To so 4 elementi resnične ljubezni (po budizmu)

13. 12. 2021
Deli
To so 4 elementi resnične ljubezni (po budizmu) (foto: profimedia)
profimedia

Poglejmo si elemente resnične ljubezni. 

V budizmu poznamo 4 elemente resnične ljubezni:

1. Ljubeča prijaznost

Prvi je maitri, kar bi lahko prevedli kot ljubeča prijaznost ali dobrohotnost. Ljubeča prijaznost ni le želja, da bi osrečili in razveselili ljubljeno osebo, temveč sposobnost, da to tudi res naredite. Čeprav si želite določeno osebo ljubiti, ji lahko s svojo ljubeznijo povzročite trpljenje.

Za pravilno ljubezen se je treba uriti. Da bi bili sposobni osrečevati in razveseljevati, morate vaditi globok vpogled v osebo, ki jo imate radi. Če je ne razumete, je namreč ne morete pravilno ljubiti. Razumevanje je bistvo ljubezni. Če ne morete razumeti, ne morete ljubiti.

To je Budovo sporočilo. Če na primer mož ne razume ženinih najglobljih skrbi, njenih najglobljih hotenj, če ne razume njenega trpljenja, je ne bo mogel ustrezno ljubiti. Brez razumevanja je ljubezen nemogoča.

Kaj moramo narediti, da bi razumeli osebo? Imeti moramo čas; vaditi moramo globok vpogled, tako da osebo resnično vidimo. Biti moramo navzoči, pozorni, moramo opazovati, moramo gledati globoko. Sad tega globokega vpogleda pa se imenuje razumevanje. Ljubezen je resnična, če sestoji iz razumevanja.

2. Sočutje

Drugi element resnične ljubezni je sočutje, karuna. To ni le želja, da bi drugi osebi olajšali bolečino, temveč sposobnost, da to tudi res naredite. Vaditi morate globok vpogled, da bi dobro razumeli naravo trpljenja te osebe, da bi ji lahko pomagali spremeniti se. Védenje in razumevanje sta zmeraj temelj te prakse. Razumevanje je meditacija. Meditirati pomeni gledati globoko v osrčje stvari.

3. Radost

Tretji element resnične ljubezni je radost, mudita. Če v ljubezni ni radosti, to ni resnična ljubezen. Če neprestano trpite, če ves čas jočete in ljubljeno osebo spravljate v jok, to ni resnična ljubezen – pravzaprav je njeno nasprotje. Če v vaši ljubezni ni nikakršne radosti, ste lahko prepričani, da to ni resnična ljubezen.

4. Umrijenost

Četrti element je upekša, umirjenost ali svoboda. V resnični ljubezni ste osvobojeni. Ko ljubite, ljubljeno osebo osvobodite. Če velja nasprotno, potem to ni resnična ljubezen. Ljubiti morate tako, da se ljubljena oseba počuti svobodna, ne le na zunaj, ampak tudi znotraj.

"Najdražji, imate dovolj prostora v svojem srcu in povsod okoli sebe?" To je zelo razumno vprašanje, s katerim preverite, ali je vaša ljubezen resnična.

Thich Nhat Hanh, Štirje vidiki ljubezni

Thich Nhat Hanh je en od najbolj cenjenih živečih mojstrov zena na svetu. Rodil se je 1926 v Vietnamu, pri šestnajstih je postal budistični menih. Ko je izbruhnila vietnamska vojna, se je moral odločiti, ali bo še naprej ostal v samostanu in meditiral ali pa bo dejavno pomagal ljudem. Izbral je pot, ki je združila budistična načela sočutja in nenasilja z dejavnim poseganjem v življenje. Od leta 1982 živi, dela in meditira v budistični skupnosti Plum Village v Franciji.

Knjiga je izšla pri založbi Primus

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu