Zimski izlet v naravo vrne življenju potrebno svetlobo

V zimskih mesecih za našo kondicijo in zdravje ni pomembno le sonce, temveč tudi psihološki učinek. Zaradi daljših noči ter meglenih in hladnih dni so v tem delu leta veliko pogostejša depresivna in mračna razpoloženja.

Zimski izlet v naravo vrne življenju potrebno svetlobo (foto: pixabay) pixabay
1. 12. 2019

Prevečkrat pozabljamo, da je že kratek izlet v naravo in pogled na pokrajino dovolj, da v svoje življenje vrnemo del svetlobe, ki nam je v zimskem času tako zelo primanjkuje, in izboljšamo svoje razpoloženje.

Obenem strokovnjaki poudarjajo, da mrzle okoliščine pozitivno vplivajo tudi na naš obrambni sistem, ki se s tem zgolj utrjuje. V tem smislu nas preživljanje časa na mrazu ščiti pred prehladi, seveda pod pogojem, da smo primerno toplo obuti in oblečeni. Narava umirja misli in dviguje razpoloženje, telesne dejavnosti pa povzročijo, da telo proizvaja več hormona sreče

Preživljanje zimskih dni na prostem je zelo pomembno v času sončnega vremena. Strokovnjaki poudarjajo njegov pomen predvsem zaradi ustvarjanja vitamina D, ki je izredno pomemben za absorpcijo kalcija in izgradnjo kosti. Prav zato so zimske dejavnosti zelo pomembne za ženske v menopavzi, saj sonce upočasnjuje proces osteoporoze. Ker so pozimi dnevi krajši, je dobro izkoristiti vsak sončni žarek. A strokovnjaki tudi opozarjajo, da pri pomanjkanju vitamina D sonce ni dovolj. Več o pomembnosti vitamina D tukaj. 

Ponavadi pozabljamo, da smo v zaprtem prostoru obkroženi z različnimi napravami, od televizorja in radia do DVD-predvajalnika in računalnika. Takšne naprave povečujejo koncentracijo pozitivnih ionov v prostoru. Tako nastajajo električni krogi in elektromagnetne silnice, značilne za čas pred nevihto, ki s seboj prinašajo stres in živčnost. Za razliko od takšnega nezdravega okolja so gozd, voda, sneg in narava polni negativnih ionov, ki telesu vračajo ravnovesje na celičnem nivoju.

Poleg tega zimska pokrajina aktivira vse naše čute, voh, sluh, dotik in vid, svetloba in belina snega pa na naše telo delujeta podobno kot terapija s svetlobo, ki je izredno učinkovita proti depresiji.

Posledica tega je tudi sproščanje celotnega mišičnega sistema, kar povzroča izločanje prej omenjenega hormona sreče, ki ni nič drugega kot naravni stimulator, veliko bolj zdrav od kofeina in drugih poživil.

Če zaradi delovnih, zdravstvenih in drugih razlogov več časa preživite v zaprtih prostorih, vam priporočamo pogosto zračenje prostorov. V toplih prostorih, v katerih je več ljudi, je tudi več virusov in bakterij, zato nujno večkrat na dan za najmanj pet minut odprite okna v pisarnah in drugih prostorih, kjer preživite največ časa.

Paula Bobanović 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri