Najboljše rešitve za pravo spomladansko čiščenje vašega doma!

29. 3. 2016
Deli
Najboljše rešitve za pravo spomladansko čiščenje vašega doma! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Vse kar potrebujete, da bi vaš dom zasijal, že imate na svojih kuhinjskih policah. Če mislite, da naravni pripravki ne delujejo dovolj dobro, dovolite, da vas naša zgodba prepriča v nasprotno.

Sem ženska v tridesetih, zaposlena – zelo zaposlena – mama, žena in gospodinja. Občutek imam, da sem še najbolj slednje. Gospodinjenje mi jemlje ves prosti čas, zato sem hišna opravila spremenila v svoj konjiček (najbrž zato, ker za prave konjičke niti nimam časa). Če pa gre že za konjiček, sem si rekla pred petimi ali šestimi leti, je treba v njem uživati in se zraven zabavati. Ali to, ali pa mi ne preostane drugega, kot da to Sizifovo delo zasovražim in ga sovražim do konca življenja!

Tudi sicer sem – tako pravijo moji najbližji – ekološka čudakinja, ki rada verjame, da lahko prihodnjim generacijam zapusti tudi kaj dobrega. Prav zato sem se že pred časom odločila za ekološko čiščenje hiše. Uživam namreč ob misli, da moj otrok, medtem ko se valja po tleh, ne briše ostankov kemikalij, ob tem pa sama za povrhu še prihranim, ker ne kupujem več tistih pisanih embalaž, s katerimi sem včasih polnila kopalniške omarice.

Vem, da moje malo ekološko čiščenje ne bo rešilo planeta, a mi je kljub temu v zadovoljstvo, ker vem, da delam vsaj nekaj. In že zato se je vredno potruditi, saj imajo največjo korist od sredstev za čiščenje njihovi proizvajalci, medtem ko nam, našemu okolju in našim denarnicam povzročajo le škodo.

Kraljica gospodinjstva

Namesto celega kupa sredstev za čiščenje imam danes v omarici pod umivalnikom samo polno jedilne sode, alkoholni in jabolčni kis, limono ter nepogrešljivo olje čajevca in sivke. Tako so čistile naše babice in, če nič drugega, lahko tako nadaljujemo njim v spomin.

Jedilna soda je kraljica gospodinjstva in, tako kot mala črna oblekica, nekaj, kar bi morala imeti vsaka moderna ženska. Poleg vsega je v večjih pakiranjih po zelo ugodnih cenah dostopna na policah vseh trgovskih centrov.

Če imate težave z neprijetnimi vonji v hladilniku, vanj postavite posodico z jedilno sodo, ki bo vpila vse neprijetne vonje od hrane, že ena sama žlička sode, ki jo boste vrgli v novo vrečko za smeti, pa bo neprijetne vonje vpila tudi tam. Pravi blagoslov v poletnih mesecih! Če posodo pomivate na roke, sodo lahko dodate tudi v vodo za pomivanje, predvsem če se mučite z mastnimi ponvami. Tudi koža na rokah jo bo bolje odnesla.

Preproge sesam enkrat tedensko, pred sesanjem pa jih pogosto posipam z jedilno sodo, ki vpije vse neprijetne vonje. Pustim, da deluje pol ure, nato posesam. Enako velja za podloge, na katerih ležijo hišni ljubljenčki, pa tudi za mačje stranišče, za katerega zadošča, da po dnu, preden ga prekrijem s peskom, potresem za eno žlico jedilne sode.

Življenje brez umetnih pen

Soda mehča vodo in odstranjuje kamen, zato poskusite namesto z različnimi kemikalijami stene školjke posipati s sodo. V vodo zlijte skodelico alkoholnega kisa in enako količino sode ter pustite delovati dve uri. Prišlo bo do majhnega kemičnega procesa, ki pa je povsem nenevaren. Če se je pod robovi školjke nabrala plesen, v plastični posodi zmešajte alkoholni kis in sodo ter v to mešanico pomočite kosme vate in z njimi obložite robove.

Pustite delovati uro ali dve, nato pa vse obrišite. Delovalo bo kot čudež, saj učinek ne bo nič slabši od tistega, ki ga povzročijo rdeče in zelene tekočine iz trgovin, ki so lahko tudi smrtno nevarne. Z raziskavami so ugotovili, da nam te sestavine škodijo bolj kot na primer izpuhi iz tovarniških dimnikov ali tisti iz starih ‘dizelašev’.

Soda je tudi odlično sredstvo proti vodnemu kamnu, zato ji dodam kapljico ali dve limoninega soka in z njo potresem tako umivalnike kod kad. Življenje brez umetnih pen, ki nas navdušijo le za prvih pet minut, me danes osrečuje bolj kot kdaj koli!

