebušne votline in zakisanosti organizma pa vodijo tudi (pre)pozne in neprimerne večerje. Hrana, ki smo jo zaužili pozno zvečer, se namreč zvečer ne prebavi (saj je zvečer presnova upočasnjena) in ostane v želodcu do jutra, na temperaturi 37+ stopinj, zaradi česar prihaja do gnitja. Ko zjutraj na to zaužijemo še zajtrk, je avtomatično zakisan tudi zajtrk in s tem naredimo telesu dvojno škodo. Zakisanost organizma se kaže tudi kot velika želja po sladki hrani in sladkarijah, še posebej v popoldanskem času. Pozne večerje in neprimerna hrana (ter mešanje neprimerne hrane), so vzrok tudi za aritmijo srca, ki nastopi po obroku. Prav zakisano telo je teren za razvoj številnih, tudi degenerativnih bolezni. 

Pregretost želodca se pri moških kaže tako, da se lahko odžejajo le z ledeno vodo (kar direktno poškoduje tudi njihove ledvice, ki so odgovorne za celotni hormonski sistem, spolnost (npr. težave z erekcijo) in življensko, vitalno energijo), pri ženskah pa med drugim tudi tako, da so zvečer v postelji pokrite in zadekane, le noge so zunaj. Obema telesoma v tem primeru primanjkuje vode! 

Toksično pregretost povzročajo tudi:
- kuhana bazilika
- kuhan peteršilj
- sirila in mlečni izdelki
- mandlji
- zdravila

Baziliko in peteršilj zato vedno uporabljajte le kot (svežo) začimbo, ki jo posujete po že kuhani hrani (in je ne kuhate s hrano). Sirila in siri niso zdravi za naš organizem, mandljev pa se v primeru pregretosti trebušne votline za nekaj časa raje ognite. 

Na pregravanje organizma bodite pozorni vsi, še posebej pa moški in ženske v meni, katere zaradi prekinitve menstruacije ne morejo več izločati presežka toplote v telesu. 

PRESEŽEK GRENKEGA OKUSA

Srcu po tradicionalni kitajski medicini pripada GRENAK okus. A če je tega okusa v telesu preveč, prav tako govorimo o toksičnem presežku grenkega okusa. Kako prepoznamo, ali imamo v telesu presežek grenkega okusa? Eden od pokazateljev je, da se nam po uživanju kumar spahuje. Drugi je, da imamo veliko kapilar po telesu (kjerkoli), tudi na obrazu. Nosečnice, ki bruhajo, imajo običajno v presežku grenak okus. V prvem in drugem mesecu nosečnosti se namreč otroku razvija krvni obtok in telo na ta način zaščiti plod, da z bruhanjem izloča grenkobo. 

Prav srčne osebe morajo poleti še dodatno pozornost nameniti pravilni prehrani, saj so že konstitucionalno bolj nagnjeni k pregrevanju telesa in deficitom srca. Takšne osebe bo neprimerna prehrana v poletnem času, ko je njihovo telo večinoma že tako pregreto, še bolj napihnila in še težje bodo prenašali poletno vročino. 

KAKO SI ŠE LAHKO POMAGAMO, POLEG PREHRANE preberite tukaj. 

Če povzamemo:

pijte toplo vodo (ali vsaj vodo sobne temperature), po požirkih, skozi dan. Zvečer jejte le zelenjavo, po 15. uri popoldne izločite iz prehrane žita. Iz prehrane črtajte mlečne izdelke in pšenico, zdrava sladila pa zaužijte do 9.00 ure zjutraj. S prehranjevanjem zaključite do 19.00 ure zvečer. Za dinamiziranje krvi, si pomagajte (vsaj poleti) s koencimom Q10 in/ali z bormelainom, če imate tudi težave z ožiljem. Magnezij pa je mineral, ki ga priporočam prav vsem - vsaj kot občasno kuro. Ne pozabite na zdrave maščobe in omega 3 (najbolje z DHA in EPA verigami iz alg) ki delujejo protivnetno. 

Predvsem pa - uživajte življenje in napisane nasvete uvedite kot pozitivno spremembo v zdrav življenski slog, ki bo prinesel boljše počutje in več energije. Ne pozabite, da smo del narave, zato je prav, da sledimo ritmom narave, letnih časov in ritmu našega telesa. Največja energijska dejavnost srca je 11.00 in 13.00 uro popoldne - opazujte, kako se takrat počutite in kaj vam sporoča vaše srce! 

Hvala za pozornost in lepe poletne dni želim! 

Diana Vlahinič
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine I. in II. stopnje,

or-ca.si