Zdravilne rastline so odlična podpora telesu pri spomladanskem razstrupljanju

Bilka Baloh, mentorica za zdravo in varno razstrupljanje

Pomlad je najprimernejši čas, ko nas narava podpira, da varno odstranimo nakopičene strupe iz telesa. Ko se v gorah začne topiti sneg, nam sama namigne, da je pravi čas za razstrupljanje. 

Zdravilne rastline so odlična podpora telesu pri spomladanskem razstrupljanju (foto: PROMO) PROMO
20. 4. 2022 | Promocijsko sporočilo

V tem obdobju najdemo v naravi kopico zdravih rastlin, zelišč, cvetov in listov, ki nam pomagajo pri čiščenju telesa. Med slednje štejemo tudi koprivo in mlade liste breze. Ob pripadajočem protokolu prehrane in čistilnih čajev je spomladi telo pripravljeno spustiti odpadne snovi, ki se lažje »stopijo« in jih izločimo prek kože, blata in urina.

Kot podporo za varno razstrupljanje priporočam skrbno pripravljen tonik Floradix Detox BIO, ki med drugim vsebuje tudi izvleček koprive in breze. Kopriva ima na obeh straneh zemeljske poloble, v sistemu zeliščarstva, zelo pomembno vlogo. Velja za superživilo, ker je bogata z vitamini C, D in K. Poleg tega vsebuje kalcij, železo in fosfor. Zaradi pomirjevalnih lastnosti je odlična tudi za živčni sistem in je večini poznana kot čistilec krvi. Brezove liste pa so poznale že naše babice kot učinkovit naraven razstrupljevalec.

Strupe sicer vsakodnevno izločamo z urinom in blatom, pogoste jutranje bele obloge na jeziku pa kažejo na to, da jih poleg presnovnih in prebavnih organov izločamo tudi prek jezika in z znojenjem prek kože, ki je naš največji oživčeni organ. Žal pa se strupi, ki jih v telo vnesemo z neprimerno prehrano, zdravili, kemoterapijo, antibiotiki, antirevmatičnimi zdravili in kemikalijami, ki jih dodajajo jedem, v telesu nalagajo in motijo endokrini sistem z notranjim izločanjem, torej rušijo hormonsko ravnovesje. Najdemo jih v limfi, maščobnem tkivu in v črevesnem mikrobiomu. Ko je naše črevesje polno strupov in zajedavcev, je prizadet tudi imunski sistem.

Med kemikalijami so najbolj nevarna fitofarmacevtska sredstva in med aditivi (dodatki) konzervansi, arome ter barvila. Na primer, benzaldehid ima vonj po mandeljnih, diacetil okus po maslu, ena izmed glavnih komponent, iz katere lahko ustvarijo aromo ananasa, pa je kloroform. Ker večina živil med postopkom predelave postane precej neokusnih, v živilski industriji porabijo na tisoče kilogramov kemikalij, da izboljšajo njihov okus, barvo, obliko in jim podaljšajo rok trajanja. Že en gram neke arome zadostuje, da poustvarijo okus enemu kilogramu živila. Potrošniki žal ne vedo, da omenjene kemikalije bremenijo jetra, ledvice, trebušno slinavko, črevesni mikrobiom in povzročajo hormonsko neravnovesje. Ljudje kupujemo s čutili, namesto da bi pred tem pregledali deklaracije. Pomembno nam je, da so živila cenovno dosegljiva, dobrega in slastnega okusa, so lepo videti ter da so shranjena v lični embalaži. Ko telo zaradi procesirane hrane ne zmore več in reče ne, je zadnji namig, da moramo poskrbeti za razstrupljanje.

Kadar so prizadeta jetra, nam je v veliko pomoč pegasti badelj (Silybum marianum), katerega izvleček najdemo tudi v toniku Detox BIO. Zeliščarstvo že stoletja opozarja na to edinstveno zdravilno zelišče, ki so ga zdravilci od nekdaj uporabljali pri zdravljenju jetrnih motenj, preprečevanju nastajanja žolčnih kamnov, pomaga pa tudi pri laktaciji in izločanju strupov.

Ingver in kurkuma sta dve zelo pomembni začimbi, ki ustavljata vnetne procese. Čeprav sta na evropskih tleh poznani že več kot pol tisočletja, njihove zdravilne komponente sprejemamo na zahodu šele v zadnjih desetletjih. Sprejelo pa ju je tudi zahodno alternativno zdravilstvo. V ajurvedski farmakologiji in tudi v kitajskem zdravilstvu sta poznani in neobhodni pri zdravljenju večine vnetnih procesov. Ingver je naravnost edinstven s svojimi adaptogenimi lastnostmi pri uravnoteženju eikozanoidov (lipidnih molekul s hormonom podobnim delovanjem) v telesu, kadar niso v ravnovesju. Kurkuma pa vsebuje kurkumin, ki prav tako dokazano    ustavlja vnetne procese na naraven način.

Prehransko dopolnilo Floradix Detox BIO vsebuje tudi vodni izvleček jeruzalemske artičoke (Cynara cardunculus), bogate z inulinom. Uživanje inulina poveča absorpcijo kalcija in magnezija v telesu. Šteje se za prebiotik, ker spodbuja rast dobrih bakterij v črevesju. Pomaga tudi pri zniževanju holesterola in trigliceridov ter zvišuje raven holesterola HDL, ki je znan kot »dobri holesterol«.

Po mojih izkušnjah je zeliščni tonik Detox BIO odlična podpora tudi pri postenju. Treba je narediti celostno terapijo, ki mora biti podprta tudi s primerno prehrano.

Vse sestavine v toniku Floradix Detox BIO so iz ekološke pridelave. Primeren je za vegane, kar daje izdelku dodatno težo, zato ga priporočam vsem, ki se boste lotili spomladanskega razstrupljanja.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.