Tudi piknik je lahko okolju prijaznejši!

Približuje se maj, z njim pa tudi sezona piknikov z bližnjimi. Tudi na takih dogodkih lahko poskrbite za naš planet. Preverite, kako!

Tudi piknik je lahko okolju prijaznejši! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 4. 2022

Prvomajski prazniki bodo prinesli kar nekaj priložnosti za piknike z bliižnjimi. Tudi na takih dogodkih je pomembno, da poskrbimo za naš planet, naš dom. Preverite nekaj idej, kako lahko pripravite okolju prijaznejši piknik.

Izogibajte se izdelkom za enkratno uporabo

Če je le možno, na pikniku ne uporabljajte izdelkov za enkratno uporabo. Uporabljajte krožnike, pribor, prtičke in kozarce, ki jih lahko preprosto operete in še naprej uporabljate. 

Izbirajte lokalna živila

Čim več hrane kupite pri lokalnih ponudnikih. Z lastno embalažo se odpravite na bližnjo tržnico in nakupite sezonske izdelke, iz katerih boste kasneje ustvarili slastne jedi. Tudi po kruh skočite kar v lokalno pekarno.

Pripravite rastlinske jedi

Le kdo ne obožuje okusnih solat, pečene zelenjave in sadnih ražnjičev? Omamne rastlinske jedi bodo očarale tudi vsejedce, z njimi pa boste poskrbeli tudi za zdravje planeta. Rastlinska prehrana je namreč veliko bolj okolju prijazna, kakor hrana živalskega izvora.

Izogibajte se predelanim živilom

Nobene potrebe ni po uporabi predpripravljenih jedi; iz svežih sestavin lahko pripravite okusne omake, pomake, sokove, sladice ter vse ostale specialitete, ki bodo blestele na vašem pikniku.

Bodite pozorni na embalažo

Vseh stvari morda ne morete pripraviti sami, ali pa enostavno nimate časa. Če kupujete že pripravljene dodatke, opazujte, v kakšni embalaži so. Če je le možno, izberite pijačo v steklenicah, pomake pa poiščite v steklenih kozarčkih.

Preprečite zavržene ostanke

Vso hrano, ki ostane, spakirajte svojim gostom v posode za večkratno uporabo. Tako bodo gostje hrano lahko pojedli naslednji dan, namesto da bi se ta zavrgla. Neužitne ostanke hrane pa kompostirajte.

Preberite več idej, kaj narediti z ostanki hrane >

Odgovorno ravnajte z odpadki

V prvi vrsti naj vam je v interesu, da s piknikom povzročite čim manj odpadkov. Tisti, ki nastanejo, pa naj so odvrženi odgovorno. Odpadke reciklirajte in k temu spodbudite tudi svoje goste. Če se piknik odvija v naravi, se pred odhodom dobro prepričajte, da za seboj ne pustite nobenih smeti - tudi, če na dogodku najdete smeti, ki niso vaše, jih pospravite.

Na piknikih se lahko izjemno zabavate, obenem pa poskrbite tudi za zdravje planete. S tem pa tudi svojim gostom predstavljate zgled in jim pokažete, kako lahko z majhnimi koraki zagotovimo bolj zdravo prihodnost.

Preberite tudi: