Ženska druga pomlad

Tradicionalna kitajska medicina uči, da ima ženska, ki skrbi za svoje zdravje skozi različne letne čase svojega življenja, možnost doseči živahno zdravje in zoreti z milostjo, modrostjo in vitalnostjo.

10. 3. 2015

Ko vstopi v menopavzo, vstopi v 'drugo pomlad', čas življenja, ko ima ženska možnost, da v celoti zacveti, in ne gleda na življenje kot na pol končano ter se oprijema le še spominov iz mladosti.

Takrat naj bi imela boljšo predstavo, kdo je in kam želi iti, postane lahko vzor s tem, da gleda na svoje življenje kot izpolnjujoče in da ga sprejema z ljubeznijo, pa vendar ta trenutek življenja živi strastno in pogumno, v tukaj in zdaj.

Ženski či gong

Či gong (Qi gong) izhaja iz taoizma in je notranja veščina, ki združuje nežne, navznoter osredotočene gibe, položaje in telesno dihanje. Uči nas aktivirati, usmerjati in voditi življenjsko energijo – či. To energetsko veščino so razvili starodavni ljudje na Kitajskem, ki so živeli skladno z naravo in so zato dodobra spoznali pretok življenjske energije – či v naravi in znotraj sebe. Obvladovanje čija so uporabljali za krepitev zdravja in duhovni samorazvoj. Zaradi preprostosti in učinkovitosti (krepi telo, um in duha) je či gong razširil na stotine tehnik, ki se lahko izvajajo bodisi v gibanju kot ples, stoje, sede ali leže.

Ker imamo ženske drugačna telesa, drugačne potrebe, ker se naše hormonsko stanje nenehno spreminja, se je či gong, ta starodavna veščina, prilagodila tudi ženski duši in telesu ter razvila posebne vaje. O njem nam je dolgoletna učiteljica Anita Kajtezovič povedala:

"Ženski či gong je nežna veščina, ki temelji predvsem na obnovi in izgradnji krvi, tekočin in hormonov v telesu, torej obnavlja in gradi ledvični, jetrni in vranični yin. Ker ženska začne izgubljati kri z menstruacijo, se proces ženskega staranja začne ob prvi menstruaciji, zato nam kri predstavlja življenje."

Ker je žensko telo drugačno od moškega, potrebujemo tudi drugačne oblike vaj. Ženskam z bolečimi menstruacijami, ženskam po operacijah na rodilih ali na dojkah, ženskam, ki so bile zlorabljene, ženskam v in po menopavzi, ženskam, ki se spopadajo z osteoporozo, je še bolj priporočljiv, saj usmerja energijo v dele telesa, kjer jo ženska takrat najbolj potrebuje; v celoten prednji (yin) del trupa, ki ga s samomasažo obudimo in vanj pripeljemo več krvi in čija do maternice, jajčnikov in prsi. Z ženskim či gongom preventivno ohranjamo zdravje, vitalnost in mladost.

Darilo zdravja, mladostnosti, sproščenosti ...

Raziskovanje čija in či gonga je kot odpiranje čudovite darilne škatle, v kateri je še ena škatlica z darilom, in še ena, in še ena ... skrivnost znotraj skrivnosti, kot da bi odprli vrata, ki so bila še pred trenutkom nevidna. Po kitajski tradiciji pravijo: Ko enkrat odprete ta vrata in vstopite v objem či gonga – z iskrenostjo – se bo usul na vas plaz praktičnih ugodnosti. Anita Kajtezovič, učiteljica ženskega či gonga, nam je za tokratno izdajo Sense podarila dve prečudoviti darili, ki nam bosta pomagali preseči pomladansko utrujenost in zacveteti s prvimi cveticami pomladi – zaupala nam je, kako se lahko povežemo z ritmom narave, da bo naše telo delalo optimalno, in nam pokazala vaje energetskega make-upa. Uživajte v novi pomladi!

Celoten članek vam je na voljo v februarski reviji Sensa