Znanstveno dokazano: uporaba Facebooka škoduje spancu

Čas, ki ga preživimo na socialnih omrežjih, lahko kruto vpliva na naše zdravje. Študije, ki so jih opravili na Univerzi v Kaliforniji, kažejo, da druženje na spletu povzroča motnje spanja, problem pa dandanes postaja vedno bolj premo-sorazmeren: zelo pogosto se poslužimo Facebooka zato, ker ne moremo spati.

Znanstveno dokazano: uporaba Facebooka škoduje spancu (foto: Profimedia) Profimedia
3. 3. 2019

Gloria Mark, profesorica informatike na Univerzi v Kaliforniji, Irvine (UCI), je odkrila, da prepogosto obiskovanje socialnih omrežij vodi v utrujenost in v korelaciji s škodljivimi vplivi modre svetlobe, ki jo oddajajo zasloni naših pametnih telefonov, škoduje spanju. Gre torej za začaran krog, v katerem smo ujetniki moderne tehnologije in pretočnosti informacij: ker smo utrujeni in težko zaspimo, se vrnemo na socialna omrežja in tako utrujenost še poglobimo.

Na Univerzi so izvedli poskus, v katerem so 71 študentom na mobilnike in prenosne računalnike inštalirali poseben program za merjenje uporabe socialnih omrežij. Vsakič, ko so se le-ti logirali na enega izmed spletnih portalov, poslali sporočilo ali nekoga poklicali, je program beležil čas aktivnosti.

Rezultati so bili šokantni. Izkazalo se je, da:

  • ogromno študentov ure in ure preživi na Facebooku – aktivnost se pogosto zavleče tudi pozno v noč.

  • 20 od 71 študentov je priznalo, da je čas na facebooku del njihovega vsakodnevnega rituala pred spanjem, le ta pa se lahko zavleče pozno v noč - odvisno od objavljenih vsebin in znancev, ki so v tistem času na voljo za povezovanje.
  •  je povprečni čas spanja študenta 7.9 ur na dan, kar je priporočljiva količina za to starostno skupino, vendar je bilo zastrašujoče dejstvo, da je količina spanja na dan variirala med 2.6 in 14 ur. Na to je najbolj vplivalo surfanje po socialnih omrežjih. 
  • mnogi študenti so zaradi nerednega spanja in neuravnovešenega urnika kazali znake kroničnega pomanjkanje spanja.

Beležili so jim tudi raven stresa, ki je vezan na delo in na produktivnost, študenti pa so morali pisati urnik spanja.

Kadar nam primanjkuje spanca, smo še bolj dovzetni za raznovrstna odvračanja pozornosti!

Ena od možnosti za rešitev problema:

  • ustvariti urnik, ki se ga uporabnik socialnih omrežij striktno drži; z zavedanjem, da eno uro pred spanjem ni dobro gledati v ekrane, najsibo to televizija, računalnik, tablica ali prenosni telefon, saj zmotijo delovanje možganov in posledično smo, tudi ko se vendarle spravimo v posteljo, tako prebujeni, da se le stežka umirimo in kvalitetno spimo.
  • avtomatično izklopite vse elektronske naprave dve uri pred spanjem. Namesto tega vzemite v roko dobro knjigo ali pa namenite čas sebi v obliki kopeli, masaže, privoščite si sproščen večer ob pogovoru v partnerjem ali branju pravljic z otroci, igranju družabnih igric, sprehodu psa ...

Če zgolj za nekaj ur dnevno izvzamemo internet iz našega življenja, kaj kmalu spoznamo, da obstaja mnogo drugih oblik zabave in sprostitve, ki nas  na dolgi rok mnogo bolj izpolnjujejo in ne izčrpavajo. 

Vir: Medical daily

Preberite še: