Zdravnik OPOZARJA TURISTE: V Grčiji, Turčiji ali Črni gori nikar ne jejte te hrane!

15. 7. 2024
Deli
Zdravnik OPOZARJA TURISTE: V Grčiji, Turčiji ali Črni gori nikar ne jejte te hrane! (foto: profimedia)
profimedia

Gastroenterolog (specialist za diagnostiko in zdravljenje bolezni prebavil) razkriva, kaj ne smete jesti na priljubljenih letoviščih, da bi se izognili želodčnim težavam.

Kot navaja gastroenterolog dr. Vojislav Perišić, mnogi izmed turistov na dopustu ne ujamejo »COVID-19« ali česa podobnega, temveč imajo najpogosteje ljudje težave z želodcem. Poudarja, da se je tej situaciji mogoče izogniti, če na potovanje vzamete s seboj probiotike: "Dvakrat po en probiotik na dan - to vam lahko reši vaše potovanje," pravi dr. Perišić. Prav tako pa poudarja, da je treba biti pozoren tudi na posebnosti prehrane posameznih držav.

GRČIJA

Dr. Perišić poudarja, da naj bi se v Grčiji izogibali mesu, saj ga zaradi visokih temperatur pogosto večkrat zamrznejo, kar povzroči kontaminacijo z bakterijami.

"Turisti v Grčiji najpogosteje jedo giros, katerega kakovost je zelo vprašljiva. Sestavljen je iz mesnih ostankov, ki se slabo termično obdelujejo in se cel dan vrtijo na soncu, kar ni higienično. Zato je v Grčiji veliko bolje jesti suvlaki, ražnjiče iz čistega mesa, ki se pečejo na 600-700 stopinjah, pri katerih bakterije izumrejo."

EGIPT

Znani gastroenterolog pravi, da naj v Egiptu nihče niti ne poskuša piti vode iz pipe, prav tako kot v drugih delih Afrike in južne Evrope. "Pijte izključno ustekleničeno vodo, saj lahko bakteriološko neustrezna voda povzroči resne bolezni. Prav tako se izogibajte zelo začinjeni hrani, na katero niste navajeni," pravi Perišić.

TURČIJA

Doktor poudarja, da bi morali turisti, ki potujejo v Turčijo, kjer je še posebej priljubljena prehrana na bazi samopostrežnega "ruskega bifeja", posebej paziti, da se ne prenajejo.

"Predvsem znane baklave se je dobro izogibati, ker običajno zelo dolgo stojijo. Namesto tega jejte sveže kolače in sadne solate. Ne pretiravajte s polnjenjem krožnika, raje jejte pet manjših obrokov na dan," pravi dr. Perišić.

ČRNA GORA

Morski sadeži, pripravljeni na različne načine, so ena izmed specialitet črnogorske kuhinje, vendar dr. Perišić pravi, da bi se jim bilo treba izogibati. "Še posebej školjke so največji vir toksinov in patogenih bakterij, ki lahko povzročijo resno slabost. Samo dobro oprane školjke so primerne za prehrano, vendar skorajda ni garancije, da jih je kuhar, preden je iz njih pripravil jed, očistil na ustrezen način," pravi gastroenterolog.

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec