Tisti, ki opazuje lepoto Zemlje, najde ključ za življenje

Da bi si sploh želeli pomagati Materi Zemlji, moramo sprva z njo stkati odnos. Pomoč njej namreč lahko izvira zgolj iz ljubezni do narave. Ljubezen do nje pa krepimo... v naravi seveda. 

Tisti, ki opazuje lepoto Zemlje, najde ključ za življenje (foto: pexels) pexels
28. 4. 2021 | Promocijsko sporočilo

"Človeško srce, ki je proč od narave, postane trdo."
- Standing Bear

Šele takrat, ko bomo v sebi čutili globoko povezanost z gozdovi, rekami, travniki, jezeri, živalmi... Šele takrat nam bo postalo zares mar za Zemljo. 

Poleg tega so znanstveniki odkrili, da čas, ki ga preživimo v naravi, vpliva tudi na fizične spremembe v naših možganih. Čas preživet v naravnih okoljih, kjer ni veliko ljudi in hrupa, pomaga ljudem, da umirijo svoj um in se osrediščijo v ta trenutek. 

Že sam pogled na zelenje ugodno vpliva na naše razpoloženje. Pri vsakemu udeležencu sprehoda v naravi pa so raziskovalci opazili občutno zmanjšanje živčne aktivnosti možganske skorje, dela možgan, ki je odgovoren za duševne bolezni, ter zabeležili zmanjšanje negativnih in obsesivnih misli. Pri tistih, ki so se sprehajali po mestu, tega učinka ni bilo.

Aktivnost v naravi poleg tega, da zdravi depresijo, zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen in raka, zmanjša tudi našo psihično izčrpanost, stres, umiri um in poveča kreativno razmišljanja, izboljša spomin, poveča samozavest in spodbudi izločanje endorfinov. 

Če imate radi družbo, si poiščite zanimivega partnerja za hojo, če pa veliko delate z ljudmi, boste morda bolj uživali v samoti ali s psom.

Narava je najboljša terapevtka, ki podari občutek svobode in povezave z Zemljo. Pozorno opazujte svet okoli sebe - občudujte spomladanske cvetlice, drevesa, potok, ptice in nebo. Vdihnite zrak. Bodite veseli, da imamo tako čudovito naravo. 

Tisti, ki čutijo močno povezanost z naravnimi danostmi, so pogosto srečnejši od tistih, ki razmišljajo drugače!

Zato nikoli ne prenehajte raziskovati gozdov, travnikov, hribov, dolin ... Bolj boste blizu naravi, manj boste v stresu in bolj boste zdravi. In prav zaradi tega se boste zagotovo tudi v vsakodnevnem življenju bolj trudili, da delate dobro! 

Tudi David Urankar pravi, da se je v zadnjem letu še bolj povezal z naravo. Za naravo pa si prizadeva tudi podjetje Telemach, ki je v enem letu s svojo sončno elektrarno zmanjšal ogljični odtis za dobrih 250 ton! Televizijski voditelj se je o spremembah, ki jih sprejemajo, da bodo vse bolj Zemlji prijazno podjetje, pogovarjal z Greto Ravnikar, vodjo korporativnega komuniciranja in odnosov z javnostmi pri Telemachu. Poglejte si njun pogovor: 

Poglejte si še: 10 načel trajnostnega življenja, ki jih lahko posvojite tudi vi

Na naš SENSA izziv ZA ZEMLJO se lahko še vedno prijavite TUKAJ.