Tista črna plastična lopatica in zajemalka v vašem kuhinjskem predalu? Morda je čas, da se ju znebite.
V zadnjem času se je veliko govorilo o nevarnostih kuhanja s črnimi plastičnimi pripomočki – pomislite na zajemalke, lopatice in podoben pribor. Najpogosteje se poudarja naslednje: "... uporaba črne plastike za mešanje stvari v vaših loncih in ponvah pri segrevanju lahko sprosti kemikalije v hrano, ki jo boste zaužili."
Ena od aktualnih študij celo nakazuje, da je glavna težava omenjenega prav uporaba neregulirane reciklirane plastike v teh kuhinjskih pripomočkih, tako da lahko v kuhinjski kos dobite snovi, ki vsebujejo zaviralce gorenja, ti pa lahko postanejo strupeni, ko so izpostavljeni vročini. Avtorji te študije so pred kratkim sicer objavili tudi popravek, v katerem so poudarili, da so njihove prvotne ugotovitve morda precenjevale nevarnosti izpostavljenosti, še vedno pa trdijo, da nevarnosti obstajajo.
Oglaša se stroka
"Na splošno se plastični kuhinjski pripomočki, kot so tisti iz polipropilena ali znani kot PP, štejejo za varne, ker so trpežni in prenesejo visoko vročino," pravi dr. Li Li, docent na Univerzi Nevada Reno, ki je specializiran za teme okoljske kemije, industrijske ekologije in zdravstvene izpostavljenost. "Nekatere plastične posode so lahko izdelane iz reciklirane plastike in nekatere od teh plastik lahko izvirajo iz izdelkov, ki prvotno niso bili namenjeni za uporabo v prehranski industriji, temveč morda v elektroniki."
Tisto, kar lahko povzroči težave, je skratka reciklirana plastika, saj obstaja možnost, da vsebujejo škodljive dodatke, ki prvenstveno niso bili namenjeni za rabo rokovanja s hrano.
"Eden od primerov tega so zaviralci gorenja, kot so polibromirani difenil etri (PBDE)," pravi Li. "Te kemikalije so dodane plastiki, ki ni v stiku z živili, da preprečijo, da bi se pri visokih temperaturah vnela. Toda med postopkom recikliranja jih ni mogoče uničiti, zato bodo obstale, če se ta reciklirani material spremeni v kuhinjske pripomočke."
Prav PBDE pa naj bi bili povezani z različnimi zdravstvenimi težavami.
"Pri segrevanju lahko te kemikalije prodrejo v hrano, kar lahko povzroči hormonske motnje in predstavlja dolgoročna zdravstvena tveganja, kot so endokrine motnje ali povečano tveganje za nastanek raka," pravi dr. Susan Harlander, ki ima doktorat iz znanosti o hrani in prehrani.
Ne samo, da obstajajo skrbi za zdravje, ampak Harlander pravi tudi, da bi lahko črna plastika predstavljala okoljske težave. "Pogosto je ni mogoče reciklirati zaradi težav pri razvrščanju z infrardečimi sistemi v obratih za recikliranje, kar povzroči več odpadkov na odlagališčih," pravi. "Poleg tega lahko črna plastika med proizvodnjo in odlaganjem sprošča obstojna organska onesnaževala, ki škodujejo ekosistemom in divjim živalim."
S čim kuhati namesto črne plastike
Ne želite tvegati? "Obstajajo številne alternative črnim plastičnim kuhinjskim pripomočkom," pravi Harlander.
Seznam materialov, ki jih oba strokovnjaka priporočata tistim, ki se želijo izogniti črni plastiki, je naslednji:
Les ali bambus: "Sta naravna, nestrupena, biorazgradljiva in primerna za kuhinjsko posodo, ki se ne sprijema," pravi Harlander. Ena stvar, ki si jo morate zapomniti: les je bolj porozen, zato ga je treba skrbno čistiti, da preprečite rast bakterij.
Nerjaveče jeklo za živila: Harlander pravi, da je ta material vzdržljiv, odporen na vročino in ga je mogoče reciklirati. Vedite le, da posode iz nerjavečega jekla ne morete uporabljati na ponvah proti prijemanju, saj lahko opraskajo površino in odstranijo zaščitni premaz.
Silikon: Silikon za živila je odporen na vročino in varen za površine, ki se ne sprijemajo, zaradi česar je ta material dobra izbira za tiste, ki radi kuhajo na visoki temperaturi ali uporabljajo ponve z neoprijemljivo površino.
Povzeto po NBC News.