5 idej, kako vsak dan praznovati dan Zemlje

Ste vedeli, da je 22. april svetovni dan Zemlje? Vendar dan Zemlje lahko praznujete vsak dan! 

5 idej, kako vsak dan praznovati dan Zemlje (foto: Profimedia) Profimedia
22. 4. 2022

Tukaj je nekaj idej, kako lahko slavite svetovni dan Zemlje - vsak dan! 

Ne uporabljajte avtomobila

Zadajte si cilj, da cel dan (ali pa kar cel vikend) ne boste uporabljali avtomobila. Po opravkih se odpravite s kolesom ali javnim prevozom. Še bolje je, če to postane redna praksa; en vikend v mesecu naj bo brez uporabe avtomobila.

Izognite se živilom živalskega izvora

Znano je, da imajo živila živalskega izvora v splošnem veliko večji ogljični odtis, kakor živila rastlinskega izvora. Danes se prehranjujte z rastlinsko prehrano, nato pa si tudi v prihodnje enkrat tedensko privoščite "brezmesni dan".

Posadite drevo

Drevesa so tista, ki skrbijo za čist zrak in okolje. Težava pa je v tem, da se zaradi ljudi gozdovi krčijo, zaradi česar Zemlja trpi. Pridružite se kateri od akcij pogozdovanja, ali posadite drevo kar na domačem dvorišču. Pazite le, da izbirate drevesa, ki so za območje značilne in ne bodo ogrožale drugih avtohtonih vrst.

Uvedite spremembe v svojem življenju

Super je, če se enkrat letno zavemo, kako zelo pomemben je naš planet. A ključno je, da s tem zavedanjem živimo prav vsak dan. Potrebne so dolgoročne spremembe, ki bodo pripomogle k zeleni prihodnosti. Zadajte si cilj, da boste vsak teden uvedli eno spremembo v svojem življenju, ki bo poskrbela za zdravje planeta.

Pridružite se 5-tedenskemu izzivu za Zemljo

Pri sensi tudi letos organiziramo že tradicionalen Izziv za Zemljo. 5 tednov bomo za vas pripravljali ekološke vsebine in pisali o tem, kako lahko vsak posameznik poskrbi za okoljsko zdravje. Pridružite se nam tudi vi in v času izziva na svoj e-mail prejemajte nasvete, trike in predloge, kako zmanjšati svoj vpliv na okolje.

Pridružite se izzivu >