Barbarella, avtorica nove veganske kuharske knjige Alkimija čistih okusov, je za vas pripravila sladice brez slabih maščob, rafiniranega sladkorja, mlečnih izdelkov in tudi glutena.
Za 12 velikih kosov / pito premera 27 cm
Sestavine za krhko testo:
- ¾ skodelice riževe moke (100 g)
- ½ skodelice mandljeve moke iz blanširanih mandljev (50 g)
- 3 jušne žlice koruznega škroba
- 1/3 skodelice kakava v prahu (30 g)
- ½ skodelice brezovega sladila (70 g)
- ½ čajne žličke moke zlatih lanenih semen
- 4–5 jušnih žlic ledeno mrzle vode
- 90 g rastlinskega masla, narezanega na manjše koščke
Priprava krhkega testa:
V večji skledi zmešajte riževo in mandljevo moko, koruzni škrob, kakav, brezovo sladilo in moko lanenih semen. Dodajte koščke rastlinskega masla in vse skupaj pretlačite z vilicami ali tlačilko, da se maslo temeljito prepoji s suhimi sestavinami, a še vedno ohrani nekaj manjših koščkov. Po žličkah dodajajte mrzlo vodo in testo pregnetite ter oblikujte v kepo. Položite ga med dva papirja za peko, nežno potlačite v obliko diska in postavite v hladilnik za pol ure.
Ohlajeno testo z valjarjem razvaljajte med papirjema za peko, da dobite krog premera 29 cm. Odstranite zgornji papir za peko in na sredino kroga položite navzdol obrnjen model za pito. Zdaj previdno primite spodnji papir za peko in ga nežno obrnite skupaj s testom in z modelom. Previdno in počasi odstranite papir in testo potiskajte navzdol ob robove pekača, dokler se popolnoma ne prilega modelu. Testo večkrat prebodite z vilicami in ga za 20 minut položite v zamrzovalnik.
V tem času pečico segrejte na 185°C in delno zamrznjeno testo v ogreti pečici pecite 13 minut. Počakajte, da se popolnoma ohladi, in ga šele nato napolnite z glazuro in s čokoladno kremo.
Sestavine za malinovo glazuro:
- 350 g zmrznjenih malin
- 1/8 skodelice agavinega sirupa
- 2 jž koruznega škroba
- 1 jž vode
Maline zmešajte z agavinim sirupom v ponvici na nizki temperaturi, da se razpusti. Koruzni škrob zmešajte z vodo in dodajte k malinam – kuhajte še 1–2 minuti, da se zgosti. Vlijte na ohlajeno testo za pito.
Sestavine za čokoladno mousse kremo:
- 200 g kakovostne temne čokolade ali čokoladnih kapljic iz temne čokolade
- 300 g svilnatega tofuja
- ¼ skodelice rastlinskega mleka
- ¼ skodelice temnega agavinega sirupa
- ½ čajne žličke vanilje v prahu
Priprava:
Vse sestavine zmešajte v močnem mešalniku in čokoladno kremo prelijte čez malinovo glazuro. Pito položite v hladilnik za 6–8 ur, da se strdi, nato pa jo dekorirajte s prepraženimi nasekljanimi pistacijami.
Preberite še:
- Čokoladni in slivovi tartufi
- Zebrin kolač s pomarančo
- Kamutovi piškoti s kandiranim ingverjem
- Sladoledne lučke z višnjami in s kakavovimi zrni
Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del