Življenje v naravi izboljša zdravje

Vsi se zavedamo, da čas preživet v naravi vpliva blagodejno na naše zdravje in počutje. Svež zrak, tišina in naravni zvoki umirijo naš um in nahranijo našo dušo. Stran od elektronike, prometa in kaosa lahko tudi živimo dlje. Kako?

Življenje v naravi izboljša zdravje (foto: profimedia) profimedia
17. 9. 2022

Raziskava, objavljena v Environmental Health Perspectives, je ugotovila, da imajo ženske, ki živijo obkrožene z več vegetacije, občutno nižjo stopnjo umrljivosti kot ženske, ki živijo v področjih z manj zelenih površin. Raziskava je bila narejena tekom osmih let na 108,360 ženskah. 

Povezava med krajem domovanja in boleznijo je bila najmočnejša pri boleznih dihal in raku. Ženske, ki so živele v naravi z veliko rastlinja, so imele 34% nižjo stopnjo smrti povezanih z dihali in 13% nižjo stopnjo smrti zaradi raka. Raziskovalci so zaključili, da vegetacija omogoča možnosti za fizično aktivnost, zmanjša različne škodljive izpostavljenosti, poveča socialno vključenost in predvsem izboljša duševno zdravje.

Ženske, ki živijo v naravnih in zelenih področjih imajo manj možnosti izpostavljenosti negativnim vplivom onesnaženega zraka, hrupa in stresnega tempa mestnega okolja.

Močno povezavo so našli tudi pri duševnem zdravju, ki vpliva na manjše ravni depresije, in opazili za 30% nižjo stopnjo depresije pri tistih, ki so živele v naravi.

Tudi študije v preteklosti so že dokazale povezavo med mestnim življenjem in duševnim zdravjem, tako, da imajo prebivalci v mestih višje stopnje psihoz, depresij in anksioznih motenj.

To je dokazala tudi študija objavljena v reviji Nature, ki je pokazala, da imajo ljudje, ki so odraščali in živeli v mestih, bolj aktivno amigdalo, predel možganov, ki regulira čustva kot so anksioznost in strah, ki se pogosto aktivira v stresnih situacijah.

 Kje pa vi živite? Bi se preselili v bolj zelena področja?

Če ne živite v naravi, pa se le potrudite, da preživite čim več časa v zelenem okolju. Preberite si, kako so znanstveniki obrazložili, da hoja v naravi vpliva na možgane.

Povzeto po: davidwolfe.com