Zimske dejavnosti za telo in duha

Če vas zima najprej spomni na mraz, nehvaležno pridobivanje kilogramov, prehlade in dolgočasno mirovanje v sicer toplem, a zaprtem prostoru, ste tudi vi podlegli predsodkom, ki jih s seboj prinaša misel na mrzel letni čas.

Zimske dejavnosti za telo in duha (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 1. 2013

V resnici je namreč zima idealna za dejavnosti, s katerimi se lahko znebimo tudi odvečnih kilogramov. Zaradi nizkih temperatur namreč naše telo hitreje prebavlja hrano, s tem pa se tudi hitreje znebi strupov, ki jih vanj vnašamo s hrano in drugimi (po)živili.

Ko govorimo o zimskih dejavnostih, ne mislimo zgolj na smučanje, drsanje ali deskanje na snegu. Že redni sprehodi so dovolj, da naredite nekaj za svoje zdravje, dobro kondicijo in lepo postavo. Čeprav je mnogim misel na zimo in mraz, ki vlada na prostem, preveč mučna, da bi se sploh odpravili ven, so lahko zimske dejavnosti izredno zabavne. Pomislite samo na kepanje na domačem dvorišču, izdelovanje sneženega moža in sankanje na bližnji strmini.

Zima je letni čas, ko ljudje ponavadi zmanjšamo telesno dejavnost na minimum, v resnici pa so dejavnosti na zimskem zraku izredno koristne za telo in um.

Poleg hitrejše presnove, ki je posledica uravnavanja telesne temperature in zadrževanja toplote v telesu, zimske dejavnosti spodbujajo prekrvavitev, krvni obtok pa je veliko manj obremenjen kot pri vročih temperaturah. Poleg tega se pri dejavnostih na mrzlem zraku porabi več energije, kar povzroča hitrejše izgorevanje maščobe in posledično hujšanje. To je značilno predvsem za tiste zimske športe, ki zahtevajo veliko vzdržljivosti.

Ste za hitro hojo?

Nihče ne pričakuje, da boste svoje telo vsak dan obremenjevali z zahtevnimi dejavnostmi. Če vam smučanje in drsanje ne dišita preveč, je po mnenju strokovnjakov povsem dovolj, če si vsak dan med 11. in 13. uro privoščite 15 minut hitre hoje. Ni vam treba hoditi kot poklicen tekmovalec v hitri hoji, poskrbite le, da boste hodili hitreje kot ponavadi in tempo naravnali skladno s svojimi telesnimi sposobnostmi.

Ambicioznejši se lahko odločite za sankanje in kepanje. Ob igrivih dejavnostih, ki vas bodo popeljale nazaj v brezskrbne otroške dni, boste povsem nevede potrošili veliko energije in odvečnih kalorij, obenem pa bo vse skupaj dobrohotno vplivalo tudi na vaše duševno počutje. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da se boste tako znebili tudi odvečnega stresa, mračnih misli in skrbi.

Za zelo zaposlene

Takšni napotki so namenjeni predvsem tistim, ki veliko delate. Namesto da bi premor preživeli v bližnjem baru ob kavi, si raje privoščite 15-minutni sprehod, ki bo na vas vplival podobno kot skodelica kave, v pisarno pa se boste vrnili kot prerojeni. Sveži zrak vas bo namreč napolnil s kisikom, s tem pa se bosta izboljšala tako vaša osredotočenost kot tudi razpoloženje.


Paula Bobanović