Stari rek pravi, da so najboljše darilo za otroka korenine in krila. Prve predstavljajo topel dom, druga pa svobodo, da so otroci lahko to, kar so.
Vi pa jim lahko pripravite najprej hranjivo, šele potem sladko.
Lahka mineštra z lečo in zelenjavo
Ta enolončnica je primerna tudi za toplejše dni. Kombinacija zelenjave je lahko tudi drugačna. Poigrajte se!
- 1 skodelica zelene leče
- 1 trak alge kombu, dolg 7 cm
- 6 skodelic vode ali jušne osnove
- 2 lovorova lista
- 1 manjša čebula, narezana na tanke polmesece
- ¼ skodelice gomolja zelene, narezanega na debelejše paličice
- 1 večje korenje, narezano na debelejše paličice
- 1 skodelica zelja, narezanega na rezance
- 1 žlica origana
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
Za okrasitev: pol skodelice drobno sesekljanih listov zelene.
Pristavite lečo, algo kombu, tekočino in lovor. Kuhajte, dokler se leča ne zmehča (odvisno od vrste leče). Lovor vzemite ven. Ločeno na oljčnem olju popražite zelenjavo z začimbami in malo soli. Zelenjavo (razen listov zelene) pretresite v sočivje in kuhajte še pet minut. Potresite z drobno sesekljanimi listi zelene.
Sladka krema iz lešnikov in tofuja
- 1 skodelica praženih lešnikov
- ½ skodelice tofuja, ki ste ga prej malo pokuhali
- 2 žlici ovsene smetane
- 3–4 žlice riževega slada
- 1–2 kapljici eteričnega olja pomaranče
V kuhinjskem strojčku zmeljite lešnike. Dodajte tofu in preostale sestavine. Vse pretlačite in po potrebi dodajte malo vode ali ovsenega mleka, da boste dobili želeno gostoto. S kremo namažite palačinke.
Nasvet: to kremo lahko ohladite in jo postrežete kot osvežilni posladek.
Polnovredne testenine z brokolijevim prelivom
- kuhane polnozrnate testenine
- ½ skodelice čebule, narezane na polmesece
- 1 skodelica pokuhanega brokolija
- ½ skodelice ovsene smetane
- 1 žlica lešnikovega masla
- sol
V malo vode na hitro pokuhajte brokoli. V isti vodi na hitro pokuhajte čebulo. Čebulo in brokoli pretlačite z ovseno smetano in lešnikovim maslom. Dodajte malo soli in po potrebi dolijte vodo, v kateri se je kuhala zelenjava.
K tem testeninam se lepo poda solata iz sveže nastrganega korenja, prelita z jabolčnim kisom.
Palačinke s kremo iz lešnikov in tofuja
- 1 skodelica moke tip 1100
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlica koruznega olja
- ½ žličke jabolčnega kisa
- ščepec ali dva soli
- ščepec ali dva cimeta
Zamesite testo za palačinke. Specite jih na olju iz koruznih kalčkov. Namažite jih s kremo, katere recept je opisan zgoraj.
Pripravila: Iva Jerković, foto: Shutterstock