To so živila, ki jih je dobro jesti, ko ste pod stresom.
Hrana ne vpliva le na naše fizično zdravje, temveč ima vpliv tudi na naše počutje. Na portalu Health razkrivajo, katere vrste hrane lahko pomagajo izboljšati razpoloženje in poskrbeti, da se lažje soočamo z vsakodnevnimi izzivi in stresom.
1. Mastne ribe
Mastne ribe, kot so losos, tuna, postrv in sardele, so bogate s spojinami za lajšanje stresa, kot so maščobe omega-3, L-triptofan, L-tirozin in vitamin D. L-triptofan in L-tirozin sta koncentrirani aminokislini, ki sta potrebni za proizvodnjo nevrotransmiterjev (dopamina in serotonina), ki uravnavata razpoloženje. Omega-3 maščobe pa vplivajo na področja možganov, ki so vključena v odziv na stres in uravnavanje razpoloženja ter z zmanjšanjem vnetja pomagajo blažiti stres in tesnobo.
Preberite si še:
2. Fižol in leča
Stročnice, kot sta fižol in leča, so povezane s številnimi koristmi za zdravje, od zmanjšanega tveganja za bolezni srca do izboljšanega razpoloženja. Vsebujejo hranila, ki sodelujejo pri uravnavanju razpoloženja in odzivu na stres, vključno z aminokislinami, kot je L-triptofan in minerali, kot je magnezij.
Študija iz leta 2022, v kateri je sodelovalo 8640 ljudi, je pokazala, da je bila pri ljudeh z večjim vnosom stročnic 26 % manjša verjetnost, da bodo imeli visoko stopnjo zaznanega stresa.
3. Jagode
Jagode so bogate z antioksidativnimi in protivnetnimi spojinami, pa tudi z vitamini in minerali, ki sodelujejo pri kognitivni funkciji, uravnavanju razpoloženja in odzivu na stres. Prehrana, bogata z jagodami, je povezana tudi z višjo stopnjo optimizma, zmanjšano stopnjo psihološkega stresa in zaščito pred simptomi depresije.
4. Jabolka, hruške, banane in citrusi
Študija je pokazala, da so imeli udeleženci študije z največjim uživanjem banan, pomaranč in drugih citrusov ter jabolk in hrušk v primerjavi s tistimi z najmanjšim vnosom 24 %, 25 % in 31 % manjše tveganje za stres.
5. Izdelki iz kakava
Kakavovi izdelki, kot so kakavova zrna in kakav v prahu, lahko pomagajo pri lajšanju stresa in izboljšajo razpoloženje. Raziskave kažejo, da lahko uživanje kakavovih izdelkov povzroči kratkoročno izboljšanje razpoloženja in zmanjša simptome tesnobe in depresije, saj med drugim izboljšajo pretok krvi v možgane in interakcijo z nevrotransmiterji, ki sodelujejo pri uravnavanju razpoloženja.
Vir: Sensa.story.hr