Kako kuhanje narediti okolju prijaznejše?

Kuhanje je pomemben del našega vsakdana. Preverite, kako ga narediti okolju prijaznejšega.

Kako kuhanje narediti okolju prijaznejše? (foto: Profimedia) Profimedia
21. 4. 2022

Pametna uporaba pečice

Ali tudi vi med pripravo jedi že predhodno segrejete pečico? Lazanja, krompir, testenine ter številne druge jedi lahko brez težav postavite v hladno pečico. Medtem ko se slednja segreva, se jed že peče. Zadnjih nekaj minut peke pa pečico ugasnite in pustite, da se jed do konca zapeče v še vroči pečici. Izberite pečico s prozornimi vratci, da lahko peko jedi spremljate brez da bi ob tem neprestano odpirali in zapirali vratca.

Izbira kuhinjske opreme in pripomočkov

Najbolj okolju prijazno je, da imate samo stvari, ki jih potrebujete. Nič drugače ni tudi pri kuhinjski opremi. Izbirajte pripomočke, ki jih resnično potrebujete. Če nek pripomoček uporabljate enkrat letno, si ga raje izposodite.

Izbirajte lesene kuhalnice, sklede, zajemalke, pribor... Tudi lonce izberite železne, namesto teflonskih. Namesto PVC folije izbirajte folijo iz čebeljega voska ali preprosto kuhinjsko krpo. Namesto papirnatih brisačk in serviet za enkratno uporabo uporabite pralne kuhinjske krpe ali pralne prtičke.

Uporaba okolju prijaznih živil

Znano je, da imajo živila živalskega izvora največji ogljični odtis, zato je najbolje, da v svojo prehrano vključite čim več rastlinskih živil. Za začetek lahko v svojem domu uvedete en brezmesni dan na teden. Vzemite si čas in spoznajte rastlinsko prehrano, preizkušajte okusne jedi in ugotavljajte, kaj vam je všeč in kaj ne. S polnovredno rastlinsko prehrano poskrbite za zdravje sebe in planeta.

Poleg tega se potrudite, da izbirate čim več sezonskih in lokalnih živil brez embalaže. Obiščite lokalno tržnico, večja mesta pa imajo tudi že "zero-waste" trgovine, kjer ponujajo številne lokalne izdelke brez embalaže.

Preprečevanje zavržene hrane

Ali veste, da kar tretjino vse pridelane hrane zavržemo? Za pridelavo vsakega živila porabimo določeno količino kmetijskih zemljišč in vode. Če živilo nato zavržemo, smo tudi sredstva za pridelavo porabili zaman. Zato je še toliko pomembneje, da resnično porabimo hrano, ki jo kupimo.

Za začetek je najbolje, da načrtujete svoje jedilnike in si pred obiskom trgovine točno napišete, kaj potrebujete. Priporočljivo je tudi, da obroke pripravljate vnaprej - s tem prihranite čas in poskrbite, da se vsa živila uporabijo.

Poiščite ideje, kako na kreativen način porabiti ostanke hrane >

Kompostiranje

Vseh ostankov hrane žal ne moremo porabiti. Poskrbite, da take ostanke kompostirate. Tudi, če živite v stanovanju, danes na tržišču obstajajo že majhni "kompostniki", ki jih lahko imate kar v kuhinji.

Čiščenje kuhinje

Tudi čiščenje je lahko bolj ali manj okolju prijazno. Uporabljajte naravne alternative čistilom, denimo alkoholni kis in soda bikarbona. V ekoloških trgovinah imajo tudi okolju prijaznejša čistila brez embalaže. Uporabljajte pralne krpe in bodite zmerni z uporabo vode; pomivalni stroj zaženite samo takrat, ko je ta res poln. 

Kakor pri vseh stvareh, je tudi pri kuhanju pomembno, da ste premišljeni in minimalistični. Uživajte v okusnih in kvalitetnih jedeh, ki so prijazni tudi do planeta.