Ekologija za tanke denarnice

Če se sprehodimo po trgovinah, lahko opazimo, da so ekološko pridelani izdelki velikokrat dražji, kakor ostali. Morda se ob tem vprašate, ali si sploh lahko privoščite biti ekološki? Lahko. Preverite nekaj idej, kako lahko delujete okolju prijaznejše tudi, če si ne morete privoščiti dražjih izdelkov.

Ekologija za tanke denarnice (foto: profimedia) profimedia
16. 5. 2022

Sadje in zelenjava

Idealno je seveda, če si zelenjavo lahko pridelate doma. Seveda pa to ni vedno opcija. V kolikor si želite domače pridelke (ki so velikokrat tudi dražji), se odpravite na bližnjo tržnico in povprašajte o kosih, ki niso tako estetski. Taki so ponavadi umaknjeni iz prodaje, kar pa še ne pomeni, da niso dobri. Ne samo, da boste tako zelenjavo dobili po nižji ceni, s tem tudi preprečite zavrženo hrano, ki je čisto dobra in užitna.

Oblačila

Trajnostna oblačila imajo pogosto visoke cene. Temu je navadno tako, ker so kvalitetni materiali že sami po sebi dražji, prav tako pa taka podjetja navadno pošteno plačujejo svoje delavce (z razliko znamk hitre mode, kjer so delavci velikokrat premalo plačani in delajo v groznih razmerah). V primeru, da si trajnostnih oblačil ne morete privoščiti, so odlična alternativa oblačila iz druge roke. Slednja so lepo ohranjena in cenejša, kakor v trgovinah.

Čistila

Tudi naravna čistila se pogosto prodajajo po višjih cenah, kakor navadna. Lahko pa čistila pripravite kar doma; najpogosteje se za čiščenje uporabljajo soda bikarbona, alkoholni kis ter limona. Na spletu je že malo morje receptov za doma pripravljena čistila za različne namene. Odkrijte vse nasvete in eksperimentirajte.

Kozmetika

Kakor pri čistilih, tudi pri negi kože in las obstaja že malo morje receptov za domače maske, kreme, mila, balzamov za ustnice... Preiščite splet in poiščite takšne, ki vam ustrezajo. Najboljše pri vsemu pa je, da sami izberete točne sestavine in se tako izognete nevšečnostim v primeru, če imate občutljivo kožo ali alergije.

Ponovna uporaba

Najmanjši strošek za planet in vašo denarnico je, da ponovno uporabite stvari, ki jih že imate doma. Reciklirajte kozarce za vlaganje. Staremu pohištvu dajte novo življenje. Večkrat uporabite vrečko, ki jo imate. V kupljeno steklenico si natočite vodo in jo nosite s seboj, da vam ni treba kupovati plastenk.

Skrivnost ekologije je minimalizem

Najbolje je, da vedno kupujete samo stvari, ki jih res potrebujete in hrano, ki jo porabite. V današnjem svetu imamo že tako preveč stvari, za katere nas je družba prepričala, da jih potrebujemo. Seveda je pomembno, kje kupujete, a najboljše je, da pred nakupom res razmislite, če nekaj sploh potrebujete. Premišljeno nakupovanje in minimalizem sta vedno najboljši vodili, tako za planet, kakor tudi za vaš žep.