Zapustila sem varno delo v velikem farmacevtskem podjetju in se odločila za naravno kozmetiko

Preberite si zgodbo o naravni kozmetiki Yanumi, ki jo je napisala Martina Gregori.

Zapustila sem varno delo v velikem farmacevtskem podjetju in se odločila za naravno kozmetiko (foto: profimedia) profimedia
2. 6. 2022

Ko ljubezen do raziskovanja sveta rodi poslovno idejo

Saj veš, kaj pravijo? Da tisto, kar iščeš, najde tebe. Zame to zagotovo velja. Ob raziskovanju Afrike, v Maliju, kjer kljub težkim pogojem življenja med ljudmi prevladuje veselje, pristnost in sprejemanje, je ideja o tem, da bi karitejevo maslo in izdelke iz njega ponudila na slovenskem trgu, našla mene.

Prevzela sta me uporabnost tega dragocenega zdravilnega, negovalnega in prehranskega sadeža in močan vpliv, ki ga ima karite na afriške ženske in njihovo življenje. Karitejevo maslo ženske uporabljajo za vse mogoče zadeve: pri kuhanju, za nego kože, tudi dojenčkove, las in lesa. Včasih z njim podmažejo stroj, da se zmanjša trenje. 

Karitejevo maslo je nasplošno v Afriki domena žensk in denar, ki ga z njim zaslužijo in je načeloma njihov edini vir dohodka, lahko porabijo po svoji volji. To jim v patriarhalni družbi daje delček svobode, ekonomske neodvisnosti in enakopravnosti. 

Karitejevo maslo – pot do moje svobode 

Karite danes daje svobodo tudi meni – svobodno vodim in ustvarjam svojo karierno pot v lastnem podjetju, pri tem pa živim svoja načela – pomagaj drugim in svetu. Vajeti življenja jemljem v svoje roke. Moje delovanje gre vedno v smeri hitrega, a premišljenega iskanja rešitev in uresničevanja idej, zato ni čudno, da sem zapustila varno delo in zanesljivo plačilo v velikem farmacevtskem podjetju, ko sem se odločila, da bom karitejevo maslo in druge naravne izdelke, ki sem jih odkrivala na svojih potovanjih, ponudila slovenskim ženskam.  

Kaj pa ime?

Kjer je zrastla ideja, od tam naj izvira tudi ime. V mali prijazni afriški vasici, kjer sem bivala s kolegico Uršo, so naju vsi poznali. K nama so hodili na obisk in naju klicali YANULUM in YANUMI – god loves – bog ljubi. Tako kot jaz ljubim ustvarjanje svoje naravne kozmetike.

Yanumi je trajnostno naravnana

Svet zapuščamo svojim otrokom, zato nam ni vseeno, kakšen je in kakšen bo postal. Skrbno izbiramo in kupujemo sestavine s Fair trade certifikati in uporabljamo trajnostno, zero waste embalažo. Ker že danes delamo za jutri. Držimo se načel kreativne ponovne uporabe (upcycling), kar pomeni, da odpadni in odvečen material pretvorimo v nove izdelke. Pridruži se nam pri spreminjanju sveta – pomagaj okolju – začni z malimi koraki.

Naravi in živalim prijazna

Radi imamo naravo in živali, zato so naši izdelki primerni tudi za vegane. Veganska kozmetika z aktivnimi naravnimi sestavinami bo poskrbela, da bo tvoja koža zdrava in sijoča. A pri tem ne pozabi – kakor znotraj, tako zunaj!

Ali ste vedeli, da znoj ne smrdi?

Znoj začne smrdeti, ko pridejo na delo bakterije in se pričnejo razkrajati. Takrat pride do neprijetnega vonja, ki ga po navadi želimo prekriti. Najslabša izbira so antiperspiranti, saj mašijo žleze lojnice in preprečujejo naravno funkcijo telesa po hlajenju in izločanju toksinov skozi pore.

Zato smo pri In Life d.o.o. ustvarili ekološki dezodorant v stiku, ki ne preprečuje potenja, ampak na osnovi naravnih učinkovin omili in prepreči neprijeten vonj. Zapakirali smo ga v embalažo, ki jo je možno kompostirati, saj je izdelana iz kartona.

Martina Gregori

Več o yanumi kozmetiki najdete na: yanumi.com