Izšla je knjiga Maje Megla: Smem biti to, kar sem

Rane iz otroštva nosimo s seboj, piše avtorica uspešnice Stres, kuga sodobnega časa Maja Megla v uvodnih poglavjih svoje nove knjige.

Izšla je knjiga Maje Megla: Smem biti to, kar sem (foto: Nada Žgank) Nada Žgank
7. 4. 2021

Po zadnjih uradnih podatkih iz raziskave slovenskega ministrstva za pravosodje oktobra 2020 je vsak peti Slovenec žrtev spolne zlorabe. Vsak peti Slovenec! 400.000 ljudi. Njim dodajmo tiste iz družin, ki so jih zaznamovali nasilje, alkoholizem in druge odvisnosti, hude telesne in duševne bolezni, disfunkcionalni medčloveški odnosi. Vsi ti ranjeni otroci imajo kot odrasli mnogotere težave. In verjetno ni človeka, ki ne bi bil kot otrok močno ranjen.

Zaradi okoliščin, ki jim kot otroci nismo bili kos, smo razvili nezdrave vedenjske vzorce in destruktivne obrambne mehanizme, zmaličene vrednote in škodljiva prepričanja. Ta programiranja otroštva so oblikovala očala, skozi katera vidimo, doživljamo, razumemo in interpretiramo sebe, druge in svet. Ali drugače: živimo življenje, ki ga ustvarjajo naša prepričanja, naše vedenje in obrambe, naši odzivi.

Zlorabe (spolne, fizične, čustvene) in vse oblike psihičnega nasilja so ustvarile rane (ki smo jih prekrili in skrili), travme (ki smo jih potlačili) in bolečine (ki jih anesteziramo z nadomestki: z bogastvom, oblastjo in močjo, s karierami in priznanji, odvisnostmi vseh vrst). Ko se nam v življenju zgodijo pretresi in se sesujejo stvari, ki smo jih zgradili (prijateljstva, služba, družina, zdravje, imetje, partnerski odnos idr.), so ta pogorišča priložnosti in možnosti za nov začetek.


Zgradimo lahko nekaj novega!

Če hočemo zgraditi drugačno prihodnost od sedanjosti, v katero smo vpeti, moramo spremeniti psihološke mehanizme, ki so nastali v preteklosti. V možganih moramo ustvariti nove nevronske povezave, nove izkušnje in naravnanosti. Spopasti se moramo z nekdanjimi zlorabami, nasiljem, strahovi, z grozo, ohromelostjo, ranami, bolečinami, travmami in vsemi njihovimi posledicami. A to še zdaleč ni dovolj.

Ne moremo počistiti preteklosti, če ne vemo, s čim naj staro nadomestimo. Kako naj ravnamo drugače, če so naše obrambe in odzivanje edino, kar poznamo, saj smo se jih priučili že v otroštvu? Torej moramo novo šele spoznati: svoje temeljne bivanjske pravice in zdrave mehanizme sobivanja z ljudmi.

Avtorica jih osvetli v 10 poglavij, v katerih se posveti čustvom, mislim, mnenjem in prepričanjem, vedenjem, našim temeljnim potrebam in vrednotam, odnosu do sreče in odnosov, odnosu do duhovnih dimenzij in Absoluta (Boga).

Zajetna knjiga (312 strani v trdi vezavi) je vodnik po človekovih temeljnih pravicah in psiholoških mehanizmih, pripovedovan skozi avtoričino osebno življenjsko zgodbo in osvetljen s spoznanji iz psihologije, (nevro)znanosti in duhovnosti.

Je priročnik za samopomoč in boljše življenje, ki bi ga lahko uvrstili v področja osebnostna rast, popularna psihologija in duhovnost. Navdihujočo knjigo priporočamo v branje vsem, ki jih zanimajo človekovi notranji svetovi, saj je – kot pravi avtorica na ovitku knjige – “ustvarjanje najboljšega sebe naj-žlahtnejša oblika umetnosti”.

Knjigo naročite na majamegla.si.

Seminar Smem biti srečen z Majo Megla na sensa.si! Še vedno se nam lahko pridružite!