Zakisanost telesa – pot v bolezen

Pravilna prehrana = telo v ravnovesju!

21. 10. 2014

V znanosti je bilo v zadnjih letih eno najosupljivejših odkritij na področju prehrane povezano z učinkom posameznih živil po zaužitju na pH vrednost telesa – nekatera živila ga zakisajo, druga pa ustvarjajo baze, ki nevtralizirajo škodljive kisline. Če želimo biti zdravi, mora biti naše telo v stanju kislinsko-bazičnega ravnovesja (s kisikom nasičena arterijska kri je za optimalno zdravje nekoliko bazična – njena pH vrednost je med 7,365 in 7,45).

Celice za svoje pravilno delovanje jemljejo življenjsko potrebne hranilne snovi in kisik iz krvnega obtoka, obenem pa izločajo celične odpadke. Obe nalogi lahko optimalno opravljajo le, če je telo v rahlo bazičnem stanju, ki omogoča prost prehod kisika in hranilnih snovi skozi celične stene, prav tako pa tudi izloča celične odpadke.

Ko se telo kronično zakisa, pa postanemo utrujeni in zbolimo, saj je dovod kisika in hranilnih snovi v celice vse manjši – celice ne zmorejo normalno izločati celičnih odpadkov, odpadnih snovi pa se nalagajo.

Naši predniki so uživali veliko sadja, zelenjave, oreščkov in semen in tako poskrbeli za velik vnos kalija, magnezija in kalcija – snovi, ki jih najbolj potrebujemo za vzdrževanja notranjega kislinsko-bazičnega ravnovesja. Zaradi idealnega okolja za vzpostavitev in ohranitev zdravja tudi danes znanstveniki priporočajo uživanje najmanj petih obrokov zelenjave in sadja dnevno.

Ugotavljajo namreč, da povprečna zahodnjaška prehrana ustvarja kisline in da dejansko povzroča sistematično acidozo (kronično zakisanje) pri sicer zdravih ljudeh. Dr. Susan E. Brown in Larry Trivieri ml. v knjigi Alkanizirajte se v praksi opozarjata, da svoja telesa dobesedno silimo, da delajo v neprimernem biokemijskem nivoju: "Prilagajanje telesa že na rahlo obliko metabolične zakisanosti se kaže v stresu in napetosti, tadva pa ustvarjata plodno gojišče za nastanek različnih oblik kroničnih bolezni," in opominjata: "Ker s svojim načinom prehranjevanja korenito vplivate na lastno kislinsko-bazično ravnovesje (v dobrem in slabem pomenu), se lahko vprašate, kako nadomestiti morebitne nezdrave prehranjevalne navade z varnimi in praktičnimi, ne da bi morali uvesti drastične spremembe."

Posledice zakisanosti telesa

Naše telo si nenehno prizadeva ohranjati idealno kislinsko-bazično ravnovesje, a zaradi nenehnega nalaganja metaboličnih kislin v telesu, jih to preprosto ne more predelati. Telo začne v boju za ravnovesje črpati bazično mineralne zaloge, kar posledično zelo škoduje zdravju. Dr. Christoper Vasey v knjigi Po naturopatsko opozarja: "Bolezen se pojavi, ko se slabša biološki teren. Vsako lokalno obolenje je samo površinski izbruh globljega obolenja: zastoja notranjega celičnega okolja v telesu."

In ko je naše notranje celično okolje zakisano, nas to vodi v slabšo odpornost telesa, nastanek plodnega gojišča mnogih virusov, slabše delovanje celic in postopoma slabše delovanje organov, utrujenost, izčrpavanje zalog možganske energije, zmanjšano telesno sposobnost, več možnosti za zobno gnilobo in paradontozo, osteoporozo, možnosti za zvišan krvni tlak in vnetja, pešanje mišic in hitro izgubo mišične mase v starosti, slabšo presnovo beljakovin, zaradi česar se celice, tkiva in organi ne morejo v celoti obnavljati, spodbujeno je okolje za spontano rast in množenje kvasovk in gliv, ki uspevajo v kislem okolju, pogostejše in boleče izločanje seča, povečano stopnjo za nastanek ledvičnih kamnov, preveliko zadrževanje tekočin v telesu, prebavne težave, nepravilno delovanje hormonov, slabitev vezivnega tkiva, degenerativne bolezni in prehitro staranje telesa, povzroča oslabljeno delovanje ščitnice in prekomerno proizvaja stresni hormon kortizol, nezadostno razstrupljanje jeter ...

Naštela sem le nekaj najpogostejših bolezni in težav, ki jih povzroči prekomerna zakisanost telesa ali acidoza.

Duševni, čustveni in duhovni ustvarjalci kislinsko-bazičnega ravnovesja

Prav zato, ker je za naše zdravje tako zelo pomembno, s čim hranimo telo, nikakor ne smemo pozabiti, da na bazotvorno predelavo hrane ne vplivamo le z izbiro zdravih in ekoloških živil, temveč tudi z izbiro pozitivnih in prečiščenih misli. Vedno več znanstvenikov ugotavlja, da se hrana, ki jo vnesemo v telo, prebavi popolnoma drugače, če smo pri jedi mirni, kot če smo jezni, pod stresom, raztreseni ... Dr. Theodore A. Baroody je v knjigi Alkanizirajte ali umrite opozoril na najrazličnejša čustvena in duševna stanja, ki vplivajo na to, ali bodo naše misli in čustva 'zakisale' telo ali bo, ob pravilni prehrani, ostajalo rahlo bazično.

Skupaj s kolegi je pripravil tudi lestvico čustvenih in duševnih stanj, ki na nas delujejo kislinotvorno in zato privabljajo bolezni v naše telo. Obenenem je zbral znanstvene dokaze o tem, kaj se dogaja s hrano, če jo blagoslovimo – ta postaja blagodejno bazična za naše telo, zato se pred hranjenjem ne pozabite umiriti, se zahvaliti za hrano in jo blagosloviti, da bo lahko služila svojemu namenu in krepila vaše telo in duha.

Močno bazotvorna živila (seznam)

Močno kislinotvorna živila (seznam)

Petra Arula

Celoten članek lahko preberete v jesenski številki revije Sensa