Ali veste, da lahko KONOPLJO uporabljamo tudi za gradnjo? (VIDEO)

V drugem tednu projekta "5 tednov za Zemljo" smo obiskali Goričke Iže, kompleks hiš, ki so narejene iz naravnih in tradicionalnih materialov. Zvezda kompleksa je zagotovo Konopljina Iža, hišica, narejena iz konoplje.

Ali veste, da lahko KONOPLJO uporabljamo tudi za gradnjo? (VIDEO) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 4. 2022

Drugi teden izziva za Zemljo je tu

Nadaljujemo z vsebinami, nasveti in triki, kako bolje poskrbeti za našo Zemljo. Še vedno se nam lahko pridružite tukaj.

Spoznajte Goričke Iže

Kompleks Goričke Iže se razprostira sredi Krajinskega parka Goričko in je sestavljen iz večih stavb: 

  • Velbana Iža je modernejša hiša, zgrajena iz ročno narejenih opečnih zidakov ter izolirana z naravnimi materiali.
  • Indašnja Iža je tradicionalna prekmurska hiša, obnovljena v z naravnimi materiali, ki so jih naši predniki uporabljali nekoč. 
  • Konopljina Iža pa je nedvomno zvezda kompleksa; glavni material, ki je bil uporabljen za gradnjo, je konopljin pezdir, mešan z apnom. Stene iz konoplje omogočajo ognjevarnost ter predstavljajo dobro izolacijo pred vlago, temperaturo in celo elektromagnetnim sevanjem. Hiša je pokrita s trstiko, materialom, ki ga na Prekmurju uporabljajo že stoletja.

Goste pa poleg omenjenih hiš čaka tudi savna, narejena v velikem obnovljenem sodu ter prireditveni prostor, urejen v nekdanjem skednju. 

Podjetje si želi drugim približati tradicijo ter obenem ohranjati zdrav planet. Prizadevajo si, da pri gradnji uporabljajo čim več naravnih materialov, prav tako pa se trudijo obnavljati staro pohištvo in mu dati novo življenje.

Več o Goričkih Ižah si poglejte v videu.