Da je pametno dati dve žlici sode v predalček za prašek, ne glede na to, ali perete belo, črno ali pisano, vam bo svetoval vsak serviser bele tehnike, saj bo to najboljša preventiva za vaš pralni stroj, hkrati pa bo tudi voda, v kateri se perilo pere, mehkejša. To bo dober nadomestek za tablete in praške proti vodnemu kamnu.

Mehčalci za perilo, ki jih uporabljate v majhnih količinah, po besedah toksikologov niso tako nevarni, kot se govori, toda tudi to majhno nevarnost lahko odstranite iz svojega življenja. Sama v predalček za mehčalec zlijem malo jabolčnega kisa in kakšno kapljico eteričnega olja. Učinek je čudežen: vonj po jabolčnem kisu izhlapi enako hitro kot vonj vašega industrijskega mehčalca za perilo, ki vas dela zadovoljne le, ko perilo obešate.

Čista rešitev za okna

Pralni in pomivalni stroj očistim s sodo vsaka dva meseca. Dovolj je, da predalček za prašek napolnite s čudodelnim praškom in nastavite enega od krajših programov. Zagotovo boste presenečeni.

Odtoke v kopalnici in kuhinji enkrat mesečno preventivno očistim z navadno grobo mleto kuhinjsko soljo. V odtok je stresem za eno skodelico in zalijem z vrelo vodo. Kemikalij za odmaševanje odtokov sem se znebila z največjim veseljem. Če pride do resnejše zamašitve, rešitev poiščite v vročem jabolčnem kisu, a le v primeru, da niste prej v odtok zlili kakšnega kupljenega sredstva.

Jabolčni kis v razpršilniku

V kuhinji največ uporabljam jabolčni kis v razpršilniku. Z njim čistim kuhinjske površine, mastne madeže na kuhinjskih elementih, skratka vse. Za lepši vonj kanem v stekleničko nekaj kapljic sivkinega olja. V drugem razpršilniku, ki ga uporabljam za okna in steklene površine, zmešam vodo in deciliter alkoholnega kisa. Krasota za okna! Pa brez skrbi, neprijeten vonj bo izginil v trenutku.

Ker je alkoholni kis naravna kislina, lahko z njim, v kombinaciji s toplo ali hladno vodo, očistite vse, kar vam pade na misel. Na primer plesen, ki se je nabrala na tistih majhnih cevčicah v pralnem stroju, pa notranjost pečice, stene kopalnice, pohištvo iz ratana. Kis nasploh učinkovito odstranjuje rjo in vodni kamen.

Ker ima tudi blag razkuževalni učinek in preprečuje razvoj bakterij, ga lahko razredčenega z vodo uporabljate tudi za pomivanje lesenih površin, na katerih pripravljate hrano, in posode, predvsem tiste, v kateri hrano shranjujete.

Čudežno olje

Tla pomivam z navadno vodo, v katero kanem nekaj kap­ljic čajevca, najbolj čudodelnega eteričnega olja. Znano je, da čajevec deluje kot razkužilo, ker pa uničuje tudi viruse, ki so v zraku, ga imam, zmešanega z vodo, še v razpršilniku. Vsake toliko z njim poškropite prostore svojega stanovanja, predvsem v času gripe in prehladov. Čajevec lahko uporabite celo v boju proti glivicam ter z njim premažete kote stanovanja, predvsem tiste za omarami.

Olivno olje in robčki za otroške ritke

Prah brišem z navadnim omelom, pohištvo pa nato spoliram s krpo, namočeno v olivnem olju, ali pa kar z robčki za otroške ritke. Ti naj bi bili manj škodljivi od sredstev za poliranje in so, tako v kuhinji kot v kopalnici, odlična prva pomoč za vse madeže.

Platnena vrečka

Za konec pa še en velik apel: v trgovino se vedno odpravite s platneno vrečko! Ženske vedno vlačimo s seboj ogromne torbe, zakaj ne bi imele v njih še platnene vrečke? Priznajte, da vam gredo majhne plastične vrečke, ki jih imate po predalih cel kup, neskončno na živce, platnena pa bo vam in našemu planetu lahko služila dobro in dolgo časa. Začnite pri sebi in naredili boste največ!

Limonin sok

Limonin sok je kot ustvarjen za najrazličnejše oblike čiščenja in za odstranjevanje neprijetnih vonjev iz kuhinje, včasih pa tudi z rok, na primer po sekljanju česna ali čiščenju rib. Iz limone boste zlahka pripravili univerzalno čistilo: v embalaži z razpršilcem zmešajte sok ene limone, 15 kapljic limoninega eteričnega olja in liter vode. Limonin sok ni le dobro čistilo, temveč tudi odličen odstranjevalec vodnega kamna s kuhinjskih armatur in posode.

Da bi preprečili nabiranje vodnega kamna, z limono premažite kuhinjske pipe tudi tik pred poliranjem. Limono lahko uporabite tudi za razkuževanje mikrovalovne pečice: vanjo postavite posodo z vodo in malo limone ter pečico vklopite za nekaj minut.

Gabrijela Pajić