Življenje brez strupov

Dandanes strupi na nas prežijo z vseh strani - v obliki pesticidov, umetnih kemikalij za "izboljšanje" prehrane, v kozmetičnih izdelkih, celo v oblačilih, vzmetnicah in embalažah. Težava je, ker te toksične umetne snovi blokirajo naravne procese v telesu ali pa jih celo modificirajo. Kako lahko svoje življenje čim bolj zaščitimo pred strupi? 

Strupom v prehrani se lahko izognemo tako, da podpiramo ekološko lokalno hrano. Čeprav se nam bo sprva morda zdela dražja, bomo sčasoma ugotovili, da je potrebujemo manj, ker je bolj hranljiva.  (foto: Profimedia) Profimedia
6. 7. 2016

1 teden uživanja ekološke hrane zmanjša raven pesticidov v krvi za 90%

Nedavna raziskava iz Univerze RMIT (ZDA), ki je bila objavljena v reviji Environmental Research (Okoljske raziskave) je odkrila, da dieta z ekološko hrano že v enem tednu občutno zmanjša raven pesticidov v telesu - in to za kar 90 %

"Veliko teh snovi je bilo prvotno razvitih kot živčni plini za namene kemične vojne, zato vemo, da imajo toksične učinke na živčni sistem v velikih količinah. Konvencionalna prehrambena industrija pogosto uporablja organofosfatne pesticide, ki so nevrotoksini (strupeni za živčni sistem), ki vplivajo na živčni sistem tako, da blokirajo pomembne encime. Nedavne študije so vzbudile skrb glede učinkov na zdravje teh kemikalij, tudi pri relativno majhnih količinah. Ta študija je pomemben prvi korak k razširjanju razumevanja o vplivu ekološke hrane." Dr. Liza Oates

Avtizem?

Vzrok avtizma še vedno ni poznan, dejstvo pa je, da je pojavov avtizma vse več. Vse več raziskav z različnih področij kaže, da je avtizem po vsej verjetnosti povezan s toksini, ki jim je izpostavljen plod preko matere. 

"Kar se v bistvu dogaja med nosečnostjo je, da obstajajo določena bolj občutljiva obdobja, ko je plod ranljiv do mnogo majhnih molekul - na primer plasticiranih snovi, zdravil na recept, okoljskih pesticidov in drugih. Nekatere od teh majhnih molekul spremenijo normalen potek razvoja. Avtizem se zdi močno povezan s stopnjo genitalnih malformacij moških genitalij, kar nakazuje na okoljsko obremenitev in učinek je presenetljivo močan. Najmočnejši kazalci na avtizem so povezani z okoljem in prirojenimi malformacijami moškega reproduktivnega sistema," je dejal Andrey Rzhetsky, profesor genetske medicine in človeške genetike na čikaški Univerzi. 

Kokosovo olje namesto kreme za sončenje

Znano je, da mnoge kemikalije, ki so prisotne v popularnih kremah za sončenje, precej ironično povzročajo raka. Med drugim so to te snovi: para-aminobenzoična kislina (PABA), na primer oktil-dimetil PABA; benzofenoni, še posebej benzofenon-3 in oksibenzon; cinamati, še posebej oktil-metoksicinamat (OMC); homosalat; 4-metil-benziliden kamfor (4-MBC); retinil palmitat. 

Najpogostejši sta retinil palmitat in oksibenzon

Retinil palmitat je oblika topičnega vitamina A, ki se uporablja v kremah za sončenje. Vendar ob daljši izpostavljenosti soncu povzroča razvoj kožnih lezij in tumorjev. Prisoten je tudi v mnogih drugih kozmetičnih produktih. 

Oksibenzon je kemikalija, škodljiva endokrinemu sistemu, ki povzroča hormonske motnje in poškodbe celic. Nahaja se v veliki večini krem za sončenje. 

Poiščimo sončne kreme, ki vsebujejo minerale cinka in titana, namesto zgoraj opisanih kemikalij.

Sončne kreme koži ne dopuščajo absorbcije vitamina D skozi sončno svetlobo. 

Kokosovo olje zagotavlja sončno zaščito (približno 8). Poleg tega hidrira kožo. Ob daljši izpostavljenosti močnemu soncu ga lahko kombiniramo z naravnimi kremami za sončenje.  

Kako strupe izločiti iz prehrane

Umetna barvila, sladila in konzervansi, poleg seveda pesticidov in drugih strupov, ki preidejo v hrano že v času pridelave, so recept za slabo zdravje. Določena živila, na primer sladkor in kava, pa imajo še zasvojljive lastnosti, zaradi česar je odvajanje od njih še toliko težje. 

Umetne snovi v prehrani imajo močan vpliv na hormon leptin, ki uravnava našo prebavo in občutek lakote. Pomanjkanje leptina povzročimo s prekomernim uživanjem sladkorja in procesirane hrane ter s premalo spanca. Posledično izkušamo močnejšo lakoto in počasnejšo prebavo. Več o povezavi med prehrano in hormoni tukaj: Naravni načini uravnovešanja hormonov

Pijmo prave pijače. To je voda, čaj, rastlinsko mleko (mandljevo, riževo, kokosovo), sveži sadni ali zelenjavni sok. Tako izločimo umetne pijače, ki vsebujejo umetna sladila, koncentrate, konzervanse in seveda pesticide! 

Najbolj očiten nasvet - popolnoma izločimo hitro prehrano in cvrtje

Vnašajmo polnovredna živila - to so preprosto živila, ki so ostala nedotaknjena, odkar so zrasla. 

Izločimo izdelke, ki so označeni kot "nizkomaščobni" ali "brez maščob". Ti izdelki imajo dodane sladkorje ali ogljikove hidrate v procesu odstranjevanja maščob. Maščobe naše telo potrebuje - dobre maščobe seveda!

Uživajmo polnovredno zrnje ali še boljše kalčke. Bela moka je za našo prebavo najhujši udarec. Polnovredno zrnje pomaga iz našega črevesja izločiti gluten. 

Prenehajmo jesti, ko smo siti

Izločimo umetna sladila. Namesto njih uživajmo med, kokosov sladkor, javorjev sirup, suho sadje, sadje (če že imamo potrebo po sladkem). 

Izločimo rafinirana olja. To so procesirana olja, hidrogenizirana olja, rastlinska olja, sojino olje, koruzno olje, margarina... Bolje uporabljati hladnostiskana olja, pri kuhi in peki pa se najbolje obneseta sezamovo in kokosovo olje.

Obrok naj ne vsebuje več kot 5 sestavin. Tako zagotovimo tudi manj procesiran in bolj naraven obrok. 

Strupom v prehrani se lahko izognemo tako, da podpiramo ekološko lokalno pridelano hrano. Čeprav se nam bo sprva morda zdela dražja, bomo sčasoma ugotovili, da je potrebujemo manj, ker je bolj hranljiva, še posebej če upoštevamo zgornje nasvete.