Zeleni zabojček z najboljšim sadjem in zelenjavo iz vse Slovenije

Zeleni zabojčki so napolnjeni z najboljšim sadjem in zelenjavo iz vse Slovenije, med drugim pa lahko v njih najdemo tudi nekaj manj običajnih, a zelo okusnih vrst sadja in zelenjave. Kako do zelenega zabojčka?

15. 7. 2014

Veliko se nas je s podeželja ali vasi, v kateri je ob vsaki hiši rasla sezonska zelenjava, preselilo v mesto in hitro občutilo neprimerljivo razliko v kakovosti sadja in zelenjave s tisto iz trgovin. Na prvi pogled lepša in bolj sveža sadje in zelenjava sta nas razočarala s svojim 'neokusom', o tem, da v njiju skorajda ni hranljivih snovi, ki jih tako nujno potrebuje naše telo, pa skorajda ne velja več izgubljati besed.

Enako razočaranje je ob revni hrani iz trgovskih centrov doživel Gregor Hribar, ko se je preselil v mesto. In bolj kot ne po naključju sestavil »zeleni zabojček«, ki pa je zelo hitro iz okusnega hobija prerasel v resen in odgovoren posel. »Ko imaš 100 družin, ki čakajo na zabojček, in 10 kmetov, ki verjamejo, da bodo prodali, no, potem pride tudi odgovornost, ki jo moraš jemati resno ali pa raje odnehati,« razlaga svojo pot v zeleno dejavnost Gregor Hribar, po izobrazbi strojni inženir, ki je svojo prvotno dejavnost zamenjal za skorajda vizionarsko skrb za zdravo, zeleno, srčno.

Z dišečimi zelenimi zabojčki, polnimi sezonsko pridelane zelenjave in sadja, je namreč osvojil Slovenijo. Gregor Hribar s svojo ekipo in podjetjem Čarna že pet let dan za dnem skrbi, da lahko preko njegove spletne strani www.zeleni-zabojcek.si kupujemo zdravo domačo hrano, ki jo pridelajo na ekoloških kmetijah po vsej Sloveniji.

Pot do zelenega zabojčka

Ko zraste pridelek, ki ga s kmeti skrbno načrtujejo že pozimi, ga v Zelenem zabojčku ponudijo svojim naročnikom: vsako nedeljo jih v priljubljenih Svežih novičkah prek elektronske pošte obvestijo, kaj je novega in kaj posebno dobrega, nato naročniki naročijo, nekateri pa prepustijo izbiro kar ponudniku. Zeleni zabojček dostavijo na dom kjerkoli po Sloveniji, ali pa ga naročniki lahko prevzamejo na več krajih v Ljubljani, Celju in Mariboru. Tedensko tako podjetje Čarna oskrbi od 300 do 400 gospodinjstev z ekološko pridelano zelenjavo in sadjem.

Polni okusov

Zeleni zabojčki so napolnjeni z najboljšim sadjem in zelenjavo iz vse Slovenije, med drugim pa lahko v njih najdemo tudi nekaj manj običajnih, a zelo okusnih vrst sadja in zelenjave. Pski, repino listje, topinambur, pesa s svežim listjem ... Naročniki namreč radi spoznavajo nove okuse in uživajo v hrani, ki je na prodajnih policah trgovin ni mogoče dobiti. V zabojčkih je vse sveže nabrano in je bilo prejšnji dan še na njivi, zraven pa je tudi listek za manj poznane sorte, prek katerega se lahko naročniki seznanijo z njihovimi lastnostmi, koristnimi za zdravje in uporabo.

Ekološki odnosi

V podjetju Čarna verjamejo, da je temelj vseh odnosov zaupanje. Tako kot jim zaupajo naročniki, si morajo zaupanje pridobiti tudi kmetje. Vsi kmetje, ki sodelujejo pri projektu, imajo eko certifikate. Podjetje svoje rasti ne vidi v tem, da bo vedno večje, temveč da bo vedno boljše. Da bodo naročniki dobili še boljše pridelke, kot so jih pričakovali, bolj polne hranilnih snovi, bolj sveže in raznovrstne. Gregor sam pravi, da ima najraje sezonske pridelke. Trenutno še uživa v češnjah in se obenem že veseli paradižnikov, jeseni pa bo že komaj čakal jabolka.

Posebna akcija Gorenja

Da bo odločitev za sveže in ekološko lažja, so za prihajajoče vroče dni v Gorenju pripravili posebno akcijo.

Ob nakupu visokokakovostnih hladilnikov z inovativno tehnologijo, uporabniku prijaznimi rešitvami in visoki energijski učinkovitosti (do A+++) posebej označenega kombiniranega hladilno-zamrzovalnega aparata Gorenje kupec brezplačno prejme EKO zabojček svežega, v Sloveniji ekološko pridelanega sezonskega sadja in zelenjave iz Zelenega zabojčka.

Tako boste delovali ekološko vsaj štirikrat: z nakupom varčnega hladilnika, uporabo ekološko pridelanega sadja in zelenjave, ki bo ostalo sveže dlje časa, obenem pa bo okusno in polno hranil, zato ga ne bo treba zavreči tudi po morebitnem tedenskem shranjevanju, pomagali pa boste tudi ekološkim kmetom, saj v času poletnih dopustov prodajo manj, s takšno akcijo pa si bodo lahko tudi v času največjega obilja na njivah zagotovili uspešno sezono.

Več o akciji ...