Živite ekološko in prihranite

Dobro se vedno vrača z dobrim, zato smo vam pripravili nekaj idej, kako lahko naenkrat poskrbite za zdravje svoje družine, zemlje in denarnice ...

14. 10. 2012

Če živite ekološko, boste zagotovo prihranili, zato reciklirajte miselnost, polno izgovorov, da je eko življenje samo za bogataše, in začnite živeti – bogato.

Zelena kuhinja

Okenske police naj zadišijo z bujno rastjo vaših eko zelišč, ki jih presadite z maminega vrta v lončke ali kupite na tržnici. Kuhinja bo nenehno dišala, sveža zelišča bodo dala jedem polnejši okus, vam pa obilico koristnih snovi za zdravje.

In ko smo že pri vrtu – če le imate košček zemlje, ga okrasite s čudovitimi rastlinami, ki poleg hrane za dušo hranijo tudi telo, ne pozabite pa tudi na češnjev paradižnik, jagode in limono v velikem glinenem loncu, če je vaš vrt 'le' balkon.

Posode ne perite na roke, saj tako porabite kar štirikrat več vode, kot če bi zamudno delo opravil pomivalni stroj – prihranili boste toliko vode, da se boste lahko celo leto prhali 'brezplačno'. Kupujte varčne gospodinjske aparate, gumbe pa premaknite na eko programe.

S kuhanjem v odkriti posodi boste porabili več kot trikrat toliko energije kot v pokriti, zato vedno uporabljajte dobro prilegajočo se pokrovko. Najboljše so tiste, ki omogočajo kuhanje z malo vode, tako da se ohranijo še vitamini. Če so steklene, še bolje, saj boste lahko brez odkrivanja spremljali procese kuhanja.

Sveže iz košare

100-odstotni, najokusnejši ter najbolj bogat s koristnimi snovmi je sok, ki ste ga pravkar iztisnili iz kakovostnega sokovnika (ki zelo dobro ožema, da ne odvržete pol sadeža). Resnično popoln sok vas bo stal manj kot kupljeni in z aditivi ter sladkorji prepojen nektar.

Ostanke sadja in zelenjave porabite za hranilno masko za roke - 'kašo', ki je ostala v sokovniku po stiskanju soka, namažite na roke, čeznje dajte plastične rokavice in počasi, v miru popijte svoj sok ter nahranite še kožo na rokah.

Sadja, ki se je začelo gubati, ne odvrzite – nakrhljajte ga in posušite, iz njega skuhajte kompot, naredite sadne kolačke ali mu dodajte nekaj sočnih sadežev in skuhajte marmelado.

Čiščenje

S krpami z mikrovlakni lahko čistite brez čistil, saj s svojo sestavo nase vežejo umazanijo. Če boste čistili sproti, boste lahko skoraj popolnoma pozabili na čistila, če pa bo vaš 'prijatelj' še čistilni aparat na paro, bo vaše stanovanje ekološko neoporečno, vaša denarnica neokrnjena, vest z vedenjem, da v podtalnico ne spuščate kemičnih spojin, pa čista kot vaše stanovanje.

Ko bo treba uporabiti čistilna sredstva, uporabite kis in jedilno sodo. Nekaj namigov: okna se bodo bleščala, če jih boste zdrgnili z zmečkanim časopisnim papirjem, ali pa če boste v vodo, s katero splakujete, dodali malo kisa.

Z alkoholnim kisom in jedilno sodo se boste znebili zapečenih stvari na štedilniku ali posodi ter očistili vodni kamen in drugo nesnago v kopalnici, pipe pa bodo zasijale. Iz hladilnika boste odstranili neprijetne vonjave, če ga boste po čiščenju splaknili z vodo in malo kisa. Preproge posesajte in če na njih ni madežev, jih navlažite z vodo, ki ste ji dodali kis – dlake se bodo rahlo dvignile, barve pa osvežile.

Perite ekološko

Raziskava ZPS nam je pred slabim letom razkrila, da s pralnimi kroglami in oreščki ne moremo nadomestiti praška, saj so ugotovili, da ne perejo nič bolje kot čisto navadna voda. A kljub temu se lahko oddahnemo – ker nas je večina že prala z njimi, smo uvideli, da lahko porabimo tudi veliko manj praška ... brez krogel in pralnih oreškov.

Če v stroj damo še pralni listič ali dva (ti pa preverjeno delujejo), da se naše perilo ne bo razbarvalo, nam ne bo treba vključevati napol polnih pralnih strojev, ker nujno potrebujemo neko oblačilo, temveč lahko skupaj peremo perilo različnih barv in se bo zato boben v našem stroju manjkrat vrtel.

Ne pozabimo tudi na kis, ki ga lahko uporabljamo namesto agresivnih kemičnih pripravkov proti nabiranju kamna – poskrbel bo za kamen ter za poživitev barv oblačil, na katera bo deloval tudi rahlo razkuževalno in kot mehčalec.

Vaši najmlajši

S pralnimi plenicami boste prihranili in privoščili ritki najmlajšega najbolje, izposojajte si in posojajte igrače, oblačila, knjige ... Šolskih zvezkov ne zavijajte v plastične ovitke – otroci naj jih z lepim odnosom čuvajo, in nikar v novem šolskem letu ne kupujte novih – vedoželjni šolarji naj jih popišejo do konca, le tako se bodo naučili, da je stvari treba porabiti, obenem pa tudi, da snovi iz prejšnjega leta ne gre zavreči in da je lahko tudi v novem letu še kako koristna.

Avto

Napolnite svoj avto ali bodite sopotnik – odtipkajte www.prevoz.org in poiščite sopotnike ali šoferja ter obenem prihranite ali zaslužite za bencin, še bolje pa bi bilo, da bi si omislili kar pogon na plin – okolju in denarnici veliko prijaznejša naložba se vam bo povrnila že v enem letu.

Sončna energija

Namesto da trošite denar in z baterijami močno onesnažujete okolje, kupite takšne, ki jih lahko polnite sami – polnilnik preprosto nastavite soncu, vanj položite svoje baterije in jih nahranite s sončno energijo. Če si boste kupili polnilnike na sonce, boste lahko tudi svoj prenosni telefon, i-pod ali miško namesto z elektriko polnili s sončno energijo.

Plastika

Če že vzamete ali celo kupite plastično vrečko, jo uporabljajte toliko časa, dokler se ne strga, ali jo uporabite za smeti (le zakaj bi kupovali namenske vrečke za smeti?). Pa plastenke? Ste že kdaj računali, koliko zapravite z ustekleničeno vodo? Steklenička v stari nogavici bo vašo vodo ohranila svežo, nogavica pa jo bo varovala in ohranjala temperaturo ter ji dala vaš pečat.

 

Petra Arula