Kakšen ogljični odtis imajo vaši hišni ljubljenčki? (VIDEO)

V sklopu 5-tedenskega iziva za Zemljo smo obiskali Eko Brlog, okolju prijazno trgovino za male živali. Veterinarka Anja Završnik nam je povedala vse, kar moramo vedeti o ekologiji in naših hišnih ljubljenčkih.

Kakšen ogljični odtis imajo vaši hišni ljubljenčki? (VIDEO) (foto: Profimedia) Profimedia
6. 5. 2022

5-tedenski izziv za Zemljo se nadaljuje

Še vedno se skupaj učimo, kako lahko še boljše poskrbimo za naš planet, naš dom. Še vedno se nam lahko pridružite tukaj.

V tem tednu smo obiskali ekološko trgovino za male živali

Za trgovino Eko Brlog stojita zakonca Anja in Karel Završnik, ki sta že v študentskih letih čutila neizmerno ljubezen do narave. Takrat sta med iskanjem zdravih, naravnih in okolju prijaznejših izdelkov za svojo mačko ugotovila, da ponudbe na našem trgu ni veliko. Tako se jima je utrnila ideja, da bi v Slovenijo pripeljala kvalitetne izdelke za male živali, ki so hkrati tudi bolj ekološki.

Tokrat smo se z Anjo, ki je po izobrazbi sicer veterinarka, pogovarjala o okoljskemu vplivu hišnih ljubljenčkov in kako lahko slednjega zmanjšamo.

Največja težava je v prehrani

Psi in mačke so veliki porabniki mesa - globalno gledano porabijo med 10 in 20 % vsega pridelanega mesa na svetu. Splošno znano je, da je mesna industrija eden izmed največjih onesnaževalcev okolja na svetu. 

K sreči pa za naše hišne ljubljenčke obstajajo tudi alternative. Sploh pri psih se nekateri lastniki odločajo za vegetarijansko prehrano, a je mnenje stroke glede ustreznosti takega načina prehranjevanja še precej deljeno. Druga alternativa pa je pasja in mačja prehrana, narejena iz žuželk. Te predstavljajo odličen vir beljakovin, sama izdelava hrane pa je okolju veliko prijaznejša, kakor pridelava ostalega mesa.

Obenem pa Anja poudarja, da je odlična možnost pripravljanje domačih obrokov za hišne ljubljenčke. Ob tem je priporočljivo, da uporabljamo čim več svežih, lokalnih sestavin, ki so pridelane na okolju prijazen način.

Živali ne potrebujejo toliko, kolikor v povprečju imajo

Poleg hrane se zdi Anji pomembno, da smo kot lastniki kritični pri nakupu potrebščin za svojega ljubljenčka. Lastnike želi spodbuditi k minimalizmu. Veliko bolje je, da imajo naše živali manj opreme, a je ta kvalitetna in jo lahko uporabljamo vrsto let.

Zdravi mi = zdrave živali = zdrav planet

Pri Eko Brlogu pa se zavedajo tudi pomena skrbi zase. Prizadevajo si, da nudijo naravne izdelke, ki ne vsebujejo mikroplastike in ostalih zdravju škodljivih snovi. Anja opozarja, da že sama oskrba bolnih živali predstavlja strošek za okolje. Zato poudarja, kako zelo je pomembno, da v prvi vrsti poskrbimo za zdravje sebe in naših živali, saj s tem poskrbimo tudi za zdravje planeta.

Več o Eko Brlogu si oglejte v spodnjem posnetku, sledite pa jim lahko tudi na instagram profilu.