Pogrevanje nekaterih jedi lahko povzroči zastrupitev s hrano ali prebavne motnje.
Evropski svet za prehrano opozarja, da nekaterih jedi ni dobro pogrevati, ker lahko to povzroči neželene posledice. Nekatere vrste bakterij pri sobni temperaturi od 5 do 65 stopinj Celzija zelo hitro razmnožujejo, kar poveča tveganje za zastrupitev s hrano in povzroči različne prebavne težave, kot so napenjanje, krči in nastajanje plinov.
Poglejmo si, katere hrane ni dobro pogrevati:
1. Riž
Če riž po kuhanju pustite v posodi in ga ponovno pogrejete naslednji dan, lahko tvegate zastrupitev ali prebavne težave. Nekatere bakterije, ki se nahajajo v rižu, lahko preživijo proces toplotne obdelave, zaradi česar bi ga morali pojesti čim prej in ga ne puščati v hladilniku.
2. Krompir
Po tem, ko krompir pustimo stati in ga kasneje ponovno pogrejemo, ta izgubi veliko svojih hranilnih lastnosti, poleg tega pa vsebuje tudi snovi, ki lahko pri segrevanju povzročijo simptome, podobne zastrupitvi.
3. Zelena
Čeprav veliko ljudi uživa svežo zeleno, morajo tisti, ki jo pripravljajo na visokih temperaturah, vedeti, da lahko s tem tvegajo zdravstvene težave. Dejstvo je, da zelena vsebuje nitrate, ki so pod vplivom toplote lahko izjemno škodljivi za zdravje.
4. Rdeča pesa
Nutricionisti priporočajo uživanje surove rdeče pese, ki je odličen antioksidant in vsebuje pomembne minerale in vitamine – vendar pa kuhana pesa naj ne bi bila tako dobra za naš organizem.
5. Piščanec
Zaradi salmonele je priporočljivo uživanje dobro kuhanega piščanca. Če pa ga pustite za kasneje in nato ponovno segrejete, lahko povzroči resno draženje želodca.
6. Gobe
Gob ni priporočljivo pogrevati, saj lahko povzročijo napenjanje in drisko. Prav tako je lahko zelo nevarno, če gobe po kuhanju dlje časa pustite na sobni temperaturi.
Vir: stil.kurir.rs
- Preberite si še: Žival, ki jo prvo zagledate na sliki, razkriva, kdo v resnici ste
- in Zaradi VROČINE zdravniki ODSVETUJEJO eno stvar