Zeleni blagoslov za energijsko groba urbana središča

Znano je, da nam drevesa lahko s svojimi energijami pomagajo pri zdravljenju tako na telesni, čustveni, duševni kot tudi duhovni ravni. Še posebno velika drevesa so zato več kot dobrodošla v sicer hektičnih in energijsko grobih urbanih središčih.

25. 2. 2012

Naj najprej spregovorimo nekaj o številnih funkcijah, ki jih imajo urban drevesa in gozdovi, pa tudi preostala vegetacija v mestnem okolju.

Najpogostejša in najočitnejša laičnemu opazovalcu je arhitekturna in estetska uporaba urbane vegetacije, urbano rastje pa spreminja tudi mestno mikroklimo, ki vpliva na človeško počutje in porabo energije v stanovanjih.

Ugotovljeno je bilo, da vegetacija zmanjšuje vpliv onesnaženja zraka in hrupa ter mehča pogled na ostre in ravne tlakovane površine.

Vpliv na človeško počutje

Na počutje vplivajo štirje elementi: sončno sevanje, strujanje zraka, temperatura zraka ter vlažnost in padavine. Posamezno drevo, skupina dreves in drevesa v kombinaciji s preostalo vegetacijo imajo različne vplive na počutje.

Sončno sevanje vpliva na človeka pozitivno in negativno. Infrardeče sončno sevanje lahko neposredno segreva človeško telo oziroma posredno, ko segreva okolico. Načrtovanje vegetacije naj bi bilo tako, da prestreže neposredno sončno sevanje, ki povzroča čezmerno segrevanje, oziroma ga ne prestreže, ko želimo nasprotni učinek. Rastline kot prestrežniki sončnega sevanja blokirajo sevanje in prek fotosinteze ustvarjajo produkte. V zmerno toplih podnebjih listopadna drevesa dajejo senco v mesecih, ko je sončno sevanje zelo močno, ter omogočajo prehod sevanja v mesecih, ko ljudje potrebujemo svetlobo in toploto (zimski meseci).

Strujanje zraka lahko tako kot sončno sevanje pozitivno oziroma negativno vpliva na počutje. Gibanje zraka vpliva na telo tako, da se to ohlaja z izhlapevanjem in znojenjem. Z rastlinjem lahko uravnavamo strujanje zraka, in sicer lahko deluje kot prepreka, lahko usmerjamo zračne tokove in lahko jih filtriramo.

Drevo kot živo in energijsko bitje

In seveda, drevo je tudi živo bitje.

Ima svoje energijsko polje - torej avro, ki seva od njega. Energijsko polje drevesa se spreminja z naravnimi ritmi, letnimi časi in pa - česar mnogi ne vedo - tudi v skladu z 'osebnimi' karakteristikami posameznega drevesa.

In vse te energije, ki obdajajo drevesa, vplivajo na energijska polja in z njimi individualno dogajanje v drugih živih bitjih - torej tudi v človeku. Nekatera drevesa tako spodbujajo spremenljivost, učinek drugega je morda nežnost ali odprtost ... zagotovo pa bo naše energijsko polje odregiralo s poljem posameznega drevesa in se z njim uglasilo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri