Živilo iz vašega vrta, ki ga morate to poletje nujno vključiti v vaš jedilnik

25. 6. 2024
Deli
Živilo iz vašega vrta, ki ga morate to poletje nujno vključiti v vaš jedilnik (foto: Profimedia)
Profimedia

Sestrska rastlina čebule in česna je ena najpogostejših zelenih izbir, razširjenih po slovenskih vrtovih. Velja za superživilo, saj ima številne pozitivne učinke za telo.

POR

Seznam vseh koristi, ki jih prinaša por za naše telo, je res dolg. Od njegovih protivnetnih lastnosti do zaščite pred boleznimi srca in rakom je to živilo, ki ga je vredno vključiti v svojo prehrano.

Je odličen vir vitaminov A, K in C ter vlaknin. Bogat je z antioksidanti, kar pomaga telesu pri boju proti oksidaciji, ki poškoduje celice in prispeva k boleznim, kot je diabetes. Hkrati je tudi odličen vir alicina, koristne žveplove spojine, ki ima protimikrobne lastnosti, znižuje holesterol in tveganje za rakom. Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki redno uživajo pot, do 46 % manjše tveganje za nastanek raka na želodcu v primerjavi z ljudmi, ki pora ne jedo.

Alicin zavira tudi specifične encime v jetrih, ki so odgovorni za nastajanje holesterola, zaradi vsebnosti žvepla pa lahko naravno zniža tudi raven slabega holesterola, kar je še posebej pomembno za tiste, ki so izpostavljeni tveganju za bolezni srca. Po raziskavi, objavljeni v reviji Healthline, je bilo odkrito, da por vsebuje blagodejne spojine, ki varujejo srce, kot je npr. kaempferol. Živila, bogata s kaempferolom, so povezana z manjšim tveganjem za srčni napad ali smrt zaradi bolezni srca.

Por je bogat s prebiotiki – vrsto vlaknin, ki hranijo koristne bakterije v črevesju in spodbujajo absorpcijo hranil, odstranjujejo škodljive odpadne produkte v telesu, ter podpirajo gibanje hrane skozi črevesje in izločanje prebavnih tekočin. Prav tako lahko pomaga zmanjšati vnetje in zaščititi pred boleznimi, kot je sindrom prepuščajočega črevesja.

Je tudi dober zaveznik pri hujšanju, saj z njim dobite hranilne snovi, ne pa kilogramov. Pri pripravi pora pa si velja zapomniti nekaj stvari:

  • Izberite dolga, čvrsta, bela stebla z zdravo čebulico in se izogibajte tisti, ki je porumenela.
  • Če ga shranite v papirnati brisači v hladilniku, lahko ostane svež do enega tedna.

Vir: sensa.story.hr

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO