Živilski etnolog Klemen Košir: Slovenci smo povezani z naravo

Bi zase rekli, da čas radi preživljate v naravi? Si v naravi prečistite misli, pridete po odklop od stresa in nabiranje kondicije? Preverite, kaj o Slovencih in naravi pravi živilski etnolog Klemen Košir. 

Živilski etnolog Klemen Košir: Slovenci smo povezani z naravo (foto: profimedia) profimedia
12. 11. 2021 | Promocijsko sporočilo

Narava še zdaleč ni uporabna le za lepe fotografije na Instagramu, ampak lahko zelo izboljša naše življenje. Sprehajanje po gozdi na primer pomirja, navdihuje, preskrbi telo s svežim zrakom, pospeši proizvajanje hormonov sreče, spočije oči ...

Pa ne le to: iz narave dobimo najbolj kvalitetno hrano, ki se znajde na naših krožnikih. V Mercatorjevih prodajalnah jo najdete pod oznako Radi imamo domače. 

Klemen Košir v ohranjanju avtohtonih sort živali in rastlin vidi kar nekaj prednosti: 

  • Določena žival ali rastlina ima dolgo zgodovino bivanja na specifičnem kraju, zato se privadi na dane razmere, ki se sicer spreminjajo, vendar počasi, zato se lahko dobro prilagodi. 
  • Prednosti avtohtonih sort: da ima določena žival ali rastlina dolgo zgodovino bivanja na določenem kraju in se navadi na dane razmere, ki se sicer spreminjajo, vendar počasi, zato se živali in rastline lahko dobro prilagodijo. 

Prilagodljivost človeka oziroma pridelovalca, ki je dobro spoznal sorto rastline ali živali in sobival z njo dolgo časa. 

"Glede na svoja potovanja po svetu lahko rečem, da imamo (v Sloveniji) visoko kvaliteto sestavin. Slovenci smo povezani z naravo, saj radi nabiramo borovnice, regrat, v gozdu nabiramo gobe ... To je tudi del dednega zapisa, za katerega se ne bojim, da bi izumrl," razloži Košir. 

Več o pomembnosti ohranjanja avtohtonih sorti pa poglejte v videu.

mercator

Radi imamo domače