Zdravnik s Harvarda opozarja, da čeprav je sadje zdravo, vse vrste nimajo enakega učinka na prebavo – eno izmed njih je celo uvrstil na svojo “črno listo”.
Ugledni gastroenterolog s Harvarda, dr. Saurabh Sethi, je opozoril, da so nekatere vrste sadja odlične za črevesje, druge pa lahko povzročajo vnetja in prebavne motnje. Pojasnjuje, da »vse vrste sadja niso enake«, zato je sestavil lestvico desetih najpogosteje uživanih vrst sadja – od najslabših do najboljših za zdravje črevesja.
Na zadnjem mestu so se znašle prezrele banane. Dr. Sethi je opozoril, da so tako bogate s sladkorjem, da so jih nekoč opisali kot »čokoladice v rumenem olupku«. Poudaril je, da prezrele banane dvigujejo krvni sladkor in nudijo manj hrane koristnim črevesnim bakterijam. Študije so pokazale, da se z zorenjem banane zmanjšuje količina odpornega škroba in vlaknin, medtem ko se sladkor povečuje.
Zato prezrele banane uvršča na svojo »črno listo«, medtem ko so rahlo zelene banane ocenjene s 5/10, saj vsebujejo več vlaknin, ki koristijo zdravju srca, črevesja in presnove, piše Daily Mail.
Na vrhu lestvice so borovnice in granatno jabolko. To sadje je polno antioksidantov, ki telesu pomagajo v boju proti prostim radikalom, povezanim z boleznimi, kot sta sladkorna bolezen in rak. Granatno jabolko vsebuje tudi elagitanine, močne polifenole, ki zmanjšujejo vnetja, raziskava Univerze v Barceloni pa je pokazala, da prehrana, bogata s polifenoli, lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni za kar 46 odstotkov.
Na sredini lestvice so se znašle melone, hruške in jabolka, medtem ko sta grozdje in pomaranče prejela nižje ocene. Grozdje je sicer bogato z vitaminom C in kalijem, vendar ima v primerjavi z drugim sadjem manj hranilne vrednosti.
Pomaranče vsebujejo folat in antioksidante, vendar je ena raziskava pokazala povezavo med pretiranim uživanjem citrusov in povečanim tveganjem za kožnega raka. Kljub temu vitamin C ostaja ključen za zdravje kože, kosti in krvnih žil, čeprav ga telo ne more shranjevati, zato ga je treba redno vnašati s prehrano